Mimoidoči so hitro poklicali policijo. Foto: EPA
Mimoidoči so hitro poklicali policijo. Foto: EPA
Leon Andrejka
Novinar športnega uredništva TV Slovenija Leon Andrejka. Foto: Sandi Fišer
Po prvi tekmi v Mariboru, ki se je končala z 2:2, so bili na bencinski postaji v Tepanju napadeni navijači Seville. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Sevilli napadli slovenske novinarje

Leon Andrejka je bil z razbito arkado prepeljan v bolnišnico.

Snemalcu Gregorju Mačku in novinarju Alešu Potočniku je uspelo zbežati. Ekipo naj bi napadlo pet ali šest huliganov s palicami za bejzbol, je popoldne iz Španije sporočil novinar Radia Maribor Matej Štrafela.

Za MMC je povedal, da so nasilneži na slovenske televizijce, ki so se s kosila vračali v hotel, le okoli 300 metrov oddaljen od stadiona, prežali v grmovju.

Andrejka je bil prvi izmed trojice, ki je stopil tam mimo, zato je najprej padlo po njem.

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) ostro obsoja napad huliganov na ekipo RTV Slovenija v Sevilli pred povratno nogometno tekmo šestnajstine finala evropske lige med Sevillo in Mariborom. Novinarja Leona Andrejko so morali zaradi poškodbe glave pripeljati v bolnišnico v Sevilli, snemalec Gregor Maček in novinar Aleš Potočnik pa na srečo nista poškodovana. Člani DŠNS želijo, da bi Leon Andrejka čim prej okreval in da ne bi imel posledic zaradi tega napada.
Jože Zidar, predsednik DŠNS, in člani IO DŠNS


Očitno vnaprej načrtovan napad

Štrafela je dodal, da so bili novinarji takrat brez kamere, akreditacij, gobice na mikrofonu ali drugih razpoznavnih znakov, zato sklepa, da je bil napad vnaprej načrtovan.

Ekipa Televizije Slovenija je dopoldne v mestu snemala reportažo s slovenskimi navijači, zato predvidevajo, da so jih napadalci takrat prepoznali in jim očitno sledili. Za tekmo je bilo za slovenske navijače prodanih 515 vstopnic, v Španijo pa naj bi prišlo še kar nekaj navijačev Maribora, ki so bili brez vstopnic.

Policija zelo hitro na mestu dogodka
V javljanju za TV Dnevnik (glej desno!) je dogodek opisal še neposredni udeleženec Potočnik: "Ko smo se vračali s kosila zelo blizu našega hotela, se je nenadoma iz manjšega parka praktično od nikoder vzela skupina mladostnikov, ki so bili pokriti s kapucami in oboroženi z bejzbolskimi palicami. Kolega Leon jo je kar hudo skupil po glavi. Tepli so ga tudi, ko je bil na tleh. Z Gregorjem sva zbežala, saj sta za nama tekla še dva napadalca s palicami. Sam sem tekel čez glavno avenijo in jima nekako ušel. Zelo hitro je bila na mestu dogodka tudi policija. Leon je dobil udarec v arkado, bil je pri zavesti, govoril je. Upamo, da bo z njim vse v redu. Smo pa res v velikem šoku. Težko je verjeti, da se dogajajo takšne stvari."


Sporočilo odgovornega urednika Športnega programa TV Slovenija Mileta Jovanovića

Malo po 15.00 smo bili v Športnem programu TV Slovenija obveščeni o huliganskem napadu na našo ekipo, ki se je pred odhodom na stadion po kosilu čez park vračala v hotel. Pri tem napadu jo je najbolj skupil novinar Leon Andrejka, medtem ko sta reporter Aleš Potočnik in snemalec Gregor Maček nekako ubežala. Čeprav je bila policija zelo hitro na kraju dogodka, je bilo žal vendarle prepozno.

Andrejka je trenutno na preiskavah v bolnišnici v Sevilli, Potočnik in Maček pa sta se kljub šoku odpravila proti stadionu. Ker takega dogodka ni mogoče odmisliti v trenutku, smo se v programu odločili, da bo namesto Potočnika tekmo iz ljubljanskega studia komentiral Urban Laurenčič.

Ne moremo se izogniti občutku, da je povod za napad na ekipo (iz zasede v grmovju) dogajanje pred tednom dni na bencinski postaji v Tepanjah. Oba dogodka žal potrjujeta, da neprimerno obnašanje, za katero ni pravega izraza, s katerim bi ga lahko opisali, ne pozna meja in da še tako stroge kazni in ukrepi incidentov ne morejo preprečiti. Žal taka dejanja pravi športni boj na igrišču nemalokrat postavijo v ozadje.

Tako osebno kot športni program vsakršno tovrstno obnašanje seveda obsojamo, še posebej ko pridemo do točke "oko za oko, zob za zob". Nobenega, ampak res nobenega opravičila ni za tovrstna dejanja, pa naj bodo naperjena proti novinarjem, naključnim mimoidočim, nasprotnikovim navijačem ali predmetom oz. infrastrukturi.

V tem trenutku predvsem upam in želim, da Leon ni utrpel kakšnih hujših poškodb, psihične posledice tega dogodka pa bo vsa trojica zagotovo še dolgo občutila.

V Sevilli napadli slovenske novinarje