Jamatlon poteka dvakrat letno: julija v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Foto: Miha Biruš
Jamatlon poteka dvakrat letno: julija v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Foto: Miha Biruš

Jamatlon bo potekal po 5-kilometrski progi od Ajnzerja v Trbovljah do jame Ojstro v Hrastniku. Ljubitelje edinstvenih izzivov bodo na poti čakale ovire, kot so vozički, raztreseno železje, porušeni leseni podporniki, blato, tema in jamski škrat Perkmandeljc. Na Jamatlonu sodelujejo ekipe, sestavljene iz dveh do pet članov.

Jamatlon na inovativen način uporablja rudniško infrastrukturo, ki po zaprtju rudnika ne služi prvotnemu namenu. Na ta način želijo rudarstvo v zasavskih premogovnikih predstaviti z različnih plati in ga tako približati sedanjim in prihodnjim generacijam. V pristnem okolju, v katerem so vsakodnevno delali zasavski rudarji, udeleženci Jamatlona doživljajo nepozabno rekreativno izkušnjo.

Za izziv Jamatlona ni treba biti vrhunsko fizično pripravljen, ob progi je za varnost dobro poskrbljeno. Udeležence usmerjajo izkušeni rudarji, na voljo je tudi njihova visoko usposobljena reševalna enota. Proga je v celoti zavarovana in obokana.

Po končani preizkušnji v rudniku bodo v veliki rudarski kopalnici (vašhavi) pripravili še zanimiv koncert za vse udeležence in njihove spremljevalce. Nastopile bodo glasbene skupine Kumske punce, Baby Octopus in premierno Fossily Band. Vseskozi bo potekalo tudi tekmovanje met bata škornja čez glavo v kuolmkišto.