Albanija se veseli prve zmage na EP-jih. Verjetnost za preboj v osmino finala bi bila precej višja, če bi ji uspelo iztržiti točko proti Franciji (kar je sicer kazalo večji del tekme). Foto: EPA
Albanija se veseli prve zmage na EP-jih. Verjetnost za preboj v osmino finala bi bila precej višja, če bi ji uspelo iztržiti točko proti Franciji (kar je sicer kazalo večji del tekme). Foto: EPA
Portugalska
Portugalska bi lahko postala prva reprezentanca, ki bi se na EP-jih v izločilne boje prebila s samimi remiji. Foto: Reuters

Ob prvouvrščenih reprezentancah bo vstopnico za osmino finala dobilo tudi večina tretjeuvrščenih (4 od 6), kar le še veča dramo. Albanija je tako, denimo, osvojila tretje mesto v skupini A, a še nekaj časa ne bo vedela, ali je to dovolj, da ostane na prvenstvu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


769. Koliko točk bi bilo po teoriji dovolj, da bi tretjeuvrščene reprezentance v osmino finala napredovale po točkah?

Luka Petrič

Tak sistem, kjer je bila zmaga vredna tri točke, v osmino finala pa so napredovale štiri od šestih tretjeuvrščenih reprezentanc, smo na svetovnih prvenstvih videli le enkrat - leta 1994. Takrat so vse štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance (Argentina, Belgija, ZDA in Italija) zbrale po 4 točke in napredovale v osmino finala, tekmovanje pa sta končali Rusija (3 točke) in Južna Koreja (2).

Od takrat naprej so na evropskih in svetovnih prvenstvih iz vsake skupine napredovali po le dve reprezentanci, število skupin pa je bilo štiri ali osem, tako da ne moremo poiskati enega scenarija (iskanje 4 najboljših skupin od 6). Če pa primerjamo zgolj vse tretjeuvrščene ekipe, dobimo 60 skupin. Za uvrstitev med najboljših 40 reprezentanc, kar bi po teoriji zadoščalo za napredovanje, so bile dovolj 3 točke in razlika v zadetkih -1. A to je teorija, v praksi je lahko tudi to premalo na enem prvenstvu.

770. Ali se je že kdaj zgodilo, da je na evropskem prvenstvu v nogometu iz skupine napredovala reprezentanca brez zmage?
Rok Avbelj

Ne, nikoli se še ni pripetilo, da bi na evropskem prvenstvu napredovala ekipa brez ene same zmage. Morda se to lahko utegne zgoditi na tem prvenstvu, saj imajo vrata med najboljših 16 odprta tudi štiri tretjeuvrščene reprezentance.