Sprememba zakonodaje bi Iran na področju pravic žensk vrnil nekaj desetletij nazaj, so prepričani v AI-ju. Foto: EPA
Sprememba zakonodaje bi Iran na področju pravic žensk vrnil nekaj desetletij nazaj, so prepričani v AI-ju. Foto: EPA
Iran je v zadnjih desetletjih naredil velike korake naprej v izenačevanju pravic obeh spolov, zdaj pa se napoveduje korak nazaj. Foto: EPA
Ali Hamenej
Ajatola Ali Hamenej meni, da bi se lahko število Irancev povečalo na 150 milijonov in več. Foto: EPA

Iranski parlament razpravlja o dveh spornih predlogih, ki bi, kot ugotavlja organizacija za človekove pravice, Iran na področju pravic žensk vrnil desetletja nazaj. V svojem poročilu je AI zapisal, da bi sprejetje predlogov utrlo pot diskriminatorskim praksam, ženske pa izpostavilo večjemu tveganju za zdravstvene težave.

Predlog za dvig rodnosti predvideva prepoved vseh operacij za trajno kontracepcijo, z izjemo primerov, ko je ogroženo zdravje ženske, za zdravnike, ki bi kršili navodila glede tega, pa je zagrožena stroga kazen. Po novem bi bilo močno omejeno tudi državno financiranje kontracepcijskih programov.

AI opozarja, da bi prepoved prostovoljne sterilizacije in dostopa do informacij o kontracepciji lahko privedla do povečanja števila nezaželenih nosečnosti, to pa tudi do povečanja splavov, ki se pogosto izvajajo v nevarnih okoliščinah. Prekinitev nosečnost je v Iranu namreč prepovedana, z izjemo nekaterih primerov, ko sta ogroženi življenje matere in ploda. Ob tem opozarjajo tudi povečanje tveganja glede prenašanja spolno prenosljivih bolezni.

Drugi sporni predlog uvaja spremembe na področju ločitev, in sicer bi ženski otežil ločitev, hkrati pa bi morali delodajalci pri zaposlovanju dati prednost poročenim ženskam z otroki pred ženskami brez otrok. Kot piše v predlogu, je prednostna lestvica pri zaposlovanju naslednja: na prvem mestu so poročeni moški z otroki, potem poročeni moški brez otrok, tem pa sledijo poročene ženske z otroki.

"Oblasti promovirajo nevarno kulturo, v kateri so ženskam odvzete ključne pravice, njihova vloga pa je omejena na rojevanje otrok," je dejala direktorica AI-ja za Bližnji vzhod in Severno Afriko Hassiba Hadj Sahraoui. "Namesto da oblasti dodajajo alineje na seznam diskriminacij, s katerimi se spopadajo iranske ženske, morajo prepoznati, da so ženske človeška bitja s temeljnimi pravicami, in morajo takšne diskriminatorske zakone razveljaviti."

Preobrat po ukazu Ali Hameneja
Več kot dve desetletji je Iran skušal omejevati visoko rodnost in naraščajoče število prebivalstva, med drugim tudi z državno financirano vazektomijo, brezplačnimi kondomi in drugimi cenovno dostopnimi oblikami kontracepcije. Preobrat je nastal, ko je najvišji verski voditelj ajatola Ali Hamenej okrcal politiko načrtovanja družine, češ da gre za imitacijo zahodnega sloga življenja, in Irance pozval, naj podvojijo število prebivalcev. Upoštevaje njegovo prepričanje obstaja velika verjetnost, da bo parlament za oba predloga prižgal zeleno luč, poroča Guardian.

Lani je Hamenej dejal, da se bo iranska družba v ne tako oddaljeni prihodnosti znašla stara, če pari ne bodo želeli imeti več otrok. Kritiki so v odzivu na njegove besede dejali, da so takšne napovedi brez podlage, saj je v državi s 77 milijoni prebivalcev kar 70 odstotkov mlajših od 35 let. "Zakaj imajo pari raje samo enega ali dva otroka? Zakaj se moški in ženske na različne načine izogibajo temu, da bi imeli otroke?" se je oktobra spraševal Hamenej. "Treba je raziskati razloge za to. Mi nismo država s 75 milijoni ljudi, ampak imamo možnosti, da nas je najmanj 150 milijonov, če ne še več."

Enakopravnost spolov na tnalu
Ob tem v organizaciji opozarjajo še, da so napovedane spremembe v velikem nasprotju z obljubami predsednika Hasana Rosanija o enakopravnosti spolov. Iran ima zelo dejavno žensko populacijo: na univerzah diplomira več žensk kot moških, na delovnih mestih, sploh v velikih mestih, pa delajo skupaj z moškimi. Vendar pa se kljub temu spopadajo z različnimi oblikami diskriminacije: na sodiščih je njihovo pričanje vredno polovico manj kot moško, v izrazito podrejenem položaju pa so tudi glede dedovanja. Kot navaja AI, so dekleta kazensko odgovorna že pri dopolnjenih devetih letih, medtem ko je za fante starostna omejitev 15 let. V podrejenem položaju so tudi znotraj zakonske zveze: posilstvo moža ali njegovo nasilje nista kazensko preganjani.

Po uradnih podatkih za leto 2013 in 2014 se je moralo prisilno poročiti 41.226 iranskih deklet, starih od 10 do 14 let, in 201 dekle, mlajše od 10 let.