Savdijci so enostransko premirje ponudili po grozovitem sobotnem bombardiranju mesta Moke, kjer je bilo ubitih 141 ljudi. Foto: Reuters
Savdijci so enostransko premirje ponudili po grozovitem sobotnem bombardiranju mesta Moke, kjer je bilo ubitih 141 ljudi. Foto: Reuters

Iz Jemna medtem poročajo, da je bilo v sobotnem napadu arabsko-sunitske koalicije v osrednji provinci Taiz ubitih najmanj 141 civilistov.

Savdska Arabija je napovedala prekinitev zračnih napadov na pretežno šiitske upornike, ki jih izvaja od marca, potem ko so ti skupaj z zavezniškimi oboroženimi silami prisilili sunitskega predsednika Abdraba Mansurja Hadija k begu iz Jemna. Humanitarna prekinitev zračnih napadov, ki bi omogočila prihod nujno potrebne pomoči, naj bi začela veljati danes ob polnoči in trajala pet dni.

Zavrnili ponudbo agresorjev
Hutijevci so to prek spletnega družbenega omrežja Twitter zavrnili. Prekinitev ognja, ki jo je predlagal "savdski agresor", bo provladnim borcem omogočila ponovno organizacijo in rekrutiranje sil, je dejal njihov voditelj Abdulmalik Al Huti. Pred začetkom veljavnosti prekinitve ognja so sicer provladne sile, ki se borijo z uporniki na obrobju mesta Aden, okrepile svoje napade. S tem naj bi skušali utrditi svoj položaj pred polnočjo.

Najbolj smrtonosno bombardiranje
Medtem se je število žrtev sobotnega letalskega obstreljevanja arabske koalicije v jemenski osrednji provinci Taiz povečalo na najmanj 141 civilistov, so danes povedali zdravstveni delavci. Najbolj smrtonosen napad od začetka napadov arabske koalicije v Jemnu je potekal v soboto v obmorskem mestu Moka. Po navedbah prič so koalicijska letala med drugim zadela prebivališče delavcev v mestni elektrarni in povzročila veliko uničenje. Na območju naj bi bilo ranjenih najmanj 200 ljudi.