James Cahill je pripravil prvovrstno presenečenje. Foto: Reuters
James Cahill je pripravil prvovrstno presenečenje. Foto: Reuters

Že s tem dosežkom je poskrbel za nekaj zanimivih časopisnih naslovov, zdaj pa polni naslovnice. V prvem krogu je namreč z 10:8 izločil prav omenjenega velikana snukerja. 23-letni Cahill, ki je dve sezoni sicer že odigral med profesionalci, a nato leta 2017 izpadel iz elite, je že v ponedeljek vodil s 5:4. Odločilni korak je naredil v torek, ko je Raketi ušel na 8:5. O'Sullivanu je uspelo izenačiti in imel je lepo priložnost, da povede z 9:8, a zadnja rožnata krogla ni končala v žepu, kar je dalo Cahillu nov zagon.

V 18. igri je zgradil izjemen niz in s tem pripravil morda največjo senzacijo v zgodovini Crucibla: "Sploh ne vem, kaj naj rečem. Na koncu so me noge komaj še držale, a sem verjel vase. Vem, da lahko na dober dan premagam vsakogar. Tudi tu še nisem rekel zadnje besede," je po največjem podvigu svoje kariere dejal mladi Anglež. O'Sullivan pa je pojasnjeval, zakaj je občasno deloval povsem nezainteresirano: "Izjemno slabo sem se počutil. Že nekaj tednov je tako, tudi ponoči slabo spim. Tu moraš biti psihično in fizično brezhibno pripravljen. Dobro je igral, zdržal je do konca." James Cahill sicer ni popoln anonimnež v svetu snukerja, družinske vezi se prepletajo z legendarnim Stephenom Hendryjem (Cahillova mati je sestra nekdanje Hendryjeve žene). Še pomembneje, decembra je prav tako v prvem kolu prvenstva Združenega kraljestva izločil Marka Selbyja.

Najbolj suverena Robertson in Murphy
Napredovanje Neila Robertsona ni bilo nikdar pod vprašajem. Michaelu Georgiouju je prepustil zgolj eno igro. Avstralec je pred svetovnim prvenstvom zaigral v štirih zaporednih finalih, marsikdo ga vidi tudi v finalu najpomembnejšega turnirja sezone. "Niz se bo nekoč moral končati, ampak upam, da se bo to zgodilo prihodnjo sezono, ne pa tu. Moram pa ostati realen. Zadnji del sezone je bil izvrsten, na Kitajskem sem slavil veliko zmago. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo tukaj, bo to z naskokom moja najboljša sezona." V drugem kolu se bo pomeril s Shaunom Murphyjem, ki mu do SP-ja nič ni šlo po željah. Honhao Luo je resda boljši pianist od Angleža, a za zeleno mizo mu ni bil konkurenčen. Šele drugič v zgodovini se je zgodilo, da se je tekma prvega kola končala z 10:0. Murphy je dobil potrditev, da vendarle ni pozabil, kako igrati dober snuker: "Ko sem prišel sem, ni nihče omenjal, da lahko dobim kakšno tekmo, kaj šele turnir. Z veseljem prepuščam vlogo favorita vsakemu nasprotniku. In če smo že pri tem, na naslednji tekmi gotovo ne bom favorit. Neil Robertson igra snuker svojega življenja, jaz pa imam za sabo najslabšo sezono v karieri."

Brecel in Wilson odigrala najdaljšo igro v zgodovini SP-ja
Branilec naslova Mark Williams je z 10:7 ugnal Martina Goulda, z enakim izidom je napredoval Mark Selby. Njegov nasprotnik, Kitajec Šintong Džao, je vodil že s 5:1, a nato popustil. Prav tako z 10:7 pa je bil John Higgins boljši od Marka Davisa. Čeprav je Škot po prvem delu obračuna v nedeljo šest ur preživel v bolnišnici. Tam je spremljal brata, ki si je med zapuščanjem dvorane v Sheffieldu huje poškodoval koleno. Za nekaj udarnih naslovov sta poskrbela tudi Luca Brecel in Gary Wilson. Že tako dolg obračun (tekme nista dokončala v predvidenem času, zato sta jo morala prekiniti in končati v dodatnem terminu) sta začinila z najdaljšo igro v zgodovini prvenstev v Cruciblu. Odločilno 19. igro je Wilson dobil šele po 79 minutah in 18 sekundah, kar je tri minute več od prejšnjega rekorda: "Luca mi je na hodniku še enkrat segel v roko in pohvalil nekaj mojih potez. Zahvalil sem se mu. Super fant je. Ne vem, ali bi bil lahko sam tako prijazen pet minut po takšnem porazu."

Snuker, svetovno prvenstvo, 1. krog:
WILLIAMS (WAL/1) – GOULD (ANG) 10:7
GILBERT (ANG/16) – PERRY (ANG)
HAWKINS (ANG/9) – LI (KIT)
K. WILSON (ANG/8) – DONALDSON (ŠKO)
HIGGINS (ŠKO/5) – DAVIS (ANG) 10:7
BINGHAM (ANG/12) – DOTT (ŠKO)
MURPHY (ANG/13) – LUO (KIT) 10:0
ROBERTSON (AVS/4) – GEORGIOU (CIP) 10:1
SELBY (ANG/3) – DŽAO (KIT) 10:7
BRECEL (BEL/14) – G. WILSON (ANG) 9:10
LISOWSKI (ANG/11) – CARTER (ANG)
ALLEN (S. ISR/6) – DŽOU (KIT)
TRUMP (ANG/7) – UN-NOOH (TJS)
DING (KIT/10) – McGILL (ŠKO) 10:7
MAGUIRE (ŠKO/15) – TJAN (KIT) 10:9
O’SULLIVAN (ANG/2) – CAHILL (ANG) 8:10