Slovencem gre zaenkrat vse po načrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovencem gre zaenkrat vse po načrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija
Varovance Slobodana Kovača do uvrstitve na svetovno prvenstvo ločita še dve zmagi. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je dosegel 13 točk. Več sta prispevala le Tine Urnaut (16) in Klemen Čebulj (14). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski odbojkarji brez izgubljenega niza do tretje zmage
Tretji korak slovenskih odbojkarjev proti SP-ju

Slovenci so tako po dveh gladkih zmagah nad Gruzijo in Latvijo (obakrat s 3:0) nadaljevali zmagovito serijo. Nizi so se končali s 25:21, 25:20 in 27:25.

Slovenci tekme niso začeli najbolje, saj so Portugalci po napaki Mitje Gasparinija povedli z dvema točkama prednosti. Po tehničnem odmoru so varovanci Slobodana Kovača zaigrali bolje. Alen Pajenk je dosegel dve zaporedni točki za 12:9. Slovenija vodstva ni več izpustila iz rok. Ko je Tine Urnaut na servis Klemna Čebulja zaključil napad za 21:15, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Odločilno točko za 25:21 je prispeval Gasparini.

V drugem nizu so slovenski odbojkarji s točko Urnauta ob prvem tehničnem odmoru še vodili z 8:6, toda po drugem asu Filipa Cvetičanina so Portugalci povedli z 12:9. Domači selektor Slobodan Kovač je s polminutnim odmorom zaustavil nalet gostov, ki so izkoristili nekaj slabši sprejem Slovencev. Portugalci so na drugi tehnični odmor še odšli s prednostjo dveh točk, vendar sta Dejan Vinčić, nato pa še Alen Pajenk, oba sta bila uspešna v bloku, slovensko ekipo po daljšem času spet popeljala v vodstvo (17:16). Do konca niza je bila nato v prednosti domača ekipa, ki si je vodstvo z 2:0 v nizih zagotovila s Pajenkovimi začetnimi udarci, zadnjo točko pa je dosegel Čebulj.

Portugalci vodili s 23:22, nato preobrat Slovenije
Pajenk in Čebulj sta bila zmagovita kombinacija tudi ob vodstvu slovenske reprezentance z 8:4 v tretjem nizu, ki so ga Kovačevi izbranci začeli bolj zbrano kot drugega. Zato pa je do manjšega padca zbranosti prišlo po vrnitvi na igrišče, saj so Portugalci izid na deseti točki izenačili. Čeprav je Slovenija po dveh napadih Gasparinija povedla s 17:14, so ob novih težavah na sprejemu nasprotnikom dovolili, da je prišel do vodstva z 18:17. Portugalci so vodili tudi še s 23:22, po novih tridesetih sekundah odmora pa je bila Slovenija tista, ki je prva imela zaključno žogo. Prve in druge slovenski odbojkarji niso izkoristili, zato pa je tretjo kapetan Urnaut.

V soboto z Izraelom, v nedeljo z Belgijo
Slovenci se bodo v soboto ob 17.30 pomerili z Izraelom, dan pozneje ob isti uri pa še z Belgijo, ki naj bi bila na papirju najtrši tekmec Slovenije za prvo mesto, ki edino neposredno vodi na svetovno prvenstvo. Tega bosta med 10. in 30. septembrom 2018 gostili Italija in Bolgarija. Belgijci so v petek s 3:0 odpravili Izrael in imajo prav tako kot Slovenci tri zmage.


Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Portugalci so začeli ta turnir s slabo predstavo proti Belgiji, vseeno pa gre za izkušeno ekipo, ki nastopa tudi v svetovni ligi. Mi smo potrebovali eno težjo tekmo, da ne bi mislili, kako je vse enostavno. Danes nismo odigrali tako, kot znamo, vseeno pa si nismo dovolili izgubiti niza. V ključnih trenutkih smo našli prave rešitve, a čakata nas še dva koraka do konca. Jutri je za nas pomembna tekma, ker je naslednja v nizu, nadaljevati moramo disciplinirano in agresivno."

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: "Zjutraj smo imeli fitnes in poznalo se je, da so noge malo težke. Pomembno je, da smo bili v ključnih trenutkih zreli in odločni, kljub velikemu številu napak z naše strani. Opraviti moramo videoanalizo in se čim bolje spočiti ter pripraviti za jutri."

Tine Urnaut, reprezentant Slovenije: "Vesel sem te zmage in tega, da smo ostajali v igri v vsakem nizu, tudi ko so Portugalci naredili kakšno serijo, mi pa v igri za menjavo nismo bili dovolj konstantni. Vseeno nam je vse uspelo nadomestiti s servisom, blokom in obrambo ter smo na koncu zmagali. Ta tekma je pokazala, da je naporno igrati vsak dan, biti dan za dnem zbran. Odigrali smo malo slabše, pomembno pa je, da nismo dopustili nasprotniku, da se preveč oddalji. Danes je bila pomembna samo zmaga. Zdaj je na vrsti tekma proti Izraelu, ki jo moramo zmagati, da bi se potem lahko z Belgijo pomerili za prvo mesto."


KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

LJUBLJANA, Stožice

Skupina C

3. krog
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:0 (21, 20, 25)

Slovenija: Štern, Pajenk 8, Kozamernik 3, Šket, Gasparini 13, Kök, Vinčić 4, Štalekar, Koncilja 1, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 16, Čebulj 14.

Portugalska: Keller Gill 2, Guerreiro, Cvetičanin 7, M. E. Ferreira 7, A. Ferreira 10, Casas, Da Silva Violas, Simoes, P. Martins, L. Martins 10, Sequeira 5, Tavares Rodrigues.


GRUZIJA - LATVIJA
0:3 (-9, -17, -14)

IZRAEL - BELGIJA
0:3 (-13, -18, -21)

4. krog, sobota ob 15.00:
PORTUGALSKA - GRUZIJA
Ob 17.30:
SLOVENIJA - IZRAEL
Ob 20.00:
BELGIJA - LATVIJA

5. krog, nedelja ob 15.00:

GRUZIJA - IZRAEL
Ob 17.30:
SLOVENIJA - BELGIJA
Ob 20.00:
LATVIJA - PORTUGALSKA


2. krog:
LATVIJA - SLOVENIJA
0:3 (14, 14, 19)

BELGIJA - GRUZIJA
3:0 (18, 11, 10)

PORTUGALSKA - IZRAEL
3:1 (19, 21, 24, 12)


1. krog:
SLOVENIJA - GRUZIJA
3:0 (12, 11, 12)

PORTUGALSKA - BELGIJA
0:3 (-17, -16, 16)

IZRAEL - LATVIJA
3:2 (-19, 20, -24, 22, 14)


Vrstni red: Belgija in Slovenija 9, Latvija 4, Portugalska 3, Izrael 2, Gruzija brez točk.

Na svetovno prvenstvo za moške, ki ga bosta med 10. in 30. septembrom 2018 gostili Italija in Bolgarija, se bo neposredno uvrstilo le najboljše moštvo z ljubljanskega turnirja.

Slovenski odbojkarji brez izgubljenega niza do tretje zmage
Tretji korak slovenskih odbojkarjev proti SP-ju