Volivci so lahko izbirali med osmimi kandidati. Foto: Reuters
Volivci so lahko izbirali med osmimi kandidati. Foto: Reuters
Štetje glasov
Izid volitev naj bi bil znan v nekaj tednih. Foto: EPA
Afganistan
Na nekaterih voliščih je zaradi velikega števila volivcev zmanjkalo glasovnic. Foto: EPA

"Danes smo svetu dokazali, da so motor te države ljudje," je v soboto poudaril odhajajoči afganistanski predsednik Hamid Karzaj, nad izvedbo volitev pa so zadovoljstvo izrazili tudi ZDA, Združeni narodi in zveza Nato.

Ameriški predsednik Barack Obama je pohvalil afganistanski narod, varnostne sile in volilne uslužbence. Dejal je, da so te volitve ključnega pomena za zagotovitev demokratične prihodnosti Afganistana in nadaljevanje mednarodne podpore.

Varnostni svet ZN-a je podobno pohvalil "pogum Afganistancev, da so kljub talibanskim grožnjam in ustrahovanju glasovali".

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je izpostavil "navdušenje" volivcev in "izredno delo", ki so ga opravile varnostne sile. "To so resnično bile volitve, ki so jih vodili Afganistanci, varovali Afganistanci, za prihodnost Afganistancev," je dejal.

Tri milijone več volivcev
Na volišča se je odpravilo sedem od 12 milijonov volilnih upravičencev, kar je znatno več od prejšnjih predsedniških volitev, ki se jih je udeležilo tri milijone ljudi manj.

Preštevanje glasov bo sicer dolgotrajno in naj bi trajalo več tednov. Glasovnice bodo najprej prešteli na voliščih, nato pa še na sedežu volilne komisije v Kabulu.

Kljub grožnjam talibanom ni uspelo vplivati na potek volitev. Sami sicer trdijo, da so na volilni dan izvedli tisoč napadov in ubili več deset ljudi, a predstavniki afganistanskih oblasti so njihove izjave označili za pretiravanje.

Volilni dan so spremljali manjše eksplozije obcestnih bomb in napadi na volišča, vendar nasilje ni bilo takšno, kot so z njim pred volitvami grozili talibani.

Vse to številne navdaja z upanjem, da je država 13 let po padcu talibanskega režima na poti k večji stabilnosti. A talibani, ki naj bi šteli najmanj 30.000 borcev, so še vedno sposobni izvesti napade večjih razsežnosti, kar so dokazali pred volitvami.

Nekateri poznavalci se bojijo, da so se talibani samo potuhnili in čakajo na odhod tujih sil konec leta, ko bi lahko spet prevzeli pobudo in pridobili vpliv.

"Moje sanje so se uresničile. To je bila fantastična zaušnica sovražnikom Afganistana, velik udarec za tiste, ki so bili prepričani, da Afganistan še ni pripravljen na demokracijo," je dejala poslanka Šukrija Barakzaj.

Bo štetje glasov nasilnejše od volitev?
Če talibanom ni uspelo preprečiti normalnega poteka volitev, bi lahko vseeno otežili proces preštevanja glasov.

V prvem napadu po zaprtju volišč so tako v nedeljo v eksploziji bombe na severu države že umrli policist in uslužbenca volilne komisije, ki so dostavljali volilne skrinjice v mesto Kunduz. V napadu so bile uničene vse skrinjice z glasovnicami.

Afganistanska volilna komisija je prejela 1.269 pritožb o volilnih prevarah in nepravilnostih na voliščih, a le 162 pritožb je imelo predložene dokaze. Večina pritožb se je nanašala na slab dostop do volišč, pomanjkanje glasovnic, ponarejene volilne izkaznice in siljenje volivcev v glasovanje za določenega kandidata.

Med osmimi predsedniškimi kandidati imajo največ možnosti za uvrstitev v drugi krog nekdanji zunanji minister Zalmaj Rasul, nekdanji ekonomist Svetovne banke in finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj ter Abdulah Abdulah, ki je na volitvah leta 2009 zasedel drugo mesto.