Kje so že ti časi? Sezono je na klopi Olimpije začel Marijan Pušnik ... Foto: www.alesfevzer.com
Kje so že ti časi? Sezono je na klopi Olimpije začel Marijan Pušnik ... Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža
... na klopi Maribora pa Ante Šimundža. Foto: www.alesfevzer.com

Športni SOS gre tokrat po sledi odločitve vodstva Olimpije, da zaradi rasistične izjave odstavi trenerja Marka Nikolića.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


731. Ali je na naših prostorih kakšen nogometni klub osvojil naslov državnega prvaka, čeprav je imel v eni sezoni tri trenerje ali več?

Miran Zore

Pri iskanju odgovora je sicer izjemno težko najti popolnoma točen odgovor, saj se pri štetju odpira veliko dilem: ali upoštevati pomočnike trenerjev, ki so glavnega zamenjali le za tekmo ali dve (ker je bil glavni kaznovan ali je zbolel, ampak se je nato vrnil na svoje mesto)? Teh nisem štel, upošteval pa sem tiste, ki so se izkazali za začasno rešitev, a so opravljali trenersko delo med dvema različnima glavnima trenerjema.

Vsaj dva primera: PSV Eindhoven ...
Pri česanju različnih nogometnih lig v tem stoletju sem naletel na dva taka primera. Prvi se je zgodil na Nizozemskem v sezoni 2007/2008, ko je PSV Eindhoven še četrtič zapored osvojil naslov državnega prvaka. A začelo se ni tako gladko. Sezono je na klopi PSV-ja začel Ronald Koeman, ki je 31. oktobra 2007 sprejel nov izziv in postal trener Valencie (kjer je sicer zdržal manj kot pol leta). Novembra in decembra je klub začasno vodil Jan Wouters, klub pa je nato prevzel Sef Vergoossen in rdeče-bele popeljal do naslova državnega prvaka.

... in Galatasaray
Drugi primer se je zgodil v lanski sezoni 2014/2015 v najmočnejši turški ligi, kjer je prvak postal Galatasaray. Na vedno vroči klopi je najprej sedel Italijan Cesare Prandelli, novembra ga je začasno zamenjal Claudio Taffarel, do konca sezone pa je klub vodil Turek Hamza Hamzaoglu. Kako vroča je omenjena klop, govori dejstvo, da so se po novembru 2015, ko je Hamzaoglu zapustil klub, na mestu trenerja zamenjali že štirje strokovnjaki! Galatasaray po 29 krogih namreč zaseda le 8. mesto in za vodilnim Bešiktašem zaostaja kar za 28 točk.

Podobna zgodba letos v Sloveniji
Zdaj je že jasno, da bomo v sezoni 2015/2016 nekaj podobnega videli tudi v slovenski Prvi ligi. Vodilno Olimpijo so namreč že vodili Marijan Pušnik, Marko Nikolić in na zadnji tekmi Radoje Smiljanić. Številka se bo povečala, če bo vodstvo kluba pripeljalo novega trenerja, kar se tudi pričakuje. Na klopi Maribora, edinega preostalega kandidata za naslov, pa so se zamenjali Ante Šimundža, Saša Gajser (kot začasna rešitev za eno tekmo), Krunoslav Jurčić in Darko Milanič.

Ste naleteli na še kak podoben primer? Sodelujte, dopolnite odgovor in ga pošljite na Športni SOS. Do zdaj ste podobno že pomagali pri iskanju košarkarskih ptic selivk in najboljših nogometnih strelcih. Hvala!