Po vsej državi razdeljujejo volilne skrinjice. Foto: Reuters
Po vsej državi razdeljujejo volilne skrinjice. Foto: Reuters
Hamid Karzaj
Zahod je na začetku upal, da bo sedanji predsednik Karzaj politik, ki bo deželi pod Hindukušem po padcu talibanskega režima prinesel mir in obnovo, a se to ni zgodilo. Afganistan tudi po koncu njegovega predsedovanja ostaja ena od najmanj varnih in najrevnejših držav na svetu. Ne samo to, država velja tudi za eno najbolj koruptivnih na svetu. Foto: Reuters
Afganistan
Volitve leta 2009, ko si je Karzaj zagotovil drugi petletni mandat, so zaznamovale prevare, ki so jih pripisali prav njegovemu taboru. Nepravilnosti naj bi se dogajale tudi tokrat, vendar mednarodna skupnost pričakuje, da bodo sobotne volitve potekale bolje kot pred petimi leti. Foto: Reuters

V napadu je umrla Anja Niedringhaus, 48-letna nemška novinarka. 60-letna Kathy Gannon iz Kanade pa je bila ranjena, a je po operaciji njeno stanje stabilno. Obe novinarki sta delali za ameriško agencijo Associated Press. Niedringhausova je za poročanje iz Iraka prejela prestižno nagrado Pulitzer. Poročala je tudi iz Jugoslavije, Gaze, Izraela, Kuvajta in Turčije.

Med incidentom sta bili v odmaknjeni vasi na meji med Afganistanom in Pakistanom. Predstavnik pokrajine Kost je namignil, da je bil napadalec policist, saj je bil oblečen v policijsko uniformo. Kot je po poročanju BBC-ja dejal novinar, ki je bil z njima, je policist, medtem ko so čakali, da se njihov konvoj premakne, zavpil "Bog je velik" in začel streljati. Notranji minister Sidik Sidiki pa je dejal, da je šlo morda za pomoto policista, ki po besedah Sidikija ni bil seznanjen z gibanjem novinark.

Prejšnji mesec je bil v napadu talibanskega upornika na razkošni hotel v Kabulu ubit tudi ugledni afganistanski novinar, ki je sodeloval s francosko agencijo AFP.

Vojska in policija na vsakem koraku
V Afganistanu bodo v soboto predsedniške volitve, za katere so talibani že napovedali, da jih želijo zaznamovati z bombnimi napadi in uboji. Oblasti so se na njihovo grožnjo odzvale s poostritvijo varnostnih razmer, zato po vseh državi za mir pred volitvami skrbi skoraj 200.000 vojakov in policistov. Vsako volišče je obkroženo z več predstavniki varnostnih organov. Pripadniki mednarodnih sil Isaf bodo v pripravljenosti za nujne primere in če jih bodo na pomoč poklicali Afganistanci sami.

Brez jasnega favorita
Novi predsednik bo nasledil Hamida Karzaja, ki je predsednik Afganistana vse od padca talibanov leta 2001, a se po ustavi ne more več potegovati za tretji mandat. V državi bo prvič prišlo do demokratičnega prenosa oblasti, a mnoga vprašanja ostajajo.

Za predsedniški položaj se bo potegovalo osem kandidatov, a po napovedih v prvem krogu nihče ne bo dobil absolutne večine, zato bo potreben drugi krog konec maja. Poleg predsedniških volitev bodo v soboto potekale tudi volitve v svete 34 afganistanskih pokrajin.

Afganistanska volilna komisija naj bi 24. aprila objavila neuradne končne izide prvega kroga, 14. maja pa še uradne. Če drugi krog ne bo potreben, bo novi afganistanski predsednik prisegel 22. maja, če pa bo potreben, natančen časovni razpored za naprej še ni znana. Največ možnosti za uvrstitev v drugi krog imajo nekdanji ekonomist Svetovne banke in nekdanji finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj, nekdanji zunanji minister in Karzajev zaupnik Zalmaj Rasul in Abdulah Abdulah, ki je na volitvah leta 2009 zasedel drugo mesto.

Glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki so jo objavili konec marca, bi lahko v prvem krogu največ glasov dobil Ahmadzaj, 27,1 odstotka. Tesno za petami mu je s 24,6 odstotka Abdulah. Rasul je dobil osem odstotkov podpore. Prav njemu v podporo sta se iz predsedniške tekme umaknila dva kandidata, eden od njiju je Kajum Karzaj, starejši brat sedanjega predsednika. Skoraj 28 odstotkov vprašanih je bilo v raziskavi še neodločenih, 6,7 odstotka pa jih je dejalo, da ne podpirajo nobenega izmed kandidatov.

Brez ženske kandidatke
Na tokratnih volitvah se za predsedniški položaj ne poteguje nobena ženska. Edino kandidatko je namreč diskvalificirala volilna komisija. Je pa v Rasulovem štabu ženska, ki bo v primeru njegove zmage postala podpredsednica. Na volitvah pred petimi leti sta bili dve kandidatki.

Registriralo se je 12 milijonov volivcev
Tedne pred volitvami je zaznamovalo nasilje talibanov, ki želijo na ta način ljudi prestrašiti, da v soboto ne bi odšli na volišča. Kljub temu se je za volitve na novo registriralo kar 3,7 milijona volivcev. Skupno je za volitve registriranih okoli 12 milijonov od 30 milijonov Afganistancev. Volivci bo lahko oddali svoj glas na katerem koli volišču, da bi preprečili prevare oziroma večkratno oddajo glasov, pa bodo volivcu prst označili z nepralno barvo.

Afganistan letos sicer po 13 letih zapuščajo mednarodne vojaške sile. A Karzaju varnostnega dogovora z ZDA še vedno ni uspelo podpisati, zato bo to prva naloga njegova naslednika.