Kayla Mueller je bila leto in pol v ujetništvu Islamske države, ki jo je ugrabila, ko je pomagala v bolnišnici v Alepu, največjem in najbolj razrušenem mestu Sirije. Foto: Reuters
Kayla Mueller je bila leto in pol v ujetništvu Islamske države, ki jo je ugrabila, ko je pomagala v bolnišnici v Alepu, največjem in najbolj razrušenem mestu Sirije. Foto: Reuters
Bela hiša potrdila smrt ugrabljene Američanke

"Ne glede na tako, kako dolgo bo trajalo, ZDA bodo našle in pripeljale pred roko pravice teroriste, ki so odgovorni za Kaylino ujetništvo in smrt," je zapisal ameriški predsednik v uradnem sporočilu ob potrditvi smrti 26-letne humanitarne delavke, ki jo je Islamska država ugrabila avgusta 2013.

Žrtev bombnih napadov Jordanije?
Islamska država je pred dnevi sporočila, da je bila Kayla Mueller ubita med bombardiranjem jordanskih letal, ki izvajajo maščevalne napade na IS zaradi grozljive smrti jordanskega pilota. Obama v sporočilu ni izrecno potrdil tovrstnega tragičnega razpleta, a po obliki zapisa je mogoče sklepati, da se je tako res zgodilo. Jordanija je trditev IS-ja sicer takoj zanikala.

Ob posvetilu mladi Američanki je Barack Obama še zapisal, da je "predstavljala vse najboljše, kar je Amerika". Sočasno se je s sporočilom za javnost oglasila tudi družina umrle, ki je ob tem razkrila tudi pismo, ki ga je Muellerjeva lani poslala iz ujetništva.

Predana prostovoljstvu in pomoči soljudem
Kayla Mueller je bil dejavna v različnih prostovoljnih organizacijah in se je že zgodaj posvetila človekoljubnemu delu. Doštudirala je na domači univerzi v severni Arizoni, nato pa se je že leta 2009 podala na delo v tujino, kjer je v Indiji, Palestini in Izraelu delala za različne človekoljubne organizacije. Ob vrnitvi v domači Prescott v Arizoni je delala na kliniki za obolele z aidsom in okužene s HIV-om.

Decembra 2012 je odšla na turško-sirsko mejo, kjer je pomagala sirskim beguncem, delala pa je za danski Begunski svet in skupino "Podpora življenju". Skupina vojakov Islamske države jo je ugrabila avgusta 2013, ko je zapuščala bolnišnico v Alepu. V zadnjih mesecih je Islamska država začela pobijati tudi talce iz zahodnih držav: obglavljeni so bili trije Američani, dva Britanca in dva Japonca, večina ugrabljencev je bila novinarjev oz. človekoljubnih delavcev.

Bela hiša potrdila smrt ugrabljene Američanke