Rafael Nadal je v drugem tednu OP-ja ZDA ujel sijajno formo. Nasmiha se mu 16. turnir za grand slam v bogati karieri. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v drugem tednu OP-ja ZDA ujel sijajno formo. Nasmiha se mu 16. turnir za grand slam v bogati karieri. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Leta 2009 je del Potro na poti do edinega grand slama v karieri v polfinalu izločil Nadala s 6:2, 6:2 in 6:2, nato pa v finalu še Rogerja Federerja v petih nizih. Tokrat je izločil Švicarja, proti Špancu pa ni bil blizu uspeha. Foto: Reuters
Kevin Anderson
Kevin Anderson je zadel 22 asov in dosegel kar 58 "winnerjev". Foto: Reuters
Pablo Carreno Busta
Pablo Carreno Busta je izkoristil ugoden žreb in se prvič v karieri uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Jean-Julien Rojer in Horia Tecau
Jean-Julien Rojer in Horia Tecau sta osvojila drugi grand slam v karieri. Foto: Reuters
V finalu New Yorka Anderson in Nadal

31-letni Španec bo v nedeljo v vlogi velikega favorita, lovil bo tretji naslov na igriščih Flushing Meadowsa, kjer je bil najboljši v letih 2010 in 2013. Dobil je vse štiri medsebojne obračune z Andersonom, izgubil je le en niz. Letos ga je ugnal na pesku v Barceloni, predlani pa tudi na trdi podlagi na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu.

"DelPo" blestel v prvem nizu, potem pa popustil
Velikan iz Tandila je v osmini finala rešil dve zaključni žogi in izločil Dominica Thiema po zaostanku z 0:2 v nizih. V četrtfinalu je prikazal sijajno predstavo in ugnal Rogerja Federerja v štirih nizih. Tokrat je začel udarno, v prvem nizu je odlično serviral, zadel je tudi nekaj sijajnih forhendov. Na začetku drugega niza je popustil in izgubil kar devet iger zapored. Nadal je ujel zmagoviti ritem z osnovne črte, "winnerji" so se kar vrstili. Dvoboj je trajal dve uri in pol.

Statistika

Nadal

del Potro

Prvi servis (%)6971
Asi

5

7

Dvojne napake24
Neizsiljene napake

20

25

Winnerji4523
Osvojene točke10976
Osv. točke na mreži21/276/13
Priložnosti za brejk6/131/2

Del Potro je začel izjemno. V tretji igri si je priigral prvo priložnost za brejk, v peti igri pa je pri 30/40 zadel vrh mreže, žoga pa je odskočila na stran Nadala. Španec si ni priigral nobene priložnosti za odvzem servisa, saj je "DelPo" zadel štiri ase in 12 "winnerjev". Servis je deloval brezhibno, zadel je 73 odstotkov prvih servisov. Niz je zaključil z močnim forhendom po 50 minutah.
Na začetku drugega niza je Rafa stopil malce bližje osnovni črti pri vračanju servisov, agresivneje je zaigral pri "returnih". V drugi igri je del Potro zgrešil dva forhenda zapored in Nadal je ekspresno povedel s 3:0. V prvih petih igrah je izgubil le pet točk. Drugi niz je trajal 27 minut.
Tudi na začetku tretjega niza se Argentincu ni uspelo pobrati. Deloval je vse bolj utrujeno, v prvih treh igrah je osvojil le tri točke. Ko je znižal na 1:3, so se po dolgem času oglasili njegovi navijači. Nadal je zanesljivo ohranil prednost do konca niza.
V četrtem nizu je del Potro izgubil začetni udarec v tretji in peti igri, na servis Nadala pa je osvojil le dve točki. Od sredine prvega niza si ni priigral niti ene priložnosti za brejk. Vse daljše izmenjave z osnovne črte je dobil Nadal.
Načrt B deloval odlično
"V prvem nizu nisem igral slabo, a sem ga vseeno izgubil. Preveč žog sem pošiljal na njegov bekhend. Že vnaprej je predvidel, kam bodo letele moje žoge, imel je dovolj časa, da se umakne in udari močan forhend. Nekaj sem moral spremeniti. Edina možnost je bila, da sem ga skušal več premikati po igrišču. Načrt B je deloval odlično in zelo sem srečen," je pojasnil Nadal, ki bo v nedeljo ob 22.00 lovil 16. naslov na turnirjih velike četverice.

Anderson z 22 asi do uspeha kariere
V prvem polfinalu je Kevin Anderson premagal Pabla Carrena Busto s 4:6, 7:5, 6:3 in 6:4. Za oba je bil to prvi polfinale na turnirjih za grand slam. Španec je bil edini, ki do polfinala ni oddal niza, a tokrat je bil nemočen. Južnoafričan je blestel z izjemnimi servisi. Zadel je kar 22 asov in naredil le eno dvojno napako.

Statistika

Anderson

Carreno

Prvi servis (%)6971
Asi

22

1

Dvojne napake12
Neizsiljene napake

43

25

Winnerji5821
Osvojene točke137110
Osv. točke na mreži26/365/10
Priložnosti za brejk4/142/4


"To je izpolnitev dolgoletnih sanj. Začel sem preveč nervozno in prevečkrat so se izmenjave zavlekle. Ko sem osvojil drugi niz, sem se sprostil. Servis je stekel, tudi vračal sem njegove začetne udarce precej bolje. Mislim, da imam možnosti tudi v finalu. Vem, da se je žreb odprl v spodnji polovici, a nikakor se ni bilo lahko uvrstiti v finale. Vsekakor se je poznalo, da veliko izkušenih igralcev ni na tem turnirju," je bil zadovoljen Anderson.
Rojer in Tecau dobila turnir dvojic

Nizozemec Jean-Julien Rojer in Romun Horia Tecau sta zmagovalca v konkurenci dvojic. V finalu sta 12. nosilca premagala 11. nosilca Španca Feliciana Lopeza in Marca Lopeza s 6:4 in 6:3. To je druga skupna lovorika na turnirjih največje četverice za Rojerja in Tecauja po Wimbledonu 2015.

Polfinale (M):
NADAL (ŠPA/1) - DEL POTRO (ARG/24)
4:6, 6:0, 6:3, 6:2

ANDERSON (JAR/28) - CARRENO BUSTA (ŠPA/12)
4:6, 7:5, 6:3, 6:4



Dvojice (M), finale:
ROJER/TECAU (NIZ/ROM/12) -
F. LOPEZ/M. LOPEZ (ŠPA/11)
6:4, 6:3

V finalu New Yorka Anderson in Nadal