Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 9 glasov Ocenite to novico!
Indija
Največji zagon so indijske težnje po osamosvojitvi izpod britanskega jarma dobile pod vodstvom Mahatme Gandija v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters
Pakistan
Zaradi ločitve Pakistana in Indije je bilo prisilno preseljenih od 10 do 12 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

70 let po ustanovitvi Indije in Pakistana državi še vedno v sporu

Konec kolonialnega jarma je bil uvod v novo nasilje
13. avgust 2017 ob 10:42
New Delhi,Islamabad - MMC RTV SLO, STA

Pakistan in Indija bosta v ponedeljek oziroma torek oznamovala 70. obletnico neodvisnosti; osamosvojitvi je sledila krvava delitev med hindujci in muslimani, ki je prizadela milijone ljudi.

V Indiji kot koloniji britanskega imperija je do prvih teženj po osamosvojitvi prišlo konec 19. stoletja, največji zagon pa so dobile pod vodstvom Mahatme Gandija v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja.

Ob koncu druge svetovne vojne je morala Velika Britanija končati svojo kolonialno nadvlado. To naj bi se uradno zgodilo 15. avgusta 1947, ko bi Indija postala samostojna. Že pred tem pa je prišlo do razkola v Indijskem nacionalnem kongresu. Indijski muslimani so se namreč bali prevlade hindujcev in so zahtevali posebne pravice, ker pa teh zagotovil niso dobili, so dan pred osamosvojitvijo Indije ustanovili lastno državo.

14. avgusta 1947 je tako nastal Pakistan, ki je bil sprva razdeljen na zahodni in vzhodni del. Slednji je nato tudi ob pomoči Indije postal današnji Bangladeš.

Razkol leta 1947 je namesto slavja ob osamosvojitvi izpod britanskega kolonialnega jarma prinesel krvavo medversko nasilje, prisilne selitve milijonov ljudi na eno ali drugo stran, pa tudi stalne napetosti glede meje. Še danes je sporna razmejitev v pokrajini Kašmir, ki si jo lastita tako Indija kot Pakistan in zaradi katere sta se državi zapletli v tri vojne. Sosedi, ki imata obe jedrsko orožje, sta sicer leta 2004 začeli mirovni proces, a sta pri tem dosegli le malo napredka.

Največja prisilna selitev ljudi
Po ocenah popisa prebivalstva iz leta 1941 je bilo v Indiji 318 milijonov ljudi. Od tega jih je bilo 239 milijonov hindujcev in 43 milijonov muslimanov, preostali pa so bili pripadniki drugih verskih skupin, Sikhi, parsi, budisti, džainisti, tudi kristjani, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ob ločitvi leta 1947 je moralo svoje domove prisilno zapustiti od 10 do 12 milijonov ljudi. Muslimani so morali z indijske strani v Pakistan, hindujci pa obratno. Nekateri zgodovinarji menijo, da je bila to največja prisilna selitev v zgodovini človeštva.

Od 200.000 do milijona žrtev
Po objavi načrta poteka meje 17. avgusta 1947 je izbruhnilo medversko nasilje, v katerem je bilo po različni ocenah skupno ubitih od 200.000 do milijona ljudi. Največkrat se omenja ocena pol milijona ljudi, čeprav pravo število ne bo nikoli znano. Med njimi je tudi okoli od 75.000 do 100.000 žensk, ki so bile v tistem obdobju ugrabljene, posiljene ali ubite.

Indija stabilnejša od Pakistana
Indija, v kateri živijo številne skupine različnih ver, okusov in ideologij se je razvila v razmeroma demokratično državo z izoblikovanimi civilnodružbenimi institucijami, kot so svobodni mediji in redne volitve na vseh ravneh. Indija je kot ena izmed najstabilnejših držav na celini vzor številnim državam v Aziji in Afriki.

Na drugi strani se Pakistan že dolga leta spoprijema z večjo politično nestabilnostjo. Državo je pretreslo tudi več državnih udarov. Pakistan se sooča tudi z velikimi varnostnimi izzivi in pritiskom islamskih skrajnežev, zlasti na severu države ob meji z Afganistanom. Pogosti so tudi krvavi teroristični napadi. Obenem pa je Pakistan tudi tarča kritik, da po tihem podpira teroristične skupine.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
XmassivX
# 13.08.2017 ob 12:16
Kamor pride Islam je problem. Indija, Srbija, Švedska, Nemčija... kmalu tudi pri nas. Pod sponzorstvom Katarskega Islamskega centra, iz katerega bo nastalo muslimansko naselje in od tam dalje pazgodovina kaže kakšna je pot.
dopisnik
# 13.08.2017 ob 16:48
Te vojne med Indijo in Pakistanom (za Kašmir) so vedno bile najbolj zanimive. Obmetavali so se tudi s konzervami. Indijci so metali Pakistancem svinjske, ti pa njim nazaj goveje. :)))
Lintver
# 13.08.2017 ob 12:29
Poleg tega je Gandi podpiral kastni sistem. O tem se je razpisala Indijka, tako da ne bo kdo mislil, da gre za belsko indoktrinacijo:

https://www.theguardian.com/books/2014/jul/18/arundhati-roy-accuses-mahatma-gandhi-discrimination
Lintver
# 13.08.2017 ob 12:23
Spet cenzura na rtvslo. In to zato, ker sem napisal tisto, kar o Gandiju piše večina svetovnih medijev. Gandija ni potrebno idealizirat, bil je marsikaj, med drugim tudi rasist.

Njegovo mnenje o afričanih:
“We could understand not being classed with whites, but to be placed on the same level as the Natives seemed too much to put up with. Kaffirs are as a rule uncivilized — the convicts even more so. They are troublesome, very dirty and live like animals.”

https://www.theguardian.com/world/2016/oct/06/ghana-academics-petition-removal-mahatma-gandhi-statue-african-heroes
vidim
# 13.08.2017 ob 11:24
Islam v Pakistanu je postavljen na temeljih velike morije Indijcev. Pakistan je bil, tako kot tudi Bangladeš v osnovi Indija.
seven7
# 13.08.2017 ob 15:00
To je primer ko se lepo vidi kako je lahko ena religija bolj nasilna od druge.
našejenaše
# 13.08.2017 ob 13:52
Težava pri osamosvajanju Indije je nastala, ko je Islamska liga želela državo na osnovi religije. Muslimani niso mogli sprejeti, da bodo enakopravni z drugimi religijami v sodobni Indiji. Sledil je pokol predvsem sikhovskega in hindujskega dela prebivalstva ter ločitev na dve državi. V naslednjih letih je prišlo do zbližanja Pakistana z ZDA, ki je financirala vse vojne, ki jih je Pakistan vodil z Indijo. Pri tem so celo dovolili, da je Pakistan razvil jedrsko orožje (kar niso ne Gadafiju, ne Sadamu v Iraku!). To je bila sicer dobra taktična poteza ZDA, a strašna strateška napaka, saj se Pakistan že dve desetletji zbližuje s Kitajsko. V obdobju Obame so ZDA prvič dovolile Indiji, da je le-ta prišla do soficiticirane zahodne opreme. Edino vprašanje za bodoče je, ali bo Indija ostala zvesta zavezam z Rusijo, ali bodo Indijo uspeli kupiti američani. Pakistanci pa...njih bo rešil alah!
Lintver
# 13.08.2017 ob 11:44
Oba zgoraj. Po vajini logiki je tudi Slovenija v osnovi avstro-ogrska... Ker Indija ni enotna država, indijci niso samo eno ljudstvo.
Lintver
# 13.08.2017 ob 14:24
Amfibija, pisanje v verzih ne naredi tvojega posta bolj intelektualnega. To bi lahko naredila vsebina tvojega posta, a žal le-te ni.
Lintver
# 13.08.2017 ob 11:53
Pa tudi sicer sta bili južna in severna Indija večino zgodovine ločeni kraljestvi.
FolkloraS
# 13.08.2017 ob 19:49
To bomo mi z južnimi sosedi gladko presegli!
Churchill W.
# 13.08.2017 ob 15:51
Indija, v kateri živijo številne skupine različnih ver, okusov in ideologij se je razvila v razmeroma demokratično državo z izoblikovanimi civilnodružbenimi institucijami, kot so svobodni mediji in redne volitve na vseh ravneh. Indija je kot ena izmed najstabilnejših držav na celini vzor številnim državam v Aziji in Afriki.

Zanimiva trditev o državi, ki je v bistvu še vedno precej zaostala. Izvzemši multimilijonska mesta, ki pa so vsaj za nas "zahodnjake" daleć od tega, da bi jih lahko imeli za mesta - bolj kaos poln nesnage, tako po tleh kot tudi v zraku, je večina Indije še vedno ruralna. In v obeh se zrcali eno - kastni sitem.
Druga zanimivost te trditve, ki jo je navedel B.V. pa je :"razvila v razmeroma demokratično državo z izoblikovanimi civilnodružbenimi institucijami, kot so svobodni mediji in redne volitve na vseh ravneh"
Prosim za pojasnitev kaj je to "izoblikovana civilno družbena institucija".
Kako je ta institucija lahko izoblikovana, ko pa so umori iz časti in posilstva stvar "oko-za-oko" in "časti družine", stvar ne samo vasi in "bogu izza nogu območij" temveč tudi mest? Kako je ta institucija lahko izoblikovana, če pa sistem še vedno temelji na kastah? Kastni sistem ni nič drugačen kot tisti, ki ga je Ghandi spoznal, ko je prišel v J. Afriko - apartheid. Le da so bili tam ločeni po barvi kože, v Indiji pa po "bogastvu". Kako je potem izoblikovan, če pa je njegova osnova rasizem?
In od kdaj se demokracija meri samo z svobodo medijev in volitvami?
Lintver
# 13.08.2017 ob 11:52
Toliko o enotnosti indijskega naroda:

http://kottke.org/plus/misc/images/langu
age-map-india.jpg
mircek007
# 13.08.2017 ob 14:51
Britanski imperij v tem delu Azije,ni zajemal samo Pakistana in Indije,ampak tudi Šri Lanko,sedanji Mjanmar(prej Burma),Bangladeš,Nepal in Butan..
AMFIBIJA
# 13.08.2017 ob 13:42
Spet izbris o indijskih zadevah,
ker preveč na naše jih spominja,
te potem brisalec kak preklinja,
ker si črhnil kaj o naših revah.
MaliPandit
# 13.08.2017 ob 11:09
Indija ni bila ustanovljena pred 70 leti
Kazalo