Barcelona ali Real? Messi ali Ronaldo? Kolikokrat v teh dneh ste v pogovoru s prijatelji in znanci uporabili te štiri besede? 1-krat, 10-krat, 100-krat ...? Foto: EPA
Barcelona ali Real? Messi ali Ronaldo? Kolikokrat v teh dneh ste v pogovoru s prijatelji in znanci uporabili te štiri besede? 1-krat, 10-krat, 100-krat ...? Foto: EPA
Santiago Canizarec, Valencia 2004
Še pomnite, kateri klub je bil zadnji na vrhu La Lige, ki seveda ni Barca ali Real? Valencia je slavila v sezoni 2003/04. Foto: EPA
Valencia
Posledica Real-Barcelonine dominacije je tudi to, da je "furia roja" v Južni Afriki lani poleti prvič postala svetovni prvak v nogometu. Foto: EPA
Manchester United po zmagi na FA Community Shield
Najbogatejši klub v Premier ligi Manchester United je v sezoni 2009/10 s TV-pravicami zaslužil le 1,7-krat več kot najmanjši klubi elitne angleške lige. Foto: EPA
Osasuna, Reyno de Navarra, Pamplona
Dogovor španskih klubov o delitvi medijske pogače ohranja primerjalno prednost Real Madrida in Barcelone. Visoki zagotovljeni prihodki bodo kluboma zelo pomagali pri izpolnjevanju Uefinega finančnega "fair playa", po katerem bodo lahko klubi zapravili le še toliko, kot bodo zaslužili. Foto: EPA

Ter seveda neti neskončne forumske vojne! Dokaz 1 in 2! Ob vse tem se človek vpraša, kdaj je Slovenija postala španska avtonomna skupnost, ki je razpeta med Kastiljce in Katalonce, slovenske polpretekle zgodovinske travme pa zamenjala za izkustvo "caudilla" Franca in, kar je najpomembneje, "smo mi", odvisno od obarvanosti navijaškega srca, 9-krat ali pa 3-krat pokorili vso nogometno Evropo.

Dva najbogatejša nogometna kluba na svetu sta v zadnjih sezonah samo še utrdila svojo popolno prevlado v Španiji, hkrati pa s svojim "El Clásicom" zasvojila nogometni svet, katerega pomembni del je tudi Slovenija. Štirikratni obračun v 18 dneh v treh različnih tekmovanjih, katerega vrhunec bosta polfinalni tekmi Lige prvakov, prinaša tudi vprašanje, kako in zakaj uspevata Real Madrid in Barcelona?


Kako v resnici gospodujeta v Španiji?
Lani je Barcelona drugi zaporedni naslov španskega prvaka osvojila z 99 točkami, s čimer je padel rekord 92 točk Real Madrida iz sezone 1996/97, ko je v Primeri division sodelovalo še 22 klubov in ne 20 kot zdaj. Real, ki je zasedel 2. mesto, je zbral 96 točk, pri čemer je dosegel 102 gola, štiri več kot Barca. Madridčani so imeli pred tretjeuvrščeno Valencio 25 točk naskoka. Letos ima Barcelona šest krogov pred koncem osvojenih 85 točk, Real jih ima 77, znova tretja Valencia pa 63, šest več od 4. Vilarreala.


Kaj je glavni vzrok hegemonije?

Prihodek iz televizijskih pravic! Real in Barca pospravita približno polovico vseh televizijskih prihodkov v španskem nogometu, ob tem pa sta kot najprivlačnejša evropska kluba še bogato nagrajena z deležem pri pravicah za Ligo prvakov. Po raziskavi Deloitta "Nogometna denarna liga", ki je bila objavljena februarja, je Barcelona v sezoni 2009/10 s televizijskimi pravicami zaslužila 180 milijonov evrov, Real Madrid pa istočasno 160 milijonov evrov.

Raziskava svetovalne družbe Sport+Markt je pokazala, da sta kluba s TV-pravicami zaslužila 19-krat več kot najmanjši klub v španski prvi ligi, kar je daleč največja razlika v petih največjih evropskih nogometnih ligah.

Kaj to pomeni v praksi?
Združeno z drugimi velikimi prihodki (prodaja klubskih izdelkov, zaslužki od tekem ...) premorete kluba tako kupno moč, da si lahko privoščita tako visoke prestopne odškodnine kot plače, ki jih zahtevajo najboljši igralci sveta. V sezoni 2008/09 je Barcelonin strošek delovne sile, v kar je všteta tudi amortizacija igralcev, znašal 255,2 milijona evrov, strošek Real Madrida pa 249,5 milijona evrov. Študija univerze Barcelone, ki jo je vodil profesor računovodstva in je bila objavljena v tem tednu, razkriva, da je strošek delovne sile v isti sezoni za Manchester United znašal 188,7 milijona evrov, za Bayern 172,4 milijona in za Arsenal 150,1 milijona.

Kako se španski klubi pogajajo za TV-pravice?
V veliki večini evropskih lig se avdiovizualne pravice tekmovanja prodaja skupaj za vse klube. Vodstva lig se pogajajo z medijskimi hišami, nato pa se denar vsem klubom deli v enakih oz. sorazmernih deležih, ki ne ustvarjajo večkratne razlike med prejemniki. V Španiji klubi vsak zase prodajajo svoje TV-pravice, zaradi česar nastajajo astronomske razlike pri iztržku.

Ali se bo sistem v bližnji prihodnosti spremenil?
Deloma da, vendar ne drastično. Novembra sta se Real Madrid in Barcelona dogovorila z 11 vodilnimi španskimi klubi, da se bo po letu 2015 uvedla delitev denarja od TV-pravic, pri čemer pa bosta oba kluba zadržala levji delež iztržka. Deloitte je v svojem februarskem poročilu navedel, da sta v pogajanjih izredno usklajena kluba uspešno izpogojevala dogovor, po katerem bosta najmanj ohranila raven sedanjih prihodkov, kar jim zagotavlja glavno prednost v primerjavi z drugimi evropskimi tekmeci, še posebej po uvedbi finančnega "fair playa".

Ali je sploh pomembno, če tako močno izstopata?
Številni španski ljubitelji nogometa navijajo za Real ali Barco, hkrati pa so ob tem navijači svojega lokalnega moštva. Tak navijaški običaj zagotavlja ogromen bazen TV-gledalcev v Španiji, ki ob upadu gledanosti drugih programov le še pridobiva na ceni pri oglaševalcih. "El Clasico" je tekma, ki jo prenaša ves svet, hkrati pa sta oba kluba v zadnjih letih močno povečala svojo navzočnost in spremljanost po svetu.

Vseeno nad La Ligo visi demoklejev meč: kdo bo dolgoročno spremljal tekmovanje, v katerem imata med 20 klubi realne možnosti za naslov le dva največja. Ali se je (nogometni) svet res zreduciral le še na dobro in zlo ali smo pripravljeni odmisliti vse tisočere odtenke med belo in črno, ki se začenjajo že na vašem parkirišču, sosedovem dvorišču, travniku za hišo in ne šele na Santiagu Bernabeu ali Camp Nouu?