Peter Prevc je prvo zmago v letošnji zimi dočakal v Saporu, kjer je bil najboljši tudi lani. Foto: EPA
Peter Prevc je prvo zmago v letošnji zimi dočakal v Saporu, kjer je bil najboljši tudi lani. Foto: EPA
Peter Prevc
V zadnjih dve sezonah je v Saporu stopil na vse tri stopničke, dvakrat pa je celo zmagal. Foto: EPA
Peter Prevc
Lani je Prevc sezono končal na drugem mestu v svetovnem pokalu. Zaostal je za Kamilom Stochom, Severina Freunda pa prehitel z zmago na zadnji tekmi v Planici. Foto: BoBo

22-letni skakalec iz Dolenje vasi je drugič zmagal na Japonskem. Že lani se je iz Sapora vrnil s 180 točkami in rumeno majico, letos, ko je bila konkurenca bistveno močnejša, pa je osvojil 160 točk in se v skupnem seštevku svetovnega pokala zavihtel na drugo mesto ter približal vodilnemu Avstrijcu Stefanu Kraftu na 83 točk.

Na skakalnici Okurajama v japonskem olimpijskem mestu se torej Prevc odlično znajde, saj je na zadnjih štirih tekmah vedno stal na odru za zmagovalce: "Očitno je Saporo zame res nekaj priročnega. Nikoli nisem prišel tja in za skakalnico rekel: 'Ta mi pa prav ustreza!' Vedno imam z njo pri sebi boj in sem tako pozoren na skakalnico, da mi uspe narediti dobre skoke. Res je tudi, da je v Saporu vsako leto vsaj meter snega. Ko se pelješ s sedežnico na skakalnico, je pod njo odmetan sneg, da se lahko sedež sploh pelje. Morda me to nada še z dodatno sproščenostjo in občutkom, da si res v zimi."

Preveč delal poleti, da bi izpuščal tekme
V svetovnem pokalu je kar pogosta praksa, da se tekme na Japonskem izpušča, čeprav so se je letos od najboljših skakalcev udeležili praktično vsi z izjemo Nemca Severina Freunda. Slovenska reprezentanca v zadnjih letih v Saporo odpotuje v najmočnejši postavi, Prevcu pa tudi na misel ne pride, da na Japonsko ne bi šel: "Nisem razmišljal, da bi izpuščal tekme. Sem poleti preveč treniral, da bi zdaj izpuščal tekme."

"Celo sezono sem dobro skakal in celo sezono sem bil blizu vrha, morali so se le poklopiti vsi dejavniki. Očitno je bilo treba zamenjati časovni pas, da so se dejavniki obrnili na pravo stran. Zdi se mi, da sem imel že do zdaj precej zagona. Zagotovo ti pa da več samozavesti, kot če bi bil recimo 35., in greš lahko s pozitivnimi občutki naprej na naslednje prizorišče. Ko imaš dobre rezultate, tudi lažje prenašaš vsa potovanja," je o prvi letošnji zmagi dodal najboljši slovenski skakalec.

Osredotočenost na skoke omogoča vrhunske izide
Na drugi tekmi v Saporu je Prevc zasedel tretje mesto in devetnajstič stopil na oder za zmagovalce, tako se torej kaj kmalu obetata dva manjša jubileja: "Aja, peta in 20.? Lepo bi bilo, če bi se to skupaj doseglo, a treba je ostati fokusiran na skoke. To je tisto, kar ti posledično omogoča dobre uvrstitve in tudi stopničke. Ne želim preveč razmišljati o številkah in kakršnihkoli jubilejih, kajti najprej imam še na skakalnicah kaj pokazati."

Naslednja postaja je Willingen, kjer je lani Prevc tudi stopil na stopničke. V Nemčijo bo Goran Janus odpeljal šest skakalcev, ki so tekmovali na zadnjih tekmah, Roberta Kranjca pa bo zamenjal Tomaž Naglič, ki je v celinskem pokalu priskakal kvoto za svetovnega. "V prejšnjih letih mi je skakalnica ustrezala. Nekoliko je večja in malo že spominja na letalnico. Morda je treba biti še nekoliko bolj agresiven pri odskoku kot kje druge in potem še v letu bolj delati," je pred dvema posamičnima in eno ekipno tekmo na največji – če izvzamemo letalnice – skakalnici na svetu dejal Prevc.

Tudi Domen gre po Petrovih stopinjah
Pred svetovnim prvenstvom v Falunu, kjer je Prevc v svetovnem pokalu tudi že skočil na stopničke in bo branil srebro ter bron z zadnjega prvenstva v Predazzu, se bo skakalna karavana ustavila še v Titisee-Neustadtu in na poletih v Vikersundu. Do konca je še 13 posameznih tekem in tudi letos bo boj za veliki kristalni globus zelo oster: "Seveda je tudi skupni seštevek v mislih. Če ne drugače, mi ga vsak, ko ima možnost, naprej vrže. Preprosto, treba bo skakati. Vedno se da še bolje. Ko enkrat misliš, da si naredil, kar se da, vedno lahko še izboljšaš. Za zdaj ni večjih napak, gre po načrtih in je to, kar hočem. Zmeraj je lažje napadati kot braniti uvrstitev, v prihodnje bom bolj napadal dobre skoke in ne toliko rumene majice."

V torek je nase opozoril še tretji izmed bratov Prevc. Tako kot Peter in Cene, ki sta sicer zmagala, je tudi Domen na olimpijskem festivalu evropske mladine osvojil medaljo. Bil je drugi. "Tako lepo smo razporejeni, da nista nikoli dva skupaj prišla na to tekmovanje. Tudi Domen očitno nadaljuje tradicijo," je o bratu spregovoril Peter in v šali dodal, da mu je čestital prek sms-a, a mu Domen nanj ni odgovoril.