Josip Iličić je pod vodstvom novega trenerja Palerma Gian Piera Gasperinija zasedel mesto na levi strani napada v zanj značilnem sistemu 3-4-3. V Bergamu so bili Sicilijanci v prvem polčasu boljši, na koncu pa je z zadetkom v 88. minuti slavila Atalanta z 1:0.
Josip Iličić je pod vodstvom novega trenerja Palerma Gian Piera Gasperinija zasedel mesto na levi strani napada v zanj značilnem sistemu 3-4-3. V Bergamu so bili Sicilijanci v prvem polčasu boljši, na koncu pa je z zadetkom v 88. minuti slavila Atalanta z 1:0. "Jojo" je v 63. minuti mesto na zelenici prepustil Fabriziu Miccoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin Kampl
Kevin Kampl je med tednom v pogovoru za enega od avstrijskih športnih portalov izrazil upanje, da bo oktobra znova sodeloval na pripravah slovenske članske reprezentance pred tekmama proti Cipru in Albaniji. Povedal je, da se je že pogovarjal s selektorjem Slavišo Stojanovićem in da mu je ta nakazal, da bi ga rad vpoklical v izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Milivoje Novaković
Nekdanja reprezentanta sta v dobri formi. Milivoje Novaković je v japonskem prvenstvu v soboto dosegel hat-trick za Omijo Ardidžo v Saporu (5:0), medtem ko je Robert Koren v angleški drugi ligi v torek zatresel mrežo še drugič v nekaj dneh, ko je Hull City s 3:2 zmagal v Leedsu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Napadalec iz Šempetra pri Gorici, ki je že v četrtek na gostovanju v Evropski ligi pri Dnipru (0:2) dobil samo dobrih četrt ure za dokazovanje, je v Eindhovnu zaman čakal vsaj na nekaj "drobtinic". Trener Dick Advocaat se na koncu ni odločil niti za eno menjavo! V obdobju od 62. do 76. minute so zadeli Ola Toivonen, Georginio Wijnaldum in Luciano Narsingh. PSV si na lestvici nizozemskega prvenstva deli tretje mesto z Ajaxom (12 točk), Feyenoord je šesti (10).

Šišić edini strelec
Strelsko čast aktualnih reprezentantov v tujini je tako reševal Mirnes Šišić, ki je v ponedeljek "zablestel" z enim najbolj čudnih avtogolov, šest dni pozneje, torej včeraj, pa zadel z 11-metrovke ob zmagi OFI-ja Krete nad AEK-om z 2:1. V 17. minuti je dosegel prvi zadetek na tekmi.

Če je Samir Handanović znova s slabimi občutki zapuščal San Siro (Siena je Inter presenetljivo premagala z 2:0), se nič bolje ni godilo niti mlademu vratarju Janu Oblaku, ki je reprezentančni debi doživel pred dvema tednoma v Oslu. Na razmočeni zelenici v Bragi je z moštvom Rio Ave doživel poraz z 1:4. Treba pa je dodati, da se je Škofjeločan v prvem polčasu (gostitelji so tedaj vodili z 1:0) izkazal z dvema res lepima obrambama. Zadnji gol je prejel z bele točke. Oblak je bil na prejšnjih dveh tekmah nepremagan.

Zanimivo bo videti, ali bo Slaviša Stojanović na seznam reprezentantov za prihajajoči tekmi proti Cipru (12. oktobra) in Albaniji (16. oktobra) uvrstil kaj več nogometašev Maribora, ki so se v četrtek izkazali ob visoki zmagi nad Panathinaikosom (3:0) v Evropski ligi. Ob zadnji akciji sta bila poleg Jasmin Handanović in Aleš Mertelj, seznam morebitnih kandidatov pa je precej daljši - Goran Cvijanović, Robert Berić, Aleksander Rajčević, Martin Milec ... Slovensko državljanstvo ima zdaj tudi Dejan Mezga, želi si ga Marcos Tavares. Stojanović tekme v Mariboru ni spremljal v živo, saj je v zadnjih dneh obiskal nekatere reprezentante v Italiji.

Brečko se ne bo rad spominjal Berlina
Že v petek sta imela konec tedna pokvarjen člana Kölna Mišo Brečko in Dominic Maroh. "Kozlički" so izgubili pri Unionu Berlinu z 1:2 in so po šestih krogih še vedno brez zmage (dva remija in štirje porazi) na predzadnjem mestu v nemški drugi ligi. Brečko je bil udeležen pri vseh treh zadetkih na srečanju. Najprej je bil že v 3. minuti nad njim storjen prekršek za 11-metrovko, s katere so gostje povedli, veliko slabše pa sta se zanj iztekli 27. in 56. minuta, ko so Berlinčani napravili preobrat za prvo zmago v sezoni.
Trboveljčan (kapetan Kölna) je pri izenačujočem zadetku gostiteljev na robu kazenskega prostora preveč lahkomiselno ustavil žogo z glavo, po strelu enega od nogometašev Uniona, ki se mu je prikradel izza hrbta, ga je na golovi črti še rešil soigralec Jonas Hector, po odbiti žogi od prečke pa rešitve za Köln ni bilo več. Tudi pri drugem golu mu posredovanje ni uspelo, saj se je neuspešno vrgel pod noge Torstenu Mattuschki, ta pa je stekel naprej proti vratom in postavil končni izid. Brečko je na kolenih lahko le nemočno udaril z rokama ob tla.

Kampl dokazal, da ni muha enodnevnica
Na Dunaju je v soboto 11.730 gledalcev spremljalo dvoboj Austrie in Salzburga. V obeh moštvih je nastopil po en Slovenec. Pri "vijoličastih" je Dare Vršič igral do 64. minute, medtem ko je pri "rdečih bikih" znova vso tekmo odigral Kevin Kampl. Mladenič se je ponovno izkazal, spletna stran ORF-a ga je poleg Christopha Leitgeba označila za najboljšega igralca Salzburga, ki je zmagal z 0:1. Edini zadetek je v 86. minuti dosegel 19-letni Norvežan s kosovskimi koreninami Valon Berisha, ki je v Salzburg prišel julija. Nogometaši iz Mozartovega mesta so se na lestvici vodilni Austrii, ki je doživela prvi poraz po šestih zmagah, približali na tri točke zaostanka.

"Ta zmaga pomeni za nas veter v hrbet za prihodnje tedne," je dejal Kampl. Da njegova predstava prejšnji teden proti Riedu ni bila muha enodnevnica, je potrdil tudi trener domačih Peter Stöger: "Mali ima top kakovost." Trener Salzburga Roger Schmidt pa je dodal: "Prejšnjič je igral izjemno, danes je bil dober. Vidimo, da ima fant pravo srce in da se lahko tudi bori. Prepričani smo, da bo pokazal konstantno dobre predstave."


"Črni petek" za Brečka (Union Berlin - Köln 2:1)


Povzetek tekme Austria Dunaj - Salzburg (0:1)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (26)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (4)
Vid BelecInter (ITA)Inter - Rubin Kazan 2:2 (EL);
Inter - Siena 0:2
/;
/

na klopi;
na klopi

Jasmin HandanovićMariborMaribor - Panathinaikos 3:0 (EL); Maribor - Gorica 4:0vso tekmo;
vso tekmo
na deveti tekmi prvič nepremagan v Evropi v Ljudskem vrtu;
/
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Rubin Kazan 2:2 (EL);
Inter - Siena 0:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 17' ubranil 11-m; /
Jan OblakRio Ave (POR)Braga - Rio Ave 4:1vso tekmo/
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Union Berlin - Köln 2:1vso tekmonad njim storjen prekršek za 11-m v 3', s katere je Köln povedel z 0:1

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Juventus - Chievo 2:0vso tekmo/
Bojan JokićChievo (ITA)Juventus - Chievo 2:0vso tekmo/
Dejan KelharQabala (AZR)24. 9.: Qabala - Ravan Baku /tekma v ponedeljek
Dominic MarohKöln (NEM II)Union Berlin - Köln 2:1

vso tekmo

/
Andraž StrunaCracovia (POL II)Olimpia Grudziadz - Cracovia 2:0; Cracovia - Leczna 2:0

/;
/

ni bil v ekipi;
ni bil v ekipi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia Varšava - Polonia Varšava 1:1

/

na klopi

VEZISTI (9)

Armin Bačinović

Verona (ITA II)Verona - Novara 1:1do 54' (1:0)/
Josip IličićPalermo (ITA)Atalanta - Palermo 1:0do 63' (0:0) v 22'
Andraž KirmGroningen (NIZ)Zwolle - Groningen 1:2 vso tekmo/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Atalanta - Palermo 1:0/na klopi
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Sevastopol - Krivbas 2:1 (1/16-finala pokala)/ni bil v ekipi
Aleš MerteljMariborMaribor - Panathinaikos 3:0 (EL); Maribor - Gorica 4:0vso tekmo;
/
/;
na klopi
Aleksander RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)Waalwijk - Venlo 1:1vso tekmo

/

Dare VršičAustria Dunaj (AVT)Austria - Salzburg 0:1do 64' (0:0)/
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)OFI Kreta - AEK Atene 2:1vso tekmo v 17' z 11-m za 1:0

NAPADALCI (6)
Valter BirsaTorino (ITA)Sampdoria - Torino 1:1/

poškodovan

Zlatko DedićBochum (NEM II)Duisburg - Bochum 0:0do 61' (0:0)/
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Consadole Saporo - Omija Ardidža 0:5od 46' (0:0)/
Tim MatavžPSV (NIZ)Dnipro Dnipropetrovsk - PSV 2:0 (EL); PSV - Feyenoord 3:0od 74' (2:0);
/
/;
na klopi
Nejc PečnikSheffield Wednesday (ANG II)Sheffield Wednesday - Huddersfield Town 1:3; Sheffield Wednesday - Bolton 1:2od 46' (1:2); vso tekmo v 93';
/
Etien VelikonjaCardiff City (ANG II)Millwall - Cardiff City 0:2;
Crystal Palace - Cardiff City 3:2
/;
/
na klopi;
na klopi