Katja Fain je na Kitajskem v družbi mame trenerke Metke Sparovec praznovala 17. rojstni dan, nato pa je na prvem članskem SP-ju do najboljšega dosežka prišla v zadnji disciplini 400 m prosto, ko je osvojila 13. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Katja Fain je na Kitajskem v družbi mame trenerke Metke Sparovec praznovala 17. rojstni dan, nato pa je na prvem članskem SP-ju do najboljšega dosežka prišla v zadnji disciplini 400 m prosto, ko je osvojila 13. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

S 3:58,58 je bila najhitrejša Avstralka Ariarne Titmus, zmagovalka na 200 m prosto. Tretja je bila komaj 16-letna Kitajka Džjandžjahe Vang, zmagovalka na 800 m prosto, ki je za Avstralko resda zaostala dobri dve sekundi, a je plavala počasneje kot na obratu na 800 metrski razdalji.

Veliko priložnost je zamudila tudi Katja Fain, saj je njen najboljši dosežek 4:02,11 in ponovitev slovenskega rekorda bi pomenila tudi peti izid kvalifikacij, za finale pa bi zadostoval izid 4:04,51.

"13. mesto za mladinko ni slabo"
"Zdi se mi, da bi
bil izid lahko malo boljši. Ne vem, zakaj se mi ni povsem izšlo, a glede na to, da je to moje prvo člansko prvenstvo, mislim, da 13. mesto za mladinko ni slabo. Z mestom sem zelo zadovoljna," je po tekmi povedala visokorasla tekmovalka mariborskega Branika.

Razplet tekme je pokazal, da bi jo res dober nastop popeljal tudi v finale. "Govoriti o teoriji nima smisla. Bilo je, kar je bilo. Ni bilo slabo. Bila sem 13., osvojila sem tudi 11. in 18. mesto in s celotnim prvenstvo sem lahko zadovoljna, saj sem se dvakrat uvrstila med najboljših 16," je še dejala ena najbolj nadarjenih slovenskih plavalk, ki jo že prihodnji konec tedna čaka nastop na domačem mitingu v Mariboru. Prvi naslednji veliki cilj pa bo norma za nastop na svetovnem prvenstvu ‒ olimpijski generalki ‒ prihodnje leto v Južni Koreji.

V soboto, predzadnji dan prvenstva, bo v Hangdžovu nastopila še plavalka Olimpije Neža Klančar, ki jo čaka tekma na 50 m prosto.

Plavalna revolucij - prihaja nova serija tekmovanj

Mednarodna plavalna zveza je ob robu svetovnega prvenstva v Hangzhouju na Kitajskem sporočila, da za leto 2019 pripravlja serijo novih tekmovanj Fina Champions Swim Series. Tekmovanje bo namenjeno izključno povabljenim zvezdnikom. Nastopile bodo različne ekipe s po 12 tekmovalci, kjer obstaja odprta možnost oblikovanja celinskih ali pa sponzorskih ekip. Tudi organizatorjev tekmovanj Fina še ni sporočila. Najboljši plavalci naj bi z novo serijo končno tudi dobro zaslužili. Skupaj bo Fina razdelila okrog 3,44 milijona evrov. Za posamične discipline je namenjenih dobrih 2,4 milijona evrov premij, za štafete skoraj 650.000 in za startnine okrog 740.000 evrov.

Dva štafetna svetovna rekorda
Prireditelji 14. svetovnega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Hangzhouju na Kitajskem so v petek razdelili osem kompletov medalj. Podeljevalci kolajn pa so morali Američanom na 4 x 50 m prosto, Brazilcem na 4 x 200 m prosto in Avstralki Ariarne Titmus na 400 m prosto čestitati tudi za svetovne rekorde.

Američani Caeleb Dressel, Ryan Held, Jack Conger in Michael Chadwick so že v prvi finalni disciplini z 1:21,80 dosegli nov rekord. Prejšnjo znamko Rusije iz Dohe 2014 so izboljšali kar za osem desetink sekunde, Rusi pa so se morali danes zadovoljiti s srebrom in evropskim rekordom 1:22,22.

Svetovni rekord tudi v disciplini Fainove
Nov svetovni rekord je padel tudi v ženski konkurenci na 400 m prosto, kjer sta se za zlato udarili 18-letna Avstralka Ariarne Titmus, v Hongzhouju že zlata na 200 m prosto, in 16-letna Kitajka Jinjiahe Wang, zmagovalka na 800 m prosto. Kitajka, tudi svetovna rekorderka, je Avstralko preganjala vse do cilja in ji na koncu prepustila vse, zlato medaljo in po izidu 3:53,92 tudi oktobra v Budimpešti dosežen svetovni rekord, ki ga je Titmusova izboljšala za pet stotink sekunde.

Brazilci za 3 stotinke ugnali Ruse
Na koncu dneva so še za tretji svetovni rekord poskrbeli Brazilci Altamir Luiz Melo, Fernando Scheffer, Leonardo Voelho Santos in Breno Correia, ki so 4 x 200 m prosto zmogli v 6:46,81 minute in bili kar 2,25 sekunde hitrejši od starega rekorda Rusije iz leta 2010. Rusi so zaostali vsega tri stotinke sekunde in se morali zadovoljiti s srebrom in evropskim rekordom, bron so ob navdušenem navijanju polnih tribun osvojili Kitajci, prav tako hitrejši od starega svetovnega rekorda, ki so popravili azijski rekord.

Na 100 m mešano je prepričljivo slavil Rus Kliment Kolesnikov, eden zvezdnikov mladinskih olimpijskih iger oktobra v Buenos Airesu, ki je s 50,63 še enkrat izboljšal tudi mladinski svetovni rekord.

V kraljevem šprintu rusko presenečenje
Med obračune dneva gre šteti tudi moško tekmo na 50 m prosto, kjer je večina zlato napovedovala Američanu Caelebu Dresslu, a se s tem ni strinjal Rus Vladimir Morozov. Ta je bil z 20,33 kar 21 stotink sekunde hitrejši od Dressla, svetovni rekord Francoza Florenta Manaudouja pa je zgrešil vsega sedem stotink. Ruski dan je nato razširil Jevgenij Rilov z zmago na 50 m hrbtno.

Madžarka Katinka Hosszu je slavila še na 100 m mešano in tako ubranila vse tri naslove v mešanem slogu iz Windsorja 2016. Ob tem je v Hunagzhouju osvojila še srebro na 100 m hrbtno. Nizozemka Ranomi Kromowidjojo je naslovu na 100 m prosto danes dodala še zlato na 50 m delfin in svetovni rekord Švedinje Therese Alshammar zgrešila za devet stotink sekunde.

Madžarka Katinka Hosszu postavila mejnik