Najboljša uvrstitev Ceneta Prevca je v svetovnem pokalu 16. mesto, letos pa je bil 17. ter 18. Na prvem stiku s smučarskim letenjem je najdlje zmogel 199 m. Foto: BoBo
Najboljša uvrstitev Ceneta Prevca je v svetovnem pokalu 16. mesto, letos pa je bil 17. ter 18. Na prvem stiku s smučarskim letenjem je najdlje zmogel 199 m. Foto: BoBo
Anže Lanišek
Anže Lanišek je preletel 200 m, najdlje 206 m. Foto: BoBo

Slovenija je pod vodstvom Janusa postala ena glavnih skakalnih velesil. Reprezentanca blesti v svetovnem pokalu, uspehe pa žanjejo tudi Slovenci v mlajših kategorijah. Letos je točke za svetovni pokal osvojilo kar 11 orlov, najmlajša med njimi sta Anže Lanišek in Cene Prevc, ki sta najbolje uvrščena skakalca letnika 1996 v svetovnem pokalu.

Janus je Lanišku ponudil priložnost v uvodnem delu sezone, mlajšemu bratu najboljšega slovenskega skakalca Petra Prevca pa v drugem. Cene je osvojil 27 točk, Lanišek pa 23. "Priložnost me je pozitivno presenetila, upal pa sem, da jo bom bolje izkoristil v Oslu. S sezono ne morem biti zadovoljen. Bila je slabša od lanske, saj mi sploh ni uspelo sestaviti konkretnih skokov," je povedal Prevc. Oba sta že lani skakala v svetovnem pokalu. Priložnost sta oba dobila kot del nacionalnega paketa na planiški tekmi, odlično pa jo je izkoristil Cene, ki je tedaj zasedel 16. mesto.

Cene na državnem prvenstvu le za Petrom
Po dobrem koncu lanske sezone je Cene uspešno skakal tudi v poletnem delu sezone, zimski del pa je začel slabše. Dolgo obetavni skakalec kranjskega Triglava ni našel prave forme in skoki niso bili na pričakovani ravni, zato z letošnjo zimo ni tako zadovoljen kot z lansko. Toda vseeno je uspel v drugem delu dvigniti formo in je na državnem prvenstvu postal mladinski prvak do 20 let, v članski kategoriji pa je na drugem mestu zaostal le za starejšim bratom Petrom. V tretji kategoriji, do 16 let, je postal prvak še najmlajši izmed bratov Prevc, Domen.

"Poleti je še šlo, potem pa se mi je jeseni nekako sesulo in ni mi uspelo priti nazaj," je o sezoni povedal Cene, ki pravi, da je naslov državnega podprvaka dobra spodbuda za naprej, ko bo skušal bolje, kot je letošnjo, začeti prihodnjo sezono. Prevc in Lanišek že dolgo veljata za izjemno nadarjena skakalca in od njiju se pričakuje, da bosta kmalu pomembno vlogo igrala tudi v svetovnem pokalu. Cene je letos v finalu skakal v Lahtiju in Trondheimu, ko je bil 17. ter 18., Lanišek pa je točke osvojil petkrat. Najboljši je bil v Klingenthalu na 21. mestu.

Po nesrečnem padcu je šlo navzdol
"Nekajkrat sem na kvalifikacijah pokazal zelo dobre skoke. V Engelbergu sem bil na primer drugi, v Kuusamu sem bil med deseterico. Vem, da se da. Treba je le ostati potrpežljiv in umirjeno naprej. Ta začetek sezone je dobra spodbuda za naprej. Skoki iz Kuusama in Klingenthala ter tudi nekateri potem vmes so dobra popotnica. Gledam samo naprej,"
je sezono opisal Lanišek. Mladi skakalec mengeškega kluba je nesrečno padel v Kuusamu, ko se mu je med poletom odpela vez. Potem je moral na operacijo palca na desni roki, izpustil je en konec tedna svetovnega pokala, a po vrnitvi ni več skakal tako dobro: "Padec ni vplival na mojo psiho. Največji problem je bil to, da sem tisti konec tedna padel iz ritma in sem bil toliko časa doma. Med sezono si tega ne moreš privoščiti."

"Če bi dal oceno sezoni, bi rekel, da je povprečna. To je bila sezona z vzponi in padci. Morda sem od sebe pričakoval nekoliko več. Po tistem padcu je šlo vse nekako navzdol. Malce so se mi podrli občutki in enostavno ni šlo. Upam, da bo drugo leto drugače," je še dodal Lanišek, ki se ga je oprijel vzdevek Žaba.

Poleti so nekaj posebnega
V Planici sta letos oba upa slovenskih skokov prvič letela. Cene ni uspel priti skozi kvalifikacijsko sito, a je potem opravljal tudi vlogo predskakalca in v zraku izjemno užival: "Je tako, kot pravijo vsi skakalci, nekaj posebnega. Najlažje bi primerjal, če bi rekel, da je tako, kot ko dobi šestletni otrok nekaj, kar si je močno želel, na primer neko igračo, in potem vidite tisto veselje. Tako je, ko gre skakalec na letalnico."

Podobno je bil navdušen tudi Lanišek, ki je presegel 200 m in skakal tudi na petkovi posamični tekmi: "Moram reči, da sem kar zadovoljen s Planico. Dvakrat sem šel čez 200 m. Neki cilj sem izpolnil, čeprav sem bil malce razočaran, ker se mi v petek ni uspelo uvrstiti v finale. Malce smo mi v nacionalnem paketu imeli tudi smolo z razmerami. Kot so govorili za prejšnjo letalnico, da je bila strašna, je ta zelo lepa. Z lahkoto se da lepo leteti. Prinese te nizko, potem te pa samo dviguje v drugem delu. To letenje je nekaj posebnega in res super občutek."