Navijači Walesa so se v uvodnem krogu razveselili zmage svojih ljubljencev nad še enim debitantom Slovaško z 2:1. Foto: Reuters
Navijači Walesa so se v uvodnem krogu razveselili zmage svojih ljubljencev nad še enim debitantom Slovaško z 2:1. Foto: Reuters
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je bil eden najboljših igralcev skupinskega dela EP-ja 2000. Foto: Reuters
Gabor Kiraly
Madžari so po 44 letih spet na velikem tekmovanju. Foto: Reuters

V Franciji tako nastopa kar pet debitantov, kar je rekord. V prvem krogu so zmagali le Valižani, odličen vtis pa so pustili tudi borbeni Islandci. Tokratni Športni SOS posvečamo prav debitantom.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


761. Kateri je najbolj uspešen debitant na evropskih prvenstvih?

Anže

Na prvih prvenstvih so igrali po le štirje udeleženci, zato ni čudno, da so debitanti kot po tekočem traku osvajali naslove, a to so bili sami velikani evropskega nogometa: po vrsti so to bili Sovjetska zveza (1960), Španija (1964), Italija (1968) in Nemčija (1972).

Ko se je število udeležencev povišalo na osem, se je le še dvema debitantoma uspelo prebiti v polfinale, to sta bila leta 1984 Portugalska, osem let pozneje pa je to na domačem turnirju uspelo še Švedski.

Leta 1996 je na zaključnem turnirju prvič sodelovalo po 16 ekip, takrat se je zadnjič pripetilo, da se je novinec prebil v boje na izpadanje. To je bila Hrvaška, ki je nato v četrtfinalu klonila pred Nemčijo.

Vsi naslednji novinci so obstali v skupinskem delu, to so po vrsti bili Slovenija, Norveška (obe leta 2000), Latvija (2004), Avstrija, Poljska (obe 2008) in Ukrajina (2012). Tokrat je novincev kar pet (Albanija, Islandija, Severna Irska, Slovaška, Wales) in glede na to, da se bo večina tretjeuvrščenih reprezentanc prebila v osmino finala, je verjetnost kar zgledna, da bi kak novinec prekinil 20-letni post.

762. Madžari na evropskem prvenstvu nastopajo prvič po letu 1972, s čimer so končali najdaljši niz neuvrstitve na EP. Kdo ima zdaj najdaljši niz?
Matej K.

Madžari so bili neuspešni kar v desetih zaporednih kvalifikacijskih ciklusih za preboj na evropsko prvenstvo. Zdaj na vnovično igranje na zaključnem turnirju najdlje čakajo Škoti, ki so zadnjič igrali leta 1996 (debitirali so štiri leta prej).

Naslednji v vrsti so že Slovenija, Srbija in Norveška, ki so zadnjič igrali leta 2000 in so bili tako neuspešni v štirih zaporednih ciklusih.

Med reprezentancami, ki še nikoli niso igrale na evropskih prvenstvih, je največkrat neuspešno poskušal Luksemburg, ki je sodeloval kar 14-krat (enkrat manj so poskušali Ciper, Finska in Malta).

Luksemburg je bil sicer izjemno blizu uspehu v svojih prvih kvalifikacijah, ki so potekale še po pokalnem sistemu. V uvodnem krogu je bil prost, v drugem je izločil Nizozemsko (3:2), v odločilnem krogu pa je bil izid proti Danski po dveh tekmah neodločen (5:5), odločala je dodatna tretja tekma na nevtralnem igrišču v Amsterdamu, kjer so bili boljši Danci z 1:0.