Protestniki so na policiste metali kamenje, ti so odgovorili s solzivcem in strelnim orožjem. Umrlo je osem ljudi, več kot 200 je ranjenih. Foto: Reuters
Protestniki so na policiste metali kamenje, ti so odgovorili s solzivcem in strelnim orožjem. Umrlo je osem ljudi, več kot 200 je ranjenih. Foto: Reuters
Čakajoči potniki na avtobusni postaji.
Zaradi nemirov je policija ustavila nekatere prometne povezave, potniki na avtobusni postaji čakajo na prevoz. Foto: Reuters

Separatistično gibanje v Kašmirju je tamkajšnje prebivalce pozvalo k bojkotu izrednih volitev, zaradi česar se je na volišča odpravilo le sedem odstotkov volivcev v regiji, več kot 70 volišč pa so morali zapreti.

Ob tem so znova izbruhnili nemiri, ki v zvezni državi Džamu in Kašmir trajajo že od smrti enega separatističnih skrajnežev lanskega julija in so doslej zahtevali že več kot 90 življenj.

Po besedah glavnega volilnega uradnika so v nedeljskih nemirih našteli "več kot 200 nasilnih dejanj", med njimi metanje kamenja, napade z bencinskimi bombami in podtikanje ognja na voliščih.

Indijska policija je množici protestnikov najprej odgovorila s solzivcem, nato pa začela streljati z orožjem, zaradi česar je umrlo sedem protestnikov, en človek pa je umrl v ločenem incidentu.

Zaradi nemirov na himalajskem območju je policija omejila promet; postavili so barikade na cestah in prekinili nekatere železniške povezave.

Indijske oblasti so izrazile zaskrbljenost glede naslednjih izrednih volitev, ki so v okraju Anantnag predvidene za 12. april.

Štirje mrtvi na indijsko-pakistanski meji
Medtem je v ločenem incidentu indijska vojska na indijsko-pakistanski meji ubila štiri separatistične skrajneže, ki so želeli nezakonito prečkati mejo, je sporočil predstavnik indijskega obrambnega ministrstva Raješ Kalia.

Nestrinjanja glede Džamuja in Kašmirja med Indijo in Pakistanom trajajo že dalj časa, še dodatno pa so se okrepila lanskega septembra, ko je oboroženi posameznik ubil 19 indijskih vojakov v vojaškem taboru na meji med državama. Indija je za napad obtožila separatistične skrajneže iz Pakistana.