Pogled v leto 2000. Fabio Cannavaro je v finalu evropskega prvenstva dobro ustavil Thierryja Henryja, a so Francozi vseeno slavili z 2:1. Foto: EPA
Pogled v leto 2000. Fabio Cannavaro je v finalu evropskega prvenstva dobro ustavil Thierryja Henryja, a so Francozi vseeno slavili z 2:1. Foto: EPA
Gennaro Gattuso
Gennaro Gattuso je med igralci, ki najbolj kažejo strast do nogometne igre in svoje domovine. Foto: EPA
Patrick Vieira
Patrick Vieira v državnem dresu nikoli ne zataji. Foto: EPA

Fabio Cannavaro - Thierry Henry
Pravzaprav idealni dvoboj. Najboljši branilec prvenstva proti najbolj talentiranemu napadalcu tega desetletja. Branilca Juventusa prav nič ne ovira nekoliko nižja višina (175 cm), izjemno zna "prebrati" nasprotnika. Morda je še najbolj pomembno, da skoraj nikoli ne "paničari". Igralec Arsenala v Nemčiji morda ni v najbolj vrhunski formi, a napadalec si lahko reši tekmo z eno samo akcijo, kar je Henry dokazal tako proti Braziliji (zadetek) kot Portugalski (izsilil je enajstmetrovko).

Zinedine Zidane - Gennaro Gattuso
Strokovnjaki dvoboj označujejo kot boj "lepotice in zveri". Na eni strani umetnik, ki blesti na najbolj pomembnih tekmah, na drugi strani pitbul, ki s svojimi prekrški ruši nasprotno igro (da ne omenjamo Gattusove strastne ljubezni do petja himne, kjer mu ni enakega na svetu).

Francesco Totti - Claude Makelele
Enaka zgodba z obrnjenima položajema. Totti po poškodbi še ni našel prepoznavne igre. Morda jo bo le našel na (predvidoma) svoji zadnji tekmi v reprezentančnem dresu. Makelele igra v slogu zadnjega desetletja: nevidni garač z velikim učinkom.

Andrea Pirlo - Patrick Vieira
Pirlo v osrčju italijanske vezne linije skrbi za zadnje podaje (v polfinalu je podal Grossu, ki je dosegel zadetek) ali pa se sam odloči za udarce od daleč (zadetek proti Gani). Vieira je imel v dresu Juventusa nekoliko mirnejšo sezono, a se je v dresu trikolorjev spet našel.

Gianluca Zambrotta - Eric Abidal
Čeprav igra Zambrotta primarno na mestu branilca, se pogosto preizkusi v vlogi vezista, hkrati pa s hitrimi protinapadi vnaša nemir v vrste nasprotnika. Ravno v tej fazi igre bo moral nanj paziti Eric Abidal.

Frank Ribery - Fabio Grosso
Ribery pred Nemčijo ni niti enkrat začel tekme v izbrani vrsti, danes pa je nepogrešljivi člen Domenechove enajsterice. Fabio Grosso bo moral paziti predvsem na hitro igro Riberyja, ki jo nadgrajuje s številnimi vtekanji.