Branko Tamše verjame v zmagovalno miselnost slovenske rokometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Branko Tamše verjame v zmagovalno miselnost slovenske rokometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Izjemni Rutenka ni imel dovolj pomoči soigralcev
Slovenci znova dobili dramatično končnico

Slovenski rokometaši so v četrtek po pravi drami premagali Belorusijo s 27:26. Na vseh štirih tekmah so zmagali po podobnem scenariju, po slabših prvih polčasih (na katerih so bili v razliki v zadetkih od nasprotnikov slabši za pet golov) so v drugih stopili na plin in vselej dosegli zmago (druge polčase so dobili skupaj za 24 golov).

Od lepote se ne živi
"Najpomembnejši je končni produkt, najpomembneje je, kakšen je izid po 60 minutah," je prepričan trener Gorenja in dodaja: "Reprezentanca je zelo uspešna, saj ima osem točk. Od lepote se ne živi. Ekipa je mentalno in fizično izjemno pripravljena. Na nobeni tekmi ni bilo lahko, a ekipa je pokazala, da ima zmagovalni karakter. Ustrašila se ni nobenega tekmeca, situacije ali zaostanka. Deluje rutinsko in to ji le še dviga samozavest."

Najbolj ga je navdušila obramba 6-0
Dragan Gajić
je po četrti zmagi razkril, da so imeli ob polčasu, ko je Belorusija vodila za pet golov, pripravljenih več različnih scenarijev, s katerimi bi razbili igro tekmecev. Tamše razlaga: "Vidi se, da ima strokovni štab pripravljenih več različic, kar je edino pravilno, in dela zelo dobro. Po videnem sem sam najbolj zadovoljen z obrambo 6-0, s katero lomimo nasprotnike. Ob tej postavitvi se zelo dobro znajdeta tudi oba vratarja, ki sta polovila potrebne žoge in omogočila priključek tekmecem."

Slovenski klubi delajo kakovostno
Reprezentanca je sestavljena z mešanico izkušenih igralcev in kopico mladih. Med slednje spada Borut Mačkovšek, ki se je zgolj zaradi poškodb uvrstil v ekipo, zdaj pa je eden ključnih elementov ekipe. Tamše je prepričan: "Imamo zelo široko bazo igralcev, strokovni štab pa z njimi gradi uspešen mozaik. Prošt, Mačkovček in Kavtičnik so vskočili v ekipo in dokazali, da je baza igralcev res široka. To pa tudi dokazuje, da slovenski klubi delamo dobro in kakovostno."

Nikoli se ne ve, kdo bo potegnil voz
Tamše izpostavlja še eno kvaliteto reprezentance: "Iz tekme v tekmo se pojavi drug igralec, ki odloči tekmo. Enkrat potegneta vratarja, drugič zunanji igralci z zadetki od daleč, tretjič krožni napadalci s čvrsto igro v obrambi. To je naša prednost." Proti Belorusiji je v zadnjih minutah s tremi ključnimi potezami tehtnico prevesil Uroš Zorman.

Lahko bi igrali tudi z eno nogo
Nekaj igralcev je po tekmi omenilo, da se jim že pozna utrujenost, a Tamše se tega ne boji: "Ritem je res naporen, a je naporen za vse enako. Poznam veliko fantov in vem, da so sposobni odigrati še 10 tekem v takem ritmu. Če malo karikiram, so njihova želja, znanje in volja na tako visoki ravni, da bi igrali tudi z eno samo nogo. Verjamem, da jim bo uspelo. Imajo znanje in talent, če se bo poklopilo še nekaj sreče, lahko vse skupaj nadgradijo tudi z medaljo."

Izjemni Rutenka ni imel dovolj pomoči soigralcev
Slovenci znova dobili dramatično končnico