Mariborčani so v minuli sezoni 13. postali državni prvaki. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani so v minuli sezoni 13. postali državni prvaki. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares (Maribor)
Kapetan Maribora Marcos Tavares je bil s 17 goli najboljši strelec prvenstva. Foto: BoBo
Sunny Omoregie (drugi z desne)
Celjani so državni in pokalni podprvaki. Foto: BoBo
Luka Koper
Luka Koper je osvojila pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar
Olimpija v sezono vstopa z novim klubskim vodstvom. Foto: www.alesfevzer.com
Na Brdu izžrebali pare nogometne sezone

Prvi krog nove sezone nogometnega prvenstva bo v soboto, 18. julija. Krško, novinec v prvoligaški druščini, bo gostilo podprvake iz Celja, pokalni prvak Luka Koper Domžale, v Velenju bo gostovala Krka, Olimpija pa bo gostila Gorico. Prvi derbi med Mariborčani in Ljubljančani bo v 6. krogu, 15. avgusta, v Ljudskem vrtu. Uvod v novo sezono slovenskega nogometa bo 5. julija, ko bo Bonifika gostila superpokalno tekmo med Koprom in Mariborom.

Na Brdu pri Kranju so poleg žreba podelili še nagrade najboljšim strelcem pretekle sezone ter klubom. Koprčani so tako dobili lovoriko za pokalno zmago, Krčani za naslov v 2. SNL, Mariborčani pa za naslov državnega prvaka. Sebastjan Gobec, dolgoletni član Celja, absolutni rekorder po številu nastopov v slovenski prvi ligi, je dobil spominsko majico s številom nastopov - 489. Gobec je ob koncu zadnje sezone pomahal v slovo, odigral jih je kar 18, vendar ostaja vpet v celjski klub. Šestega julija bo v Celju odigral poslovilno tekmo proti Koebenhavnu, danskemu prvoligašu, kamor se je preselil njegov zdaj že nekdanji soigralec Benjamin Verbič.


Domžale so se okrepile z 21-letnim hrvaškim zveznim igralcem Markom Alvirom, nekdanjim članom Zagreba, Dinama in madridskega Atletica. Alvir je podpisal triletno pogodbo.

Lovoriko za najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije je domov odnesel Marcos Tavares (Maribor, 17 golov), ki je dejal: "Zelo pomembno. Napadalec živi za gole, dal sem jih veliko. Sam ne morem, skupaj s soigralci in ekipo pa lahko. Obramba se bojuje, da jaz lahko dajem gole. To je zame motivacija. Vsak dan treniram, se žrtvujem, da sem danes tu in sem prvi strelec. To je moja nagrada in nagrada vseh." V boju za fair play je na prvem mestu končal celjski prvoligaš. Nagrado za najboljšega strelca 2. SNL je dobil Matej Poplatnik (Triglav Kranj, 18 golov), Aluminij Kidričevo je dobil nagrado za fair play v drugi ligi.

Predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin je v uvodnem nagovoru poudarilm številčnejši obisk tekem, višjo televizijsko gledanost tekem državnega prvenstva in napredek klubov kljub težkim razmeram, tako s poslovnega kot tudi infrastrukturnega vidika.

1. krog, sobota, 18. julija:
KRŠKO - CELJE

LUKA KOPER - DOMŽALE

MARIBOR - ZAVRČ

OLIMPIJA - GORICA

RUDAR VELENJE - KRKA


II. SNL, 1. krog, Nedelja, 9. avgusta:
ŠENČUR - DRAVA PTUJ

FARMTECH VERŽEJ - KALCER RADOMLJE

ZARICA KRANJ - TRIGLAV KRANJ

ROLTEK DOB - ANKARAN HRVATINI

ALUMINIJ - TKK TOLMIN


Pokal Slovenije, 1. krog:
ROGAŠKA - OLIMPIJA

HOTIZA - DRAVA PTUJ

IVANČNA GORICA - ODRANCI

FUŽINAR - KRKA

BRDA - ZARICA KRANJ

TKK TOLMIN - ANKARAN HRVATINI

MURA - GORICA

ILIRIJA EXTRA LUK - KALCER RADOMLJE

IZOLA - FARMTECH VERŽEJ

TEHNOTIM PESNICA - RUDAR VELENJE

STOJNCI - TRIGLAV KRANJ

ŠAMPION - ZAVRČ

Na Brdu izžrebali pare nogometne sezone