Še ena tragična zgodba vojne proti mehiškim tihotapcem. Foto: Reuters
Še ena tragična zgodba vojne proti mehiškim tihotapcem. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v nedeljo zvečer v industrijskem mestu Torreon v pokrajini Coahuila ob meji z ZDA. Po poročanju policije so napadalci s prizorišča pobegnili z dvema voziloma.

Natanko pred letom dni se je zgodil podoben napad na center za odvisnike v istem mestu. Ubitih je bilo 13 ljudi. Leta 2010 je več deset napadalcev z avtomatskim orožjem vdrlo v center za odvisnike v mestu Chihuahua in ubilo 19 pacientov, vseh mlajših od 25 let.

Eden izmed zaposlenih v centru za odvisnike v mestu Ciudad Juarez je pred kratkim pojasnil, da se tihotapci mamil pred pripadniki rivalskih tolp skrijejo v omenjene centre, s tem pa ogrožajo življenje odvisnikov na zdravljenju, ko pride do obračuna z nasprotniki.

V skoraj šestih letih je vojna proti vplivnim mamilarskim kartelom v Mehiki terjala že več kot 50.000 smrtnih žrtev in nasilja ni ustavilo niti na tisoče vojakov, ki jih je predsednik Felipe Calderon poslal na ulice v boj proti tihotapcem, ki so z leti postali vse bolj nasilni in kruti.

Večina žrtev ni posledica spopadov z varnostnimi silami, ampak obračunov med posameznimi karteli, ki se z vsemi sredstvi bojujejo za nadzor nad donosnimi tihotapskimi potmi proti ZDA na severu, ki predstavljajo največji trg za mamila na svetu.

Čeprav so mehiški tihotapci usmerjeni na ameriške porabnike, pa naraščanje števila domačih odvisnikov pomeni vse hujšo konkurenco na domačem trgu in s tem tudi vse več nasilja, ki mu varnostne sile niso kos.

Prejšnji mesec je vse pretreslo odkritje 49 obglavljenih trupel ob avtocesti zunaj mesta Monterrey. Šlo je za žrtve spopada med dvema tolpama.