Od julilja 2011 bodo Afganistanci sodelovali v vseh vojaških operacijah, do konca leta 2014 pa bodo prevzeli popolno odgovornost za varnost in mir v vsej državi. Foto: EPA
Od julilja 2011 bodo Afganistanci sodelovali v vseh vojaških operacijah, do konca leta 2014 pa bodo prevzeli popolno odgovornost za varnost in mir v vsej državi. Foto: EPA
Hamid Karzaj in Hilary Clinton
Hilary Clinton je potrdila začetek ameriškega umika, ni pa razkrila, kdaj naj bi se končal. Foto: EPA
Hilary Clinton in David Petraeus
Ameriško sekretarko je v Afganistanu najprej sprejel general David Petraeus, čigar naloga je, da ponovi opravljeno delo v Iraku. S spremenjeno strategijo je Petraeus umiril vojno in omogočil ameriški umik iz iraških mest in s cest. Foto: EPA
Konferenca o Afganistanu

"Afganistanske varnostne sile morajo voditi vse vojaške operacije v vseh pokrajinah države najpozneje do konca leta 2014," se glasi bistveni del uradnega sporočila ministrske konference, ki v afganistanski prestolnici nadaljuje delo januarske londonske konference.

Karzaj: "Začenja se novo obdobje"
"V imenu afganistanskega naroda imam veselje in čast, da vas pozdravim na tej zgodovinski konferenci," je ob odprtju konference zbranim udeležencem sporočil afganistanski predsednik Hamid Karzaj in dodal, da se danes začenja "nova faza poglabljanja in razširjanja našega mednarodnega partnerstva".

Kabul ima za tri leta denarja
Karzaj je v svojem nagovoru udeležencem konference skušal predvsem zagotoviti, da je njegova vlada pripravljena in sposobna prevzeti polno odgovornost za varnost in stabilnost v državi do leta 2014. Potrdil je, da je mednarodna skupnost Afganistanu obljubila dovolj denarja za naslednja tri leta, zdaj pa ga je treba učinkovito porabiti. Zato je Karzaj izrazil zadovoljstvo, da se je mednarodna skupnost z ZDA na čelu odločila, da bo v prihodnjih dveh letih 50 odstotkov pomoči Afganistanu nakazala vladi v Kabulu oz. v državni proračun. Ta delež je bil v preteklih letih namreč precej nižji, okoli 20-odstoten.

Razmere, ne koledar, krojijo prehod
Po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena vojaki severnoatlantskega zavezništva ne bodo zapustili države pod Hindukušem, ampak bodo zgolj prevzeli podporno vlogo. Kot je še obljubil Danes, bo prehod postopen in bo temeljil "na razmerah, ne koledarjih".

Med udeleženci tudi Žbogar
Na konferenci, ki ji predsedujeta predsednik Karzaj in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, sodeluje tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, eden izmed 70 predstavnikov različnih držav in organizacij, ki prihajajo iz 57 donatorskih držav.

"Prehod se ne more odlagati v nedogled"
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je zavezala, da bodo ZDA in njihovi zavezniki stali ob Afganistanu. Nasprotovanje tujim vojakom v državi je vse večje, je priznala Clintonova, a zatrdila, da "je svet z Afganistanom" in da načrti o umiku ameriških vojakov niso znak manjše zavezanosti. "V roku julij 2011 se odražata tako naš občutek nujnosti kot tudi moč naše odločnosti ... Proces tranzicije je preveč pomemben, da bi ga odlagali v nedogled," je poudarila.

Kako daleč je Karzajev načrt?
Konferenca, ki jo v znamenje podpore Karzaju in njegovi administraciji prvič pripravljajo v samem Afganistanu, je pod drobnogled vzela napredek po londonski konferenci, na kateri je Karzaj objavil velikopotezen načrt za združitev in spravo s t. i. zmernimi talibani. Načrt med drugim predvideva, da bi se približno 36.000 talibanov vdalo in se vključilo v družbo do leta 2015.

Raketni napad pred začetkom konference
Konferenca poteka ob močno poostrenih varnostnih ukrepih. Kljub temu so le nekaj ur pred začetkom konference območje blizu mednarodnega letališča v Kabulu pretresli raketni napadi talibanskih skrajnežev, ki sicer niso terjali žrtev. Zaradi napadov sta s precejšnjo zamudo na konferenco prispela Ban in pa švedski zunanji minister Carl Bildt, saj so njuni letali preusmerili na ameriško vojaško letališče Bagram, kjer sta morala čakati več ur, nato pa sta s helikopterjem poletela v Kabul.

Konferenca o Afganistanu