Pred kabulskim hotelom za poroke so postavili repliko pariškega Eifflovega stolpa. Po padcu talibanskega režima se veliko afganistanskih družin odloča, da bodo poroke svojih otrok organizirali v sodobnih hotelih v prestolnici. Foto: EPA
Pred kabulskim hotelom za poroke so postavili repliko pariškega Eifflovega stolpa. Po padcu talibanskega režima se veliko afganistanskih družin odloča, da bodo poroke svojih otrok organizirali v sodobnih hotelih v prestolnici. Foto: EPA
Afganistan
Starši ženina krijejo vse stroške poroke in plačati morajo tudi dolgove, ki si jih nakopljejo ob poročnem zapravljanju prek meja svojih zmožnosti. Foto: EPA
Kabul
Afganistanske ženske si ogledujejo poročne obleke v izložbi trgovine v prestolnici. Tudi obleki za ženina in nevesto morajo plačati ženinovi starši. Foto: EPA
Poroka
Pod talibani so bile razkošne poroke problem zaradi domnevne neskladnosti z islamom, zdaj je problem v prevelikem razsipništvu. Foto: EPA

Po padcu talibanskega režima pred devetimi leti so Afganistanci znova obudili tradicijo razkošnih porok, katerih stroški segajo do več tisoč dolarjev in to v državi, kjer je prebivalci v povprečju zaslužijo 400 dolarjev na leto.

Afganistanske poroke po navadi potekajo v velikih poročnih dvoranah in se jih udeleži več sto svatov. Stroški poroke padejo na pleča ženina in njegove družine, od katerih se pričakuje, da bodo izpolnili vse želje neveste in njenih svojcev, kar pa včasih uide izpod nadzora in se sprevrže v brezglavo razsipništvo, ki se konča z obubožanjem ženina.

"Poročna slavja ljudje jemljejo kot tekmovanje in nihče noče biti zadnji. Ljudje se radi šopirijo s tem, ko hranijo več sto gostov v dragih poročnih dvoranah," je dejal afganistanski minister za pravosodje Habibulah Galeb in pojasnil, da so te "zgrešene" tradicije družine, na katere pade to težko breme.

Pravosodno ministrstvo še vedno pripravlja podrobnosti zakona o prepovedi razkošnih porok, kar bo zelo težko uveljaviti, saj je ta tradicija v afganistanski družbi izjemno zakoreninjena.

"Starši neveste hoteli veliko poroko"
24-letni Rafi Kazim je z družino za svojo oktobrsko poroko z 20-letno Farimo zapravil 10.000 dolarjev. Na poroki v Kabulu je bilo 600 svatov, taksistu Kazimu pa je ostalo 6.000 dolarjev dolgov.

Težave so se še nakopičile, ko je Kazim pred kratkim izgubil službo in njegova družino - žena, mati, oče, babica, dve sestri, trije bratje in ena bratova žena - morajo zdaj preživeti s plačo starejšega brata, ki znaša 410 dolarjev na mesec, od katerih jih gre 300 za odplačilo dolgov.

"Bilo je preveč," pripoveduje Kazim glede denarja, ki ga je porabil za poroko s svojo prvo sestrično. "Bil sem zelo zaskrbljen glede tega, kako priti do denarja. Njenih staršev ni zanimalo, ali imam denar ali ne. Hoteli so samo veliko poroko," je pojasnil Kazim, ki meni, da je prepoved razkošnih porok dobra ideja, ki pa po njegovem mnenju ne bo zaživela.

Ideja osrednjih oblasti ni nova in so jo že skušali uveljaviti tudi v nekaterih pokrajinah. Prejšnji mesec so starešine v nekaterih vaseh v severni pokrajini Javzan prepovedali drage poroke in dote, da bi mlade opogumili za poroke, saj se zanje zdaj zaradi velikih stroškov ne odločajo.

V skladu s temi pravili morajo biti stroški poroke v ravni s premoženjskim statusom ženina. Tisti, ki prekršijo ta pravila, niso povabljeni na druge poroke v vasi. "Poroka je pravica vsakega in ne sme predstavljati velikega bremena za ženina in nevesto," je dejal Azad Kva iz Javzjana, ki v tem, da mora ženinova družina plačati vse in nahraniti vse, vidi velik greh.

Meščani za skromnejše poroke
V Kabulu so v zadnjih devetih letih vzniknile številne poročne dvorane v primerjavi z majhnim številom teh, ki so delovale, ko so bili na oblasti talibani. Dvorana City Star se je odprla pred tremi meseci, njena izgradnja pa je stala pet milijonov dolarjev.

V kompleksu so štiri poročne dvorane in mesečno priredijo 70 porok, ki se jih povprečno udeleži 800 do 1.000 svatov. Cena hrane za enega svata znaša od 12 do 23 dolarjev, medtem ko je treba glasbo, okrasitev in fotografa plačati posebej.

"Ljudje iz mesta nimajo radi veliko svatov, a ljudje s podeželja imajo radi veliko gostov," je povedal upravitelj kabulskega poročnega kompleksa Zabi Mudžib, medtem ko so v dvorani potekale še zadnje priprave na poroko para iz bližnje pokrajine Parvan, ki se je bo udeležilo 1.600 svatov in bo stala 16.000 dolarjev.