Je bil Stipe Mesič res naklonjen Patrii? Foto: Reuters
Je bil Stipe Mesič res naklonjen Patrii? Foto: Reuters
Afera Patria razburja tudi hrvaško javnost. Foto: EPA

V aferi Patria so se pojavili dokumenti avstrijskih lobistov finskega podjetja, ki se nanašajo tudi na milijonsko pogodbo s Hrvaško o nakupu oklepnih vozil, poroča hrvaški časnik Jutranji list. V dokumentih se med drugim prvič omenja nekdanji hrvaški premier Franjo Gregurić, s katerim so Patrijini lobisti kontaktirali, da bi podjetju zagotovili podpis pogodbe s hrvaško vlado.

Riedl obveščal sedež Patrie o poteku lobiranja
Zaupno elektronsko pošto je pošiljal Wolfgang Riedl, dunajski poslovnež in glavni lobist Patrie za Hrvaško. Riedlovi elektronski dopisi se nanašajo na še neznane detajle "tihih" dogovorov in lobiranj za Patrio, v katerih so sodelovali visoki hrvaški politiki in poslovneži. Preiskovalci iz Finske in Avstrije ob tem opozarjajo, da obstaja velika verjetnost, da je prišlo na Hrvaškem ob sklepanju 112 milijonov evrov vredne pogodbe za nakup Patrijinih oklepnikov do korupcije.

V juniju 2005, ko so lobiranja avstrijsko-ameriškega konzorcija Steyr, glavnega konkurenta Patrie, dosegla vrhunec, je Riedl obveščal sedež Patrie na Finskem, kako njihov konkurent, ki je v večinski lasti ameriškega General Dynamicsa, povečuje pritisk na hrvaške uradnike. Riedl je to pojasnil s podatkom, da je takratni premier Ivo Sanader študiral na Dunaju, s čimer je namigoval, da je zato povezan s Steyrom. Mimogrede, Sanader je v resnici študiral v Innsbrucku.

Riedl je na sedež Patrie sporočil, da bo ameriški veleposlanik lobiral pri Sanadru in Stipetu Mesiću, takratnemu predsedniku države, pri tem pa je omenil zanimiv podatek, da sta "WW in J že prej pripravila urad predsednika". Kratica WW se v Riedlovem sporočilu nanaša na poslovneža Walterja Wolfa, inicialka J pa na Bartola Jerkovića, direktorja tovarne Đuro Đaković Specialna vozila (DDSV), ki je, kot trdi Riedl, sodeloval pri pripravi urada predsednika države, da bi tako na Pantovčaku minimaliziral moč ameriškega lobiranja za Steyr.

Mesić za Patrio, Sanader za Steyr
Preiskovalce zlasti zanima, zakaj je Jerković tako močno lobiral za Patrio, saj je v prvi vrsti direktor državnega podjetja, ki le proizvaja vojaška vozila, za katera se odloči hrvaško ministrstvo za obrambo. Riedl je pisal na Finsko, da je Jerkovićevo stališče sumljivo tudi konkurenci in da je "J pod pritiskom Steyrja", saj naj bi mu "poslali tri fakse in zahtevali, naj bo objektiven in ne tako odkrito na strani Patrie".

Jerković je Riedlu poslal celo seznam, na katerem je bilo zapisano, katere državne institucije podpirajo Patrio in katere Steyr. Ta seznam je Riedl posredoval na Finsko. Na njem piše, da tovarna DDSV podpira Patrio, prav tako pa Patrio glede na seznam podpirata Mesić in načelnik generalštaba Hrvaške vojske Josip Lucić. Na strani avstrijcev sta navedena ministrstvo za obrambo in premier Sanader.

Zlasti je zanimiv podatek, da se je Wolf dvakrat o Patrii pogovarjal tudi z Gregurićem, čeprav Riedl ne piše, kakšne usluge in nasvete je lahko Patrii ponudil Gregurić. Wolf je za Jutarnji list povedal, da z Gregurićem sodelujeta od devetdesetih let dalje, prav tako pa je potrdil, da prijateljuje z Jerkovićem.

Kdo je Bartol Jerković?
Bartol Jerković, diplomirani inženir elektrotehnike, je direktor podjetja DDSV iz Slavonskega Broda že več kot 20 let. V aferi Patria je osumljen, da je sprejel provizijo finskega podjetja. Mediji so odkrili, da so preiskovalci - zaradi interne komunikacije Patrijinih lobistov, v kateri so omenjali osebo z začetnico J - napačno obtožili nekdanjega slovenskega premierja Janeza Janšo, da je dobil 300.000 evrov provizije, pri čemer je J pravzprav Jerković, še poroča Jutranji List.