Slovenski selektor Miloš Kostič (levo) je s svojimi varovanci velik uspeh dosegel že z uvrstitvijo na EP. Foto: www.nzs.si
Slovenski selektor Miloš Kostič (levo) je s svojimi varovanci velik uspeh dosegel že z uvrstitvijo na EP. Foto: www.nzs.si
Haris Vučkič
Še ne 17-letni Haris Vučkič se je v zadnjih mesecih dokazal pri mladincih Newcastla. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija z igralcem manj do remija

Slovenska reprezentanca je na turnir odpotovala precej oslabljena, saj iz različnih vzrokov manjka kar devet igralcev, zato je točka ob debiju na velikih tekmovanjih lep uspeh. Rajko Rep, ki je bil prejšnji mesec najboljši strelec kvalifikacijskega turnirja v Prekmurju (Slovenija je končala pred Nizozemsko, Rusijo in Belorusijo), je počival zaradi kartonov.
Priložnosti enih in drugih
Prvi polčas je minil v znamenju precej enakovredne igre. V 5. minuti je imel prvo priložnost na tekmi Martin Milec, ki je streljal z roba kazenskega prostora, žoga pa je za malo zletela mimo leve vratnice. V 22. minuti je s prostega strela na levi strani nevarno poskušal Artur Karnoza. Po pol ure igre je proti kazenskemu prostoru prodrl najmlajši član v slovenski izbrani vrsti Haris Vučkič, vendar ni najbolje streljal, zato je bila žoga lahek plen vratarja Igorja Levčenka.
V naslednjih minutah so dvakrat zapretili Ukrajinci. Najprej je nekaj slovenskih reprezentantov preigral Dmitro Jeremenko, obramba pa je v zadnjem trenutku odbila žogo v kot. Valerij Kaverin je trenutek zatem na levi strani že stekel mimo vratarja Mateja Radana, a je Matej Rapnik prisebno izbil žogo in preprečil novo nevarnost.
Drugi polčas nekoliko slabši
V drugem polčasu je bila igra nekoliko bolj raztrgana, razživela se je šele v zadnjih 15 minutah. Ukrajinci so imeli prvo priložnost v 54. minuti, ko je Denis Garmaš dobil uporabno žogo v kazenskem prostoru na levi strani, a je meril mimo desne vratnice. Na drugi strani so kmalu zatem lepo akcijo izpeljali tudi Slovenci. Milec je dobil žogo na levi strani tik ob vratnici, a je "iskal" boljšo nogo in ni dobro streljal, verjetno pa je bil tudi v nedovoljenem položaju.

V 75. minuti je imel najlepšo priložnost za Ukrajince v drugem delu Vitalij Vicenec. Po predložku z leve strani je bil z glavo le za las nenatančen. Minuto pozneje so Slovenci ostali le z 10 možmi na igrišču, saj je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen branilec Boban Jovič.
83. minuta je prinesla novo priložnost za Slovenijo. Od daleč je močno streljal Dejan Zadnikar, vendar je bil Levčenko na pravem mestu. V 86. minuti je bil pri gostiteljih znova nevaren branilec Vicenec, ki se je preselil v napad. Po slabo izbiti žogi vratarja Radana v sredino kazenskega prostora je na slovensko srečo meril mimo vrat.

Na prvem srečanju v skupini A so se Angleži in Švicarji razšli z neodločenim izidom 1:1.

Statistika:
- streli: 12:8
- v okvir vrat: 4:4
- posest: 58:42

Skupina A:
UKRAJINA - SLOVENIJA 0:0
12.800; RK: Jovič 76./Slovenija
Ukrajina: Levčenko, Kušnirov, Parcvanija, Krivcov, Vicenec, Korkiško, Petrov, Karnoza (46./Garmaš), Kaverin, Jeremenko (82./Ševčuk), Ljulka (15./Butko).

Slovenija: Radan, Jovič, A. Vučkič, M. Mevlja (78./Fink), Rapnik, Omerovič, H. Vučkič, Milec, Lazarevič (92./Sprečo), Črnčič, Dimitrov (69./Zadnikar).
ANGLIJA - ŠVICA 1:1 (1:0)
Mattock 35.; Wütrich 92.

Petek ob 16.00:
SLOVENIJA - ŠVICA
UKRAJINA - ANGLIJA

Ponedeljek ob 18.00:
SLOVENIJA - ANGLIJA
ŠVICA - UKRAJINA

Skupina B:
FRANCIJA - SRBIJA 1:1 (1:1)
TURČIJA - ŠPANIJA 1:2 (1:0)
V polfinale se uvrstita prvi dve moštvi iz vsake skupine.
Slovenija z igralcem manj do remija