Najdražji belgijski nogometaš je Kevin de Bruyne. Foto: EPA
Najdražji belgijski nogometaš je Kevin de Bruyne. Foto: EPA
Belgija
Belgijci so vredni precej, a se na uvodu v prvenstvo niso izkazali z učinkovitostjo. Foto: Reuters

A številke pravijo, da bi morali Belgijce jemati precej resneje. Na lestvici Fife namreč zasedajo drugo mesto in so najboljša evropska reprezentanca. Odkar obstaja ta lestvica, je naslov evropskega prvaka vedno osvojila reprezentanca, ki je v času prvenstva zasedala eno izmed prvih štirih mest. Za edino izjemo so leta 2004 seveda poskrbeli Grki. Bili so namreč 35., ko so zatresli evropski nogomet.

Belgijci pa so tudi najbolj zaželeni nogometaši. Njihova tržna vrednost je po Transfermarktu ocenjena na 468 milijonov evrov, kar jih uvršča na peto mesto (na vrhu so Španci s 592 milijoni). A če pogledamo dejansko stanje - koliko denarja je kdo v resnici odštel - je slika drugačna. Klubi, za katere trenutno igra belgijska 23-erica, so namreč za reprezentante skupaj odšteli 407 milijonov evrov, kar je z naskokom največja vsota med vsemi udeleženci turnirja.

V spodnji tabeli so člani reprezentanc na letošnjem EP-ju, za katere so trenutni klubi plačali največ in najmanj denarja.

ReprezentancaOdškodnine
Belgija407,6
Nemčija338,1
Anglija242,4
Francija234,0
Španija227,1
......
Poljska17,7
Romunija17,5
Madžarska15,4
Albanija11,6
Ukrajina8,0

Opomba: Vsota vseh prestopov v milijonih evrov. Nekateri nogometaši so v trenutni klub prišli brez odškodnine ali pa so ves čas kariere v tem klubu.

Najgloblje je moral v denarnico seči Manchester City, ki je lani za Kevina de Bruyna odštel 80 milijonov evrov.