Ranko Stojić se je po jesenskem delu prvenstva Marijanu Pušniku zahvalil za sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Ranko Stojić se je po jesenskem delu prvenstva Marijanu Pušniku zahvalil za sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Zmagovali smo s 5:0, 6:0, Maribor smo premagali s 3:0. Dokazali smo, da imamo zelo dobro osnovo. In vedno poudarjam, da v športu tisti, ki ne napreduje, nazaduje. Imaš lahko obdobje, ko si zelo uspešen in ta uspeh te uspava. Nekaj časa uspeš to držati na določeni ravni, nato začneš padati. To smo mi prepoznali v zadnjem mesecu in pol. Enostavno nismo smeli dovoliti, da se ta padec še nadaljuje.

Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je moral Olimpijo zapustiti po rezultatskem padcu v zadnjem mesecu in pol. Foto: www.alesfevzer.com

Potrebujemo nekoga, ki je energičen, delaven in pošten. To nam je Marijan vse dal. Tudi zdaj vemo, kakšen profil trenerja želimo. Želimo, da je tekmovalen, dober trener, pozitiven in dober v komuniciranju z mediji, upravo, igralci, strokovnim in zdravniškim štabom. Želimo kompletnega trenerja.

Olimpija
Nogometaši Olimpije so s porazom v Krškem zaključili jesenski del prvenstva, ki so ga sicer končali na vrhu prvenstvene lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Vprašanja glede narodnosti so v nogometu primitivna. V Angliji 12, 14 klubov od 20 vodijo tujci. Ti vodijo najboljše klube. Tam so šli preko tega in jih to ne moti. Ko me v Sloveniji sprašujete, ali bo Slovenec ... novi trener bo nekdo, ki bo kakovosten in bo najboljši za Olimpijo. To mi je trenutno glavni cilj, tako misli tudi predsednik.

Ranko Stojić in Sebastjan Cimerotič
Ranko Stojić in eden od njegovih sodelavcev Sebastjan Cimerotič med ogledom košarkarske tekme v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Odhod Pušnika navijačev ni razveselil

55-letni Dravograjčan je postal trener Olimpije letos poleti, ko je klub prevzel Milan Mandarić, in jesenski del končal na prvem mestu. Je pa v zadnjem krogu nepričakovano izgubil proti zadnjeuvrščenemu Krškemu (2:1), tako da se je prednost pred najbližjim zasledovalcem Mariborom stopila le na tri točke. Zeleno-beli so na zadnjih štirih tekmah jesenskega dela prvenstva osvojili samo štiri točke.

Prav rezultatska kriza je bila dovolj, da je moral Pušnik zapustiti klub iz prestolnice. O odhodu in o prihodnosti Olimpije je spregovoril Stojić, s katerim se je pogovarjal novinar TV Slovenija Saša Jerković. Pogovor lahko preberete spodaj.



Gospod Stojić, Marijan Pušnik je zdaj nekdanji trener. Ko ste javnost s tem seznanili, niste povedali, zakaj ni več trener. Lahko to zdaj pojasnite?

Najprej se moram Marijanu zahvaliti za obdobje, ki ni bilo kratko - to je pet, šest mesecev -, v katerem je bilo z njegove strani veliko odrekanja, vloženega truda in energije. Preden je prišel v klub, smo se o tem pogovarjali in to je Olimpiji tudi dal. Za to smo mu hvaležni. Našemu - žal - nekdanjemu trenerju želimo vse najboljše! Toda poglejte, večkrat sem to povedal: tudi jaz sprejemam na neki način odgovornost za slabo obdobje, do katerega je prišlo v zadnjem mesecu in pol. V nekem obdobju smo imeli osem, devet točk več od Maribora, najbližjega zasledovalca. Imeli smo možnost, da pobegnemo na deset ali več točk prednosti. Tega nismo izkoristili, na koncu smo prišli na +3. To je - brez olepšavanja, hvaljenja ali kritike - realen položaj. Moje delo je, da to prepoznam. Tega nisem dovolj dobro prepoznal pred 20 ali 25 dnevi, ko smo dobili nekaj tekem - recimo v Zavrču - z veliko sreče. Rezultat je prekril slabosti, ki smo jih imeli. Moje delo je, da prepoznam težave, tudi ko imamo dober rezultat - to sem govoril že na začetku sezone, ko smo se tudi po zmagah odzvali. Tokrat se nismo in smo pustili, da se to razvije. In prišli smo na +3. Če bi zdaj dovolil, da pridemo na -3 po naslednjih petih, šestih krogih, ali celo na -6, potem bi naredil to, kar bi storili vsi drugi. Vsi mediji bi govorili, da so potrebne spremembe, ne le na trenerskem mestu, ampak resne spremembe tudi na splošno. Takrat ne bi imel možnosti za anticipacijo, predvsem pa za prevzemanje odgovornosti. To je moje delo in svoje delo želim opravljati kar se da dobro. Odgovor na vaše vprašanje je, da smo hoteli prekiniti niz, ki se je začel pred mesecem in pol. V športnem delu smo želeli napraviti veliko osvežitev. Nočem, da zdaj zveni, kot da vso krivdo pripisujem trenerju. To ni res. Toda zdaj bomo poskrbeli za velike spremembe v igralskem kadru in da vzpostavimo še boljše ravnovesje v ekipi, s katerim bi bili še naprej konkurenčni in še boljši za drugi del sezone.

Ko smo se pogovarjali s slovenskimi nogometnimi strokovnjaki, so bili vsi enakega mnenja, da Olimpija nima kakovosti za +10 proti Mariboru. Vi verjamete, da ima?
Zelo delikatno je vleči vzporednice z nekom, ki je - to sem poudarjal že po mesecu, dveh ali treh - svoj kader sestavil že za Ligo prvakov ali najmanj za Evropsko ligo, in to že na začetku sezone. To pomeni, da so imeli od 18 do 22 nogometašev. Oni imajo zelo uravnoteženo ekipo. Mi smo ekipo sestavili v desetih dneh. Mislim, da smo jo sestavili zelo dobro, rezultati so to pokazali. Ne le rezultati. Veste, kako je to ... včasih lahko dosežeš dober rezultat po sreči, a če nimaš trdne osnove, je to nemogoče doseči. V dveh, treh mesecih smo dokazali, da imamo oboje. Zmagovali smo s 5:0, 6:0, Maribor smo premagali s 3:0. Dokazali smo, da imamo zelo dobro osnovo. In vedno poudarjam, da v športu tisti, ki ne napreduje, nazaduje. Imaš lahko obdobje, ko si zelo uspešen in ta uspeh te uspava. Nekaj časa uspeš to držati na določeni ravni, nato začneš padati. To smo mi prepoznali v zadnjem mesecu in pol. Enostavno nismo smeli dovoliti, da se ta padec še nadaljuje. Morali smo sprejeti ukrepe, da bi se ta negativni trend prekinil in da bi ponovno zaigrali tako, kot smo v prvih treh mesecih.

V čem se niste strinjali z Marijanom Pušnikom?
Glejte, večkrat je bilo potencirano že čez samo tekmovanje, da med nama obstaja velika težava, da se ne strinjava. Ampak ne. Nikoli ni obstajala velika težava med nama. Prepričan sem, da vam bo to potrdil tudi Marijan. Ampak ko je nekdo ves dan na delu - tako kot on v svojem tudi jaz v svojem -, je logično, da pri dveh lahko rečemo izraženih temperamentih kdaj pride do nesoglasij. Nikoli ni prišlo do konflikta, nikoli do prepira, še posebej odprtega ne. Tako da ni bilo posebnih konfliktov med nami. Bilo je pa tisto, kar sem govoril od začetka, da ne bo kompromisov v pogledu sistema dela, ki smo ga zastavili skupaj, ne samo z njim, temveč skupaj s celotnim strokovnim štabom. Tu ne bo kompromisov.

Kompromisov ne bo niti glede načina igre. Ne mislim samo, da sem jaz postavil sistem igre in da se moramo držati tega, kot se reče 'kot pijanec plota'. Ne, to smo skupaj naredili. Seveda, da je lahko kdaj prišlo do neke modifikacije. Ampak bistvo je, kar sem rekel že na začetku, da je Olimpija tisto, kar nas je pripeljalo do te ravni, do prvega mesta, da igramo hitro, napadalno in agresivno. To smo začeli izgubljati pred mesecem in pol. Na zadnjih tekmah konec koncev lahko rečem iskreno ... Mislim, da je ta padec, ki ga moramo prekiniti, od dveh tekem, ki smo jih igrali za pokal proti Celju. Po tem smo imeli nekaj bleščečih trenutkov, ampak nismo več imeli kontinuitet, ki smo jih imeli do pred dvema tekmama za Pokal Slovenije.

Moram reči, da je ta vaša poteza zelo hrabra. Olimpija je po dolgem času na prvem mestu. Vzdušje glede nogometa je v Ljubljani takšno, kakršno mora biti. Javnost ni na vaši strani glede te poteze. Kako vi gledate na vse skupaj?
Seveda mi je (odziv javnosti) pomemben, pomembna je vsaka stvar za Olimpijo, ki mora razveseljevati ne le naših navijačev, ampak tudi širše občinstvo, v drugih mestih, vso Slovenijo. Po drugi strani pa, če želite doseči zastavljene cilje, morate sprejemati zelo težke odločitve. Najtežje odločitve so vedno tvegane, a to je v naravi mojega dela. Pritisk mi ni tuj. Vedno ga čutim, včasih je bil še mnogo večji. Številni so pozabili, kaj vse me je čakalo prvih 15 dni v Sloveniji. Na svoji prvi novinarski konferenci sem povedal, kaj je treba pričakovati od mojega dela in dela mojih sodelavcev oziroma vseh nas, ki smo v Olimpiji. Mislim, da smo največji del tega, kar smo si zadali, uresničili. Tako je bilo tudi tokrat. S predsednikom prevzemam odgovornost. Nobena odločitev, tudi veliko manjša, kot je bila ta, ni sprejeta brez soglasja predsednika kluba. Menimo, da je bila ta odločitev sprejeta v interesu kluba in da je bila potrebna osvežitev. Ponavljam, Marijan je opravil dobro delo, a moramo naprej. Moramo se vrniti tja, kjer smo bili. Zdaj zagotovo Marijan ne bo čutil nikakršnega pritiska, ker ga ni več tukaj. Jaz sem tu še vedno in zdaj bom izpostavljen analizam in kritikam, a tako je že vse od prvega dne. Temu sem izpostavljen že zadnjih 40 let. Povedal vam bom iskreno, čeprav bo videti mogoče malo pretenciozno: če je nekdo igral več kot 20-krat pred 100.000 gledalci, posebno če je vratar, zelo dobro ve, kaj je pritisk. Jaz s tem nimam težav.

Ste se vse že dogovorili glede novega trenerja?
Imeli smo in imamo profil, ki ga potrebujemo. Potrebujemo nekoga, ki je energičen, delaven in pošten. To nam je Marijan vse dal. Tudi zdaj vemo, kakšen profil trenerja želimo. Želimo, da je tekmovalen, dober trener, pozitiven in dober v komuniciranju z mediji, upravo, igralci, strokovnim in zdravniškim štabom. Želimo kompletnega trenerja.

Bo morda iz Slovenije?
Želim si - in to sem povedal tudi drugim medijem - da me ne sprašujete takšnih vprašanj. Vprašanja glede narodnosti so v nogometu primitivna. To se zdaj ne nanaša na vas, da ne bo pomote. V Angliji 12, 14 klubov od 20 vodijo tujci. Ti vodijo najboljše klube. Tam so šli prek tega in jih to ne moti. Ko me v Sloveniji sprašujete, ali bo Slovenec ... novi trener bo nekdo, ki bo kakovosten in bo najboljši za Olimpijo. To mi je trenutno glavni cilj, tako misli tudi predsednik.
V spodnjem videu si lahko ogledate celoten intervju s Stojićem v srbščini.

Zmagovali smo s 5:0, 6:0, Maribor smo premagali s 3:0. Dokazali smo, da imamo zelo dobro osnovo. In vedno poudarjam, da v športu tisti, ki ne napreduje, nazaduje. Imaš lahko obdobje, ko si zelo uspešen in ta uspeh te uspava. Nekaj časa uspeš to držati na določeni ravni, nato začneš padati. To smo mi prepoznali v zadnjem mesecu in pol. Enostavno nismo smeli dovoliti, da se ta padec še nadaljuje.

Potrebujemo nekoga, ki je energičen, delaven in pošten. To nam je Marijan vse dal. Tudi zdaj vemo, kakšen profil trenerja želimo. Želimo, da je tekmovalen, dober trener, pozitiven in dober v komuniciranju z mediji, upravo, igralci, strokovnim in zdravniškim štabom. Želimo kompletnega trenerja.

Vprašanja glede narodnosti so v nogometu primitivna. V Angliji 12, 14 klubov od 20 vodijo tujci. Ti vodijo najboljše klube. Tam so šli preko tega in jih to ne moti. Ko me v Sloveniji sprašujete, ali bo Slovenec ... novi trener bo nekdo, ki bo kakovosten in bo najboljši za Olimpijo. To mi je trenutno glavni cilj, tako misli tudi predsednik.

Odhod Pušnika navijačev ni razveselil