Kaj si Zinedine Zidane sploh še želi? Odločil je že finale svetovnega prvenstva (1998) in finale Lige prvakov (2002). Še en naslov bi bila popolna pika na popolno kariero. Foto: EPA
Kaj si Zinedine Zidane sploh še želi? Odločil je že finale svetovnega prvenstva (1998) in finale Lige prvakov (2002). Še en naslov bi bila popolna pika na popolno kariero. Foto: EPA
Lilian Thuram
Vrnitev Liliana Thurama v dres trikolorov je imela pozitiven vpliv na francosko obrambo. Foto: EPA
Fabio Cannavaro in Gianluigi Buffon
Fabio Cannavaro je zagotovo v življenjski formi. Zaradi njegovih izjemnih iger v obrambi ima Gianluigi Buffon v vratih Italije občutno manj dela. Foto: EPA
Fabio Grosso
Italija ima še enega junaka, Fabia. Branilec Grosso je s tole akcijo Italiji v osmini finala prinesel enajstmetrovko, v polfinalu pa je še zadel v izdihljajih podaljška proti Nemčiji. Foto: EPA
Franck Ribery
Frank Ribery je v francosko ekipo vnesel veliko svežine in teka. Foto: EPA

Finale 18. svetovnega prvenstva v nogometu naj bi si v nedeljo ob 20.00 (tudi s prenosom na TVS 2) ogledala več kot milijarda ljudi. Francozi po letu 1998 iščejo drugi naslov prvakov in nedeljska tekma bo pomenila slovo zlate generacije, v kateri se je vse vrtelo okrog Zinedina Zidana. Eden najboljših nogometašev vseh časov bo v finalu igral svojo zadnjo tekmo. Se bo poslovil sanjsko?

Izkušnje in pozitiven izkupiček
Kar peterica nogometašev je v moštvu, ki je leta 1998 v Parizu osvojil naslov svetovnih prvakov (in na poti v četrtfinalu po streljanju enajstmetrovk izločil prav Italijo). Fabien Barthez, Lialian Thuram, David Trezeguet, Thierry Henry in Zinedine Zidane so dve leti kasneje osvojili še naslov evropskih prvakov. V Rotterdamu so v finalu z zlatim golom Trezegueta izločili ... seveda - Italijo!

Letošnji mundial so galski petelini začeli sila skromno in se komaj prebili v dvoboje na izpadanje, kjer pa so zablesteli kot že dolgo ne. Najprej so v osmini finala izločili "večno talentirane" Špance, nato v četrtfinalu prve favorite Brazilce, v polfinalu pa še "evropske Brazilce" - Portugalce.

Naj se afera ponovi
Italija lovi četrti naslov (1934, 1938, 1982). Afera v domačem prvenstvu z nameščanjem sodnikov jo je le poenotila. In ironično - azzurri so se zadnjič s podobno afero ukvarjali leta 1982, nato pa v Španiji osvojili svoj tretji naslov svetovnih prvakov.

Poleg pregovorno dobre obrambe so letos pokazali veliko kreativnosti tudi v napadu, saj je kar 10 različnih igralcev doseglo skupaj 11 zadetkov! Zadnja linija je letos trdna kot že dolgo ne, poveljuje ji kapetan Fabio Cannavaro, za katerega bo finalni nastop stota tekma v reprezentančnem dresu.

Naši zahodni sosedje so v osmini finala Avstralijo izločili v zadnjih sekundah tekme, ko je Fabio Grosso izsilil neupravičeno enajstmetrovko. Azzurri so se razleteli v četrtfinalu, ko so s 3:0 pometli z Ukrajino, v polfinalu pa po drami v zadnjih sekundah podaljška izločili še gostitelje Nemce z 2:0.

Kaj bo odločilo?
Na eni strani se kar ponuja scenarij sanjskega slovesa, v katerem bi eden najboljših igralcev vseh časov Zidane z drugim naslovom (v svoji zadnji tekmi kariere!) stopil v zasluženi pokoj. Morda bo odločila ena sama poteza Thierryja Henryja, ki je letos kratko potegnil z Arsenalom že v finalu Lige prvakov. Morda bo tehtnico na stran Francije prenesel prodorni Franck Ribery?

Tudi Italijani niso brez izračunov. Od reprezentančnega dresa se pred 30. rojstnim dnem poslavlja Francesco Totti. V napadu zna udariti Luca Toni (za katerega pred dvema letoma ni slišal skoraj nihče). Andrea Pirlo lahko usodno zmeša štrene s prostim strelom ali kakim predložkom.

Seveda, če se ne bo uresničilo nič od tega, na koncu še vedno ostanejo enajstmetrovke. Te so bile izvajane le leta 1994 v ZDA, ko so ravno Italijani klonili proti Braziliji.

Dobro je vedeti
- Italijani niso premagali Francije od leta 1978, ko so jih v predtekmovanju SP-ja premagali z 2:1. Od takrat sta se moštvi pomerili šestkrat, galski petelini so dobili štiri tekme, dve pa sta se končali z remijem.

- Azzurri so na zadnjih 10 tekmah na SP-jih dosegli po vsaj en zadetek. 11 zadetkov na letošnjem mundialu je "delo" kar 10 različnih igralcev.

- Italijanski kapetan Fabio Cannavaro bo 100. oblekel reprezentančni dres.

- Pet Francozov (Fabien Barthez, William Gallas, Claude Makelele, Willy Sagnol, Lilian Thuram) je odigralo vse minute na vseh šestih tekmah. Med Italijani sta taka le Gianluigi Buffon in Fabio Cannavaro.

- Tekmo bo sodil Argentinec Horacio Elizondo.

BERLIN, finale, nedelja ob 20.00:      
                                       
ITALIJA                        FRANCIJA
---------- verjetni postavi -----------
Buffon              Barthez            
Zambrotta           Sagnol             
Materazzi           Thuram             
Cannavaro           Gallas             
Grosso              Abidal             
Perrotta            Vieira             
Pirlo               Makelele           
Gattuso             Ribery             
Camoranesi          Zidane             
Totti               Malouda            
Toni                Henry              
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Horacio ELIZONDO (Argentina)