87. medsebojno srečanje na uradnih tekmah lahko Mariboru prinese 40. zmago, Olimpiji pa 29. V primeru remija bo to 20. neodločeni izid. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
87. medsebojno srečanje na uradnih tekmah lahko Mariboru prinese 40. zmago, Olimpiji pa 29. V primeru remija bo to 20. neodločeni izid. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Olimpija
Prvi derbi na novem stadionu Stožice je odlična priložnost za prvo prvenstveno zmago "zmajev" v novem domovanju, razmišljajo v Ljubljani, medtem ko Štajerci želijo nadaljevati niz gostujočih uspehov (dve zmagi in remi). Foto: Sandi Fišer
Semafor
Lani je Maribor prvi prvenstveni derbi v Ljubljani dobil z 1:0, drugi se je razpletel z delitvijo točk (1:1), poleg tega pa so "vijoličasti" z 1:0 slavili na pokalnem obračunu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Darko Milanič
Darko Milanič je vodenje Maribora prevzel s sezono 2008/09, v kateri je popeljal klub do osmega naslova prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Duša Kosič
Duša Kosič, igralec z največ nastopi v prvi slovenski ligi, je postal trener Olimpijo s prvim letošnjim šolskim dnem. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marcos Tavares
Kapetan Maribora Marcos Tavares je ravno v torek podaljšal sodelovanje z "vijoličastimi" še za dve leti, vse do poletja 2013. Foto: MMC RTV SLO
David Kašnik
Branilec David Kašnik je prevzel kapetanski trak od Sebastjana Cimerotiča s prihodom naveze Kosič/Čeh. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Aleš Čeh in Zlatko Zahovič
Nekdanja soigralca v reprezentanci bosta na derbiju v različnih vlogah: Aleš Čeh je pomočnik trenerja Olimpije, medtem ko je Zlatko Zahovič športni direktor Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Green Dragonsi
Derbi bo priložnost tudi za pester navijaški dvoboj med Green Dragonsi in Violami. Prireditelji zagotavljajo, da bo za varnost, ki bo stala 30 tisoč evrov, več kot dobro poskrbljeno. Foto: Sandi Fišer

Maribor, tretji na lestvici, ima s tekmo manj kar trikrat več točk (21) kot zadnja Olimpija (7). "Vijoličasti" se lahko že z remijem zavihtijo na vrh Prve lige si, medtem ko bi "zeleno-beli" z zmago pobegnili z nečastnega 10. mesta slovenskega državnega prvenstva.

Prenos tekme bo na TVS 2 in MMC-jevem kanalu (brez omejitve IP-naslovov) Komentator: Ivo Milovanovič
Anketa: Kako se bo razpletel derbi Ollimpija - Maribor?

Napovedi "vijoličastega" tabora:
Darko Milanič, trener:
Ne glede na vse mislim, da je ta tekma še vedno derbi. Trenutne razmere so takšne, kot so. Mi smo na lestvici zelo visoko in imamo zato tudi visoke cilje. V Ljubljani bomo zato tudi igrali tako. Derbi pa še vedno bo, ne glede na to, kje je kdo.

Letos smo odigrali že nekaj tekem, ki so bile za nas zelo pomembne, zato smo tega navajeni. Se pa zavedamo, da to ne bo dovolj. Treba bo igrati na visoki ravni in kot ekipa. Vsi, od prvega do zadnjega, se bodo morali podrediti moštvu. In če bo tako, bomo lahko pokazali svojo kakovost. Te pa nam ne manjka. In če bo tako, bomo zagotovo uresničili cilj, ki ga imamo.

Zavedamo se, da je tekma zelo zanimiva za javnost. A mi kakšnega posebnega pritiska ne čutimo. Razen pozitivnega. Na začetku sezone smo že igrali tako, kot si želim. Potem smo se vmes nekoliko izgubili, na zadnji tekmi proti Rudarju pa spet pokazali obraz z začetka sezone, pa čeprav smo igrali na zelo zahtevni zelenici. Upam, da bo podobno tudi v Ljubljani in bomo ponovili igro v napadu s tekme proti Velenjčanom. Sicer pa gremo po zmago. To za nas ni nič novega. Tako smo se morali obnašati v prejšnjem krogu, tako se bomo morali obnašati zdaj in tako bo tudi v naslednjem krogu.

Marcos Tavares, kapetan:
Olimpija ni v najboljšem položaju, a nas to ne slepi. Derbi je vedno derbi. Ni pomembno, kakšno je stanje na lestvici. Čaka nas izjemno težka, zahtevna tekma. Smo pa pripravljeni in zelo motivirani. Po tej tekmi želimo zasesti prvo mesto na lestvici.

Napovedi "zeleno-belega" tabora:
Dušan Kosič, trener:
Maribor je res neugodno moštvo. Ni brez vzroka na vrhu lestvice. V Evropi je pokazal, kaj zmore, ni pa nepremagljiv. Če bomo odigrali srčno in kakovostno, bi lahko uresničili naš cilj. Menim namreč, da imamo boljšo ekipo, kot jo imajo Mariborčani.

Od Maribora smo prejeli že krepke zaušnice, a najbolj si bom zapomnil zmago v Ljudskem vrtu. Mariborsko občinstvo nam je na koncu zaploskalo. Še vedno velja, da brez dobrih Štajercev ni dobrih Ljubljančanov. Veselim se srečanja s strokovnim štabom Maribora.

Na zadnjih dveh tekmah smo dosegli manj od pričakovanj, vseeno pa sem z vzdušjem v slačilnici in pristopom igralcev zelo zadovoljen. Iz treninga v trening gre na bolje. Maribor kot tekmec je že sam po sebi največji motiv. Taka tekma je vedno posebna.

Imamo nov objekt. Tudi od gostov iz Maribora pričakujem, da se bodo priključili temu, da bomo gledali spektakel in bomo na koncu govorili o dobri tekmi.

David Kašnik, kapetan:
Zelo dobro treniramo in tudi napredek v igri je že viden. Vendar se vsi zavedamo, da smo sposobni še veliko več, in tako tudi razmišljamo. Verjamem, da bomo na derbiju, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo, pokazali všečno in dobro igro ter premagali Maribor. Tekma bo zagotovo dobra in zahtevna, zato si vsekakor želim čim večje podpore s tribun, kar bi nam bilo v veliko pomoč. Vem, da bodo Green Dragonsi znova naredili vzdušje, kot ga znajo narediti samo oni. Na najlepšem stadionu in pred najboljšimi navijači bomo naredili vse, da premagamo največjega tekmeca.

Ljubljančani brez peterice, Mariborčani brez trojice
Trener Olimpije Kosič ne bo mogel računati na "odstranjena" Sebastijana Cimerotiča in Ermina Rakoviča ter na poškodovana Nika Omladiča in Joaa Gabriela da Silvo. Zadnji ranjenec je zadnja "zeleno-bela" okrepitev Dalibor Radujko, ki se je poškodoval v Velenju.

Iz postave trenerja Maribora Milaniča so zaradi poškodb odpadli Aleš Mejač, Dejan Mezga in Martin Milec. Pri sobotni poškodbi Gorana Cvijanoviča pa je šlo le za močnejši udarec, tako da bo vezist pripravljen za igro od prve minute. Obe moštvi sta brez kaznovanih igralcev.

Gostje razpoloženi strelci
Prvi strelec Maribora je na ligaški lestvici sicer Rajko Rep, ki pa je štiri gole dosegel še v dresu Celja. Klubsko prvo mesto si s po tremi goli delijo napadalci Marcos Tavares, Dalibor Volaš in Vito Plut. Po dvakrat so se med strelce vpisali Robert Berič, Tomislav Pavličić in Goran Cvijanovič. Četverica "zmajev" je dosegla po dva gola: Ermin Rakovič, Erik Salkič, Adnan Bešič in Enes Rujovič.

Zaostala tekma 4. kroga:

Danes ob 18.00 (TVS 2 in MMC):
OLIMPIJA LJUBLJANA - MARIBOR

Verjetni postavi:

Olimpija (4-2-3-1): Botonjič; Jovič, M. Andjelkovič, Kašnik, Salkič; Božič, Zeljkovič; Škerjanc, Rujovič, Bešič; Šokota

Maribor (4-4-2): Pridigar; S. Andjelkovič, Rajčevič, Džinič, Viler; Rep, Mertelj, G. Cvijanovič, Pavličić; Berič, Tavares.

Sodnik: Damir Skomina

Lestvica

T

ZNPdG:pG+/-To
3. Maribor963020:6+1421
10.Olimpija1014512:16-47



Navodila prireditelja obiskovalcem "večnega derbija"

VSTOPNICE
Zaradi varnostnih ograj na tribunah stadiona Stožice se je njegova kapaciteta zmanjšala na 14 tisoč sedežev, kolikor je kljub začasni nedeljski ustavitvi prodaje na voljo tudi vstopnic.

Izvedena bo personalizacija vstopnic. Vsak obiskovalec tekme bo moral na vstopnico vpisati ime in priimek. Ob vstopu na stadion bo treba varnostniku poleg vstopnice pokazati tudi veljaven osebni dokument.

DOSTOP
Število mest v garažni hiši pod stadionom je zaradi gradbenih del še vedno delno omejeno. Velja priporočilo, da se obiskovalci na tekmo pripeljejo z javnim prevozom oziroma svoje avtomobile pustijo na drugih parkiriščih.

Obiskovalci iz Štajerske bodo v garažno hišo pod stadionom lahko pripeljali le iz smeri Titove ceste (vhod 1), preostali pa le iz dovoza na krožišče Tomačevo (vhod 5). Varnostniki bodo voznike na to opozarjali glede na registrsko tablico vozila.

Prireditelj priporoča, da na stadion pridejo vsaj eno uro pred začetkom tekme. Vstop na stadion bo mogoč od 16. ure dalje, vstopnice pa bo pred stadionom mogoče kupiti od 15. ure dalje. Eno prodajno mesto (v garaži) bo namenjeno navijačem Maribora, preostali dve (na ploščadi pred vzhodno tribuno in na ploščadi med stadionom in dvorano) pa privržencem Olimpije.

VARNOST
Stroški varovanja bodo znašali 30 tisoč evrov. Na stadionu in ob njem bo 270 varnostnikov. Policija bo v pripravljenosti in bo račun za dodatno varovanje prirediteljem izstavila le v primeru posredovanja. Tribune bo s sodobnim videonadzorom spremljala policija.

"Modri angeli" bodo še posebej zadolženi za varovanje gostujočih organiziranih navijačev. Posebni "vijol'čni vlak" z okoli 350 Violami bo v Ljubljano prišel okoli pol petih. Z železniške postaje nato Štajerce čaka pešačenje do Stožic.

Še bolj številčni bodo domači Green Dragonsi, ki so v petek z upravo sklenili premirje v navijaški vojni in sklenili dogovor o uporabi "severa", pred katerim se bodo danes začeli zbirati dobri dve uri pred prvim sodnikovim piskom.