Volivci so se v velikem številu zgrnili na volišča. Foto: EPA
Volivci so se v velikem številu zgrnili na volišča. Foto: EPA
12 milijonov volilnih upravičencev prvič demokratično izbira voditelja države. Foto: EPA
Volivke so takole pokazale svoje dokumente, brez katerih ni mogoče oddati glasu. Foto: EPA
Za varnost skrbi 400.000 policistov in vojakov. Foto: EPA
Hamid Karzaj ob oddaji glasa. Foto: EPA
Afganistanci množično na volitve

Predsednik volilne komisije Ahmad Jusuf Nuristani je povedal, da je po prvih ocenah svoj glas oddalo sedem od 12 milijonov volilnih upravičencev oziroma okoli 58 odstotkov. Na številnih voliščih je zmanjkalo glasovnic.

Volivci so naslednika Hamida Karzaja izbirali med osmimi kandidati, volitve pa niso minile brez varnostnih zapletov, zaradi česar so zaprli 211 od okoli 6.400 volišč, na enem je odjeknila tudi eksplozija bombe.

V pokrajini Logar južno od Kabula je v eksploziji bombe umrla ena oseba, dve sta bili ranjeni. Nasilje, povezano z volitvami, je izbruhnilo tudi v zahodni provinci Badgis, pri čemer je bila ranjena ena oseba, v Kunduzu pa so bile ranjene štiri osebe.

Po navedbah lokalnih oblasti so talibani, ki volitvam nasprotujejo, napadli tri volišča v okrožju Siagerd v provinci Parvan, medtem ko iz pokrajine Kunar, ki meji na Pakistan, poročajo o spopadu med vojsko in uporniki.

Tokratne volitve predstavljajo prelomnico v več pogledih: državo po 13 letih zapuščajo mednarodne vojaške sile, ki so poskušale poskrbeti za stabilizacijo razmer v državi po padcu talibanov. Prav tako so to prve volitve, kjer bodo novega predsednika dobili z demokratičnimi volitvami, prvič pa za varnost na samih volitvah skrbijo afganistanski vojaki in policisti samostojno. Kot poroča BBC, za varnost skrbi vseh 400.000 vojakov in policistov.

Talibani so v zadnjih tednih stopnjevali napade, med drugim so teden dni pred volitvami streljali tudi na dobro utrjen in varovan sedež neodvisne volilne komisije.

Nekatera volišča so ostala zaprta
Kljub slabemu vremenu - prestolnica se je zbudila v deževno sobotno jutro - so se na nekaterih od skupno 6.500 volišč že ure pred odprtjem začeli zbirati predvsem mlajši volivci. Nekatera volišča v provinci Herat na zahodu in provinci Kapisa na severovzhodu države so zaradi slabega vremena in velikih varnostnih tveganj ostala zaprta, še poroča BBC. Ob tem še dodaja, da nekatera volišča niso prejela volilnega materiala.

Volitve v tej nemirni državi je sicer zasenčilo petkovo streljanje policijskega komandirja na avtomobil v Khostu na vzhodu države, v katerem sta bili tuji novinarki Associated Pressa. Za večkrat nagrajeno nemško fotografinjo Anjo Niedringhaus je bilo streljanje usodno, veteranska kanadska novinarka Kathy Gannon pa je bila poškodovana.

Afganistanci poleg predsednika volijo tudi člane svetov 34 afganistanskih provinc. "Prihodnost države je odvisna od vaših glasov," je Karzaj povabil rojake, naj se udeležijo volitev.

Predsednik bo znan v drugem krogu
Kot napovedujejo poznavalci, naj nihče izmed osmerice ne bi dobil večine glasov v prvem krogu, največ možnosti za uvrstitev v drugi krog pa pripisujejo nekdanjemu ekonomistu Svetovne banke in nekdanjemu finančnemu ministru Ašrafu Ganiji Ahmadzaju, nekdanjemu zunanjemu ministru in Karzajevemu zaupniku Zalmaju Rasulu ter Abdulahu Abdulahu, ki je na volitvah leta 2009 zasedel drugo mesto.

Karzaj se ne more potegovati za tretji mandat zaradi ustavne omejitve, ki dovoljuje največ dva mandata.

Uradni izidi bodo znani 14. maja
Afganistanska volilna komisija naj bi 24. aprila objavila neuradne končne izide prvega kroga, 14. maja pa še uradne. Če drugi krog ne bo potreben, bo novi afganistanski predsednik prisegel 22. maja, če pa bo potreben, natančen časovni razpored za naprej še ni znan.

Afganistanci množično na volitve