Jan Oblak je tretjič zapored ohranil mrežo nedotaknjeno, sedmič na zadnjih devetih La Lige. Foto: EPA
Jan Oblak je tretjič zapored ohranil mrežo nedotaknjeno, sedmič na zadnjih devetih La Lige. Foto: EPA
Miguel Angel Moya in Jan Oblak
Vse od poškodbe Miguela Angela Moye marca lani je Oblak prvi vratar Atletica, za katerega je v koledarskem letu 2015 nato zbral kar 24 nedotaknjenih mrež. Foto: EPA
Samir Handanović (Inter)
Samir Handanović je prepustil št. 1 Slovenije Janu Oblaku, s čimer je odpravljena dilema, koga izmed vratarjev postaviti v gol. V preteklih dneh sta sicer oba že 12. v ligaški sezoni zaklenila vrata svojih klubov, s čimer po številu nedotaknjenih mrež vodita v Evropi. Foto: EPA
Josip Iličić
Na 15 tekmah Serie A in v vsega 1.012 minutah igre je Josip Iličić v letošnji sezoni za Fiorentino dosegel devet golov in prispeval šest podaj. Točno takšen je na primer tudi izkupiček prvega aduta Juventusa Paula Dybale. Foto: EPA
Denis Halilović
Branilec Denis Halilović, junak lanskega finala pokala Slovenije in superpokala, je novi slovenski legionar na Japonskem, kjer je za prihajajočo sezono v 1. in 2. ligi zdaj potrjenih že pet Slovencev, čaka pa se še na podpis Milivoja Novakovića, ki si želi ostati v ligi J1. Foto: www.alesfevzer.com

V nedeljo zvečer je Jan Oblak tako v 80. minuti gostovanja Atletic Madrida pri Celta Vigu poslal dolg predložek globoko na nasprotno polovico, domači branilec Cabral je pod pritiskom spustil žogo za Yannicka Carrascoja, ki se je nato sprehodil in zabil za končnih 2:0.

Po polovici španskega prvenstva oz. 19. krogih na vrhu ni Barcelona* ali Real Madrid, temveč Atletico Madrid. Pri tem imajo Katalonci z dvema točkama zaostanka sicer tekmo v dobrem, a bo zaostala tekma s Sporting Gijonom odigrana šele aprila. Odgovor, kdo je realno vodilni v La Ligi, bomo tako dobili konec januarja, ko se bo Oblak z druščino gostoval na Camp Nouu.

Oblak vztraja ob boku Neuerja
Do takrat pa velja, da je Atletico na vrhu španskega prvenstva predvsem zaradi granitne obrambe, ki ji v branilski vrsti poveljuje Diego Godin, v vratih pa Jan Oblak. Škofjeločan, ki je v četrtek praznoval 23. rojstni dan, brani v velikem slogu: v prvenstvu je v 19 krogih ukrotil 83,3 odstotka strelov, 12-krat je ohranil mrežo nedotaknjeno, prejel pa samo osem golov. V najboljših evropskih ligah se lahko s tem pohvali samo še najboljši vratar sveta Manuel Neuer (Bayern).

V ritmu za rekord in lovorike
S povprečjem 0,42 prejetega gola na tekmo je Oblak tudi na poti proti rekordu španskih prvenstev - v sezoni 1993/94 je Francisco Llano v vratih Deportiva prejel le 18 golov na 38 tekmah oz. 0,47 gola/tekmo, s čimer je tudi suvereno osvojil prestižno nagrado zamora za najboljšega vratarja Španije. S tribun privržencev Atletica tako še glasneje odmeva "Obli, Oblak, cada dia te quiero mas".

Ko je vratar najboljši igralec pretendenta za naslov
Med najboljše vratarje sezone v Evropi brez dvoma sodi tudi zdaj reprezentančno upokojeni Samir Handanović, ki pa mu ni uspelo, da bi na polovici italijanskega prvenstva držal 1. mesto. Za "Samirjem" je buren in naporen teden, tudi zelo uspešen, ki pa se je končal grenko. Najprej je 31-letni Ljubljančan končno uradno podpisal novo daljšo in bogatejšo pogodbo z Interjem, nato bil v Empoliju z nizom obramb z naskokom najboljši igralec tekme in znova omogočil zmago z 1:0.

Podobno je bilo tudi v nedeljo, ko je z vratarjem Sassuola Consiglijem tekmoval, kdo bo prikazal lepšo obrambo. A nato sta sledila sodnikov podaljšek in nespameten prekršek za 11-m. Čeprav je v karieri v Serii A ubranil že 22 od 60 najstrožjih kazni, pa se Domenico Berardi ni ustrašil, mirno počakal in po sredini poskrbel za poraz Interja, ki je tako moral predati vodstvo v Serii A.

Bolečine presekale izjemne Iličiće igre
Na vrhu bi lahko bil drugi Slovenec Josip Iličić, a je Fiorentina doma proti Laziu prikazala najslabšo predstavo sezone (1:3). Za svete tri kralje je "Jojo" znova navdušil Palermo, dosegel dva prekrasna gola, tako da so mu Sicilijanci glasno ploskali, čeprav jih je dosegel v dresu gostujoče Fiorentine. A očitno je Iličić načet, saj je med ogrevanjem pred nedeljsko tekmo potožil nad bolečinami in tako nepričakovano začel tekmo na klopi. Tudi po vstopu v igro se je videlo, da Kranjčan ni pravi, kljub temu pa je v sodnikovem podaljšku podal za častni gol Toskancev.

"Želim ostati v vijoličastem"
Med obema tekmama je Iličić sicer javno tudi naznanil, da si želi podaljšanja sodelovanja s Fiorentino in da si želi z Violo osvajati lovorike. "Še nikoli nisem imel tako lepe prve polovice sezone," je povedal strelec devetih in podajalec šestih golov. "Želim ostati v vijoličastem in želim zmagovati v Firencah. Klub bo govoril z mojim menedžerjem in upam, da se bo izcimilo kaj dobrega," si Iličić obeta nov dogovor s klubom, kjer so ga še med lanskim zimskim prestopnim rokom skoraj prisilili, da bi odšel v drugo ligo k Bologni. A je "Jojo" prodajo zavračal, nato pa se je spomladi začela eksplozija golov, preigravanj in podaj, ki še vedno traja.

Lani rekorder Kampl, letos Šporar?
Prestopni rok za slovenske nogometaše na tujem letos ne bi smel postreči z "bombo", kot je bil lanski ne sicer posrečeni prestop Kevina Kampla iz Salzburga v Borussio Dortmund za 12 milijonov evrov odškodnine. Po pričakovanjih bo najbolj odmeven zimski prestop pripadel kar Andražu Šporarju, za katerega si Olimpija potencialno od Basla obeta kar 3,8 milijona evrov odškodnine. "Špokijeva" zgodba se je medtem že dobro začela: podaja in zmagoviti gol na prvi pripravljalni tekmi (več spodaj).

Japonska vabi in išče nove Slovence
Prva januarska destinacija za Slovence je vsekakor Japonska, kjer sicer vlada sezonski premor - novo prvenstvo se začne marca. V deželi vzhajajočega sonca najbolj prepoznavni Milivoje Novaković sicer še izbira klub, medtem pa je dal dokončno košarico netaktni Olimpiji. Zlatan Ljubijankić je podaljšal z močno Uravo Reds, kjer pa je obrambo okrepil Branko Ilić, ki ga po igranju v Ligi prvakov in osvojitvi kazahstanskega naslova z Astano zdaj čaka še azijski LP.

Nejc Pečnik je učinkovite igre (14 golov) nadgradil z napredovanjem iz 2. lige v prvo, a s prestopom v Omijo Ardidžo, kjer bo že četrti Slovenec v klubski zgodovini. A brez Slovencev ne gre tudi v japonski drugi ligi: Roku Štrausu v Jokohami se je zadnji prav danes pridružil še branilec Denis Halilović, ki je po spremembah v Luki Koper postal prost igralec in raje poiskal stabilno in dobro plačano delo na Japonskem.


Oblak podal za potrditev 1. mesta po polovici sezone

Po vodilnem golu hitro preprečil izenačenje

Handanović v obup spravljal Empoli


"Handa" reševal Inter vse do strela z bele točke


Izjemna gola Iličića v nekoč njegovem Palermu


Rotman prvič strelec v Turčiji


Rajko Rotman je uspešno začel novo leto, potem ko je jeseni pri Istanbulu Basaksehirju pobral le nekaj igralskih drobtinic. Na pokalni tekmi s tretjeligašem Bandirmasporjem je tako v 55. minuti po akciji iz kota v mrežo preusmeril žogo za 2:1 in za svoj prvi gol v Turčiji. Na koncu je bilo 3:2 za carigrajski klub.

Šporar za zmagoviti prvenec v Baslu potreboval 19 minut
VIDEO na klubski strani
Napadalec Andraž Šporar, ki je decembra iz Olimpije za rekordno odškodnino v zgodovini Prve lite prestopil v Basel, je uspešno začel igranje v Švici. Na prvi pripravljalni tekmi Basla je proti drugoligašu Bielu za zmago s 3:2 prispeval gol in podajo. Šporar je igral v drugem polčasu. Najprej je v 50. minuti podal Cedricu Ittnu za 2:0, nato pa v 64. minuti poskrbel za končni izid.

Cvijanović zablestel že na prvi uradni tekmi v Kuvajtu


Goran Cvijanović je po odhodu iz Gorice v Kuvajt že na prvi tekmi upravičil prihod. Z izrednim golom s prostega udarca s 25 metrov je prispeval svoj delež k visoki zmagi Al Arabija nad Al Šababom s 5:1. Cvijanović je s prvencem v 41. minuti povišal na 3:0 in poskrbel za najlepši gol tekme.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Empoli - Inter 0:1;
Inter - Sassuolo 0:1
vso tekmo (8,0)
vso tekmo (7,5)
igralec tekme, 4 obrambe = 12. nepremagan; najvišja ocena Interja, 5 obramb
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Levante 1:0;
Rayo - Atletico 1:1 (P);
Celta - Atletico 0:2

vso tekmo (6,7);
/;
vso tekmo (6,9)

obramba = 11. nepremagan; na klopi; obramba = 12. nepremagan
Nejc VidmarDomžale

* zimski premor *

-3. mesto v Prvi ligi
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 1:3;
Verona - Palermo 0:1
vso tekmo (6,3)
vso tekmo (7,5)
2 posredovanji, 2 skoka; 2 posredovanji, 2 skoka; 3 skoki.
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)* zimski premor *-3. mesto v 2. Bundesligi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Roma 3:3;
Bologna - Chievo 0:1
vso tekmo (5,5)
vso tekmo (7,3)

najnižja ocena tekme, napaka za gol, 2 skoka, strel;

Branko IlićUrava Red (JAP)* zimski premor *-prestopil iz Astane na Japonsko
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Nott Forest - QPR 1:0 (P)

79' (1:0)

posoja iz Villarreala do konca sezone v 2. angleški ligi

Luka KrajncCagliari (ITA II)

* novoletni premor *

-1. mesto v Serie B
Miral SamardžićRijeka (HRV)

* zimski premor *

-2. mesto v HNL-ju
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Panathinaikos 1:2 (P);
PAOK - PAS 3:1
/;
46' (1:0)
kartoni;
/
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Roma 3:3;
Bologna - Chievo 0:1

81' (2:3) (7,5)
75' (0:1) (6,5)

najocena Chieva, podaja v 58' za 2:2 = 5. podaja, 2 strela, 2 preigravanj; strel, posredovanje
Josip IličićFiorentina (ITA)Palermo - Fiore. 1:3;
Fiore. - Lazio 1:3
60' (0:2) (8,9)
60' (0:1) (6,1)
igralec tekme v 13' za 0:2, v 42' za 42' = 8. in 9. gol, 3 streli; podaja v 92. za 1:2 = 5. podaja, strel
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

* zimski premor *

-

5. mesto v 1. Bundesligi

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Achna 2:0 (P);
Omonia
- Ayia Napa 4:0
75' (2:0)
/
/;
izven postave
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Sevilla 2:1;
Valenica - Granada 4:0 (P);
Barcelona - Granada 4:0
72' (2:1) (6,7)
vso tekmo
46' (2:0) (6,3)
vrnitev po poškodbi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Udinese - Atalanta 2:1;
Atalanta - Genoa 0:2
/
83' (0:2
) (5,8)
druga najnižja ocena, 3 streli, izgubljena žoga
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)PON: Antalya. - Tuzlaspor (P)

-

tekma v ponedeljek
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

* konec sezone *

-

prestop iz Jef Uniteda v prvo ligo

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Istanbul - Bandirmaspor 3:2 (P)

vso tekmo

v 55' za 2:1 - prvi gol v Turčiji, v 36'
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)* zimski premor *-1. mesto v Superligi
NAPADALCI (3)
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)Nantes - St. Etienne 2:1-

najverjetneje odsoten do konca sezone

Roman BezjakRijeka (HRV)* zimski premor *-

2. mesto v HNL-ju

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-podaljšanje pogodbe z Uravo
Milivoje Novaković-* konec sezone *-prost igralec in išče nov klub
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Lazio - Carpi 0:0;
Carpi - Udinese 2:1
vso tekmo (6,9)
vso tekmo (7,3)
brez obrambe, 4 pobrane žoge = 2. nepremagan; 4 obrambe, 4 pobrane žoge
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)PON: Antalya. - Tuzlaspor (P)-tekma v ponedeljek
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Caen 2:0/izven postave - prestopil iz Troyesa v Angers
BRANILCI
Boban JovićWisla Krakow (POL)* zimski premor *-13. mesto v Ekstraklasi
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)* zimski premor *-1. mesto v Ekstraklasi
Dominic MarohKöln (NEM)* zimski premor *-9. mesto v 1. Bundesligi
Martin MilecStandard (BEL)* zimski premor *-8. mesto v Pro League
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 1:3;
Verona - Palermo 0:1
vso tekmo (6,1)
/
najnižja ocena tekme, v 22'= 7. karton, 2 posredovanji; na klopi

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)* zimski premor *-8. mesto v Super League
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)* zimski premor *-5. mesto v 2. Bundesligi
Denis PopovićWisla Krakow (POL)* zimski premor *-13. mesto v Ekstraklasi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *-16. (zadnje) mesto v Premier ligi
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)* zimski premor *-1. mesto v Ekstraklasi
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)* zimski premor *-5. mesto v Super League
Etien VelikonjaLierse (BEL II)* zimski premor *-10. mesto v drugi ligi
Tim MatavžAugsburg (NEM)

* zimski premor *

-12. mesto v 1. Bundesligi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)* zimski premor *-prestopil iz Olimpije v Basel (1. mesto Super League)

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.