Primož Roglič je v Kamniku oblekel zeleno majico in v nedeljo mu jo bo zelo težko odvzeti. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič je v Kamniku oblekel zeleno majico in v nedeljo mu jo bo zelo težko odvzeti. Foto: www.alesfevzer.com
Zmagoviti prihod Rogliča na cilj. Foto: www.alesfevzer.com
Roglič v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom
Rekreativni kolesarji pripravili sijajno vzdušje na Pavličevem sedlu
Roglič prepričan, da lahko naredi razliko na zadnjem klancu
Silovit napad Rogliča na vzponu na Volovjek
Zmagoviti prihod Rogliča na cilj v Kamniku
Pogovor z Rogličem po zmagi v Kamniku
Razglasitev na zmagovalnem odru po koncu 4. etape

Odločilen je bil napad 22 km pred ciljem, kjer je 28-letni kapetan ekipe LottoNL Jumbo ušel tekmecem, nato pa na spustu proti Kamniku prednost pred zasledovalci brez težav obdržal in si priboril prestižno zmago.
Pred nedeljsko vožnjo na čas ima Roglič v skupnem seštevku 32 sekund prednosti pred Rigobertom Uranom na drugem mestu in 42 sekund pred Rafalom Majko na tretjem mestu.

Mohorič na drugem mestu
Šprint prve zasledovalne skupine, ki je zaostala 32 sekund, je dobil Matej Mohorič. Tretje mesto je osvojil lanski zmagovalec Poljak Majka, takoj za njim pa sta končala nadarjeni Tadej Pogačar ter Kolumbijec Uran, ki je moral majico vodilnega na dirki po etapi predati Rogliču. Jani Brajkovič je osvojil deveto mesto.

Roglič: Prednost je, da poznam vse vzpone in spuste
"Zelo sem vesel, da sem uspel kot prvi prečkati ciljno črto v Kamniku. Srečen sem, da smo priredili tak šov. Prednost je, da poznam vse te vzpone in seveda tudi spuste. Zelo dobro poznamo zahtevnost terena. Vzdušje je bilo izjemno, vendar ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte. Kronometer sem zadnjič vozil na Dirki po Baskiji in nato še prolog na Dirki po Romandiji. Imam še nekaj težav zaradi padca na treningu," je poudaril Roglič.
"Danes sem se počutil bolje kot včeraj. Po Pavličevem sedlu, ko smo se nabrali skupaj, sem povedal svojim iz ekipe, da mi je v interesu, da v čim boljšem ritmu začnem zadnji klanec. Rekel sem jim, da bom sam dokončal vse. Neverjetno je bilo. Imaš kurjo kožo, ko vidiš vse to, vse te navijače. To je za njih, za navijače, najlepše je, če Slovenec na koncu zmaga," je dodal Roglič.
Mohorič znova navdušil z vratolomnim spustom
Zanimiv in izenačen šprint je dal navijačem še en razlog za razburjenje, povsem blizu pa je bilo temu, da slovenski kolesarji vpišejo trojno zmago.

"Odločal je Primož. Bil je res močen. Kapo dol, bil je odličen, zaslužil si je zmago. Skušal sem izkoristiti svoje prednosti in priti čez vse tri vzpone s prvo skupino. To mi je uspelo. Na koncu sem dosegel drugo mesto, s čimer smo zelo zadovoljni," je pojasnil Mohorič, ki je tako kot dan prej znova navduševal z vratolomnim spustom. "Izkoristil sem to svojo prednost in naredil razliko. To mi je dobro uspelo."

Pogačar bo v nedeljo lovil belo majico
"Težko je bilo že od začetka. Ko sem ujel ritem, ni bilo več težav. Na vrhu klanca je bila taka spodbuda, da sem dobil novih moči. Vse sem dal od sebe. Na vrhu Kranjskega raka sem držal Urana in Majko. Napadel sem ju, ampak na koncu ni bilo dovolj moči," je povedal Pogačar, ki bo v nedeljski vožnji na čas lovil tri sekunde zaostanka za belo majico in najboljšim mladim kolesarjem po štirih etapah, Avstralcem Michaelom Storerjem.

Po štirih dneh dirkanja si je rdečo majico najboljšega po točkah dokončno prikolesaril Italijan Simone Consonni, modro majico najboljšega na gorskih ciljih pa je dokončno osvojil Italijan Fausto Masnada.

Veliko navijačev na štartu v Tivoliju
Četrta etapa se je ob 11.00 začela v Ljubljani. V Tivoliju se je v lepem vremenu zbrala lepa množica navijačev, ki so glasno zaploskali predvsem slovenskim kolesarjem. Roglič se je na štartu postavil na prvo mesto, kot da bi želel sporočiti, da ga zanima etapna zmaga.

Pot je kolesarje vodila mimo Medvod, Škofje Loke in Kranja na Jezersko, kjer je bil prvi gorski cilj. Po spustu je sledil vzpon na najvišjo točko letošnje dirke, 1338 metrov visoko Pavličevo sedlo. Ključen je bil vzpon na Volovljek (1039 metrov) in nato spust do cilja v Kamniku, na katerem so najpogumnejši poskušali pridobiti čim več prednosti pred nedeljskim kronometrom.

Vabljeni k poslušanju:
V posebnem podkastu, ki ga vsakodnevno pripravlja ekipa Vala 202, lahko slišite izjave glavnih akterjev etape, razmišljanje o komunikacijah znotraj karavane na dirki, vsak dan je dodan še poetični vložek, tokrat haiku z letečimi računalniki.


V nedeljo vožnja na čas do Novega mesta

25. Dirka po Sloveniji se bo končala v nedeljo s kronometrom od Trebnjega do Novega mesta (21,5 km), kjer Roglič kot aktualni svetovni podprvak velja za favorita za zmago.

4. etapa, Ljubljana-Kamnik, 155,2 km:           
  1. P. ROGLIČ          SLO    3:44:53
  2. M. MOHORIČ         SLO      +0:32
  3. R. MAJKA           POL           
  4. T. POGAČAR         SLO        vsi
  5. R. URAN            KOL           
  6. M. STORER          AVS           
  7. I. ARSLANOV        RUS       isti
  8. C. HAMILTON        AVS           
  9. J. BRAJKOVIČ       SLO           
 10. I. R. SOSA CUERVO  KOL        čas
 ...                                  
 23. J. GOLČER          SLO       1:37
 32. R. ROGINA          HRV       5:49
 33. Ž. GROŠELJ         SLO       isti
 34. D. NOVAK           SLO        čas

Skupni vrstni red po 4. etapi:                          
  1. P. ROGLIČ          SLO   14:53:27
  2. R. URAN            KOL      +0:32
  3. R. MAJKA           POL       0:42
  4. I. ARSLANOV        RUS       0:48
  5. M. MOHORIČ         SLO       0:51
  6. M. STORER          AVS       0:56
  7. T. POGAČAR         SLO       0:59
  8. J. BRAJKOVIČ       SLO       1:06
  9. R. KIŠERLOVSKI     HRV       1:58
 10. M. CANOLA          ITA       1:59
Roglič v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom
Rekreativni kolesarji pripravili sijajno vzdušje na Pavličevem sedlu
Roglič prepričan, da lahko naredi razliko na zadnjem klancu
Silovit napad Rogliča na vzponu na Volovjek
Zmagoviti prihod Rogliča na cilj v Kamniku
Pogovor z Rogličem po zmagi v Kamniku
Razglasitev na zmagovalnem odru po koncu 4. etape