V Afganistanu bo v nedeljo dan žalovanja za umrlimi vojaki. Foto: Reuters
V Afganistanu bo v nedeljo dan žalovanja za umrlimi vojaki. Foto: Reuters
Afganistan
Afganistanski vojaki pred vojaško bazo, ki so jo v petek napadli talibani. Kot poroča BBC, ki navaja besede tiskovnega predstavnika afganistanske vojske, so napadalci preoblečeni v vojaške uniforme prečkali nadzorne točke, potem pa udarili. Foto: Reuters
Talibanski napad na bazo z največ žrtvami do zdaj

Sprva so poročali o 50 mrtvih, kasneje pa se je število žrtev močno povečalo. Afganistansko obrambno ministrstvo je v sobotni izjavi navedlo, da je mrtvih in ranjenih okoli 100. Vlada uradnih podatkov o točnem številu žrtev še ni sporočila.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je v soboto obiskal oporišče, kjer se je srečal z najvišjimi vojaškimi predstavniki, in ukazal, da v nedeljo v znak spomina na žrtve napada zastave spustijo na pol droga. Ob tem je pozval k natančni preiskavi napada, ki ga je označil za strahopetnega.

Napad se je zgodil na poveljniški center vojske, ki leži nekaj kilometrov od mesta Mazar-e-Šarif, v provinci Balh. Večina naših vojakov je bila v času napada na petkovih molitvah, so sporočili z afganistanskega ministrstva za obrambo. Vojski je v petek že uspelo prevzeti nadzor nad celotnim oporiščem.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, po njihovih navedbah so napad izvedli samomorilski napadalci. Cilj napada so bili vojaki, ki so odhajali s petkove molitve, in vojaki, ki so bili v bližnji kantini.

Kot poroča BBC, so se napadalci preoblekli v vojaške uniforme in prečkali nadzorne točke, preden so izvedli napad. Umrlo je deset napadalcev, enega so prijeli.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je v izjavi dejal, da je bil napad povračilni ukrep za nedavne smrti več talibanskih voditeljev na severu države. Ob tem je dejal tudi, da so se štirje napadalci, ki so bili simpatizerji talibanov, pred časom infiltrirali v vojaške enote.

Talibanski napad na bazo z največ žrtvami do zdaj