Protestniki menijo, da bi morala nova ustava odražati njihova verska prepričanja. Foto: Reuters
Protestniki menijo, da bi morala nova ustava odražati njihova verska prepričanja. Foto: Reuters
Saif Al Islam
Za Gadafijevega sina je dolgo veljalo prepričanje, da bo prav on sprožil liberalne reforme v Libiji, a se je po začetku upora odločno postavil na stran očeta v obračunu z uporniki. Foto: EPA

Več kot 200 ljudi je na Trgu osvoboditve v Bengaziju , kjer so se februarja začeli protesti proti Gadafijevi vladavini, vzklikalo, da je "koran osnova" za novo ustavo. "To je muslimanska država in naša ustava mora odražati naša verska prepričanja. Mi smo izvedli revolucijo in ne ljudje iz Zahoda," je dejal Ahmed al Mograbi, ki je vodil molitve v eni izmed mošej v Bengaziju.

Protestniki so trdili, da se v času Gadafijevega režima šeriatsko pravo uradno sicer ni upoštevalo, a so mu v njihovih domovih kljub temu sledili, zato so libijske ženske "nanj že navajene".

Al Islam razmišlja o predaji in o pobegu
Gadafijev sin Saif Al Islam je Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) povedal, da se ne počuti krivega obtožb o zločinih proti človečnosti. Glavni tožilec ICC-ja Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da so s pobeglim sinom ubitega libijskega voditelja v stiku prek posrednikov, ki jim je Al Islam dejal, da je nedolžen, pri čemer ga je zanimalo, kaj se bo zgodilo z njim, če ga oprostijo obtožb.

"So nekateri ljudje, ki so povezani z njim in so povezani z našimi ljudmi," je dejal glavni tožilec in dodal, da imajo veliko zaupanje v človeka, ki je posrednik sodišča.

Za 39-letnega Saifa Al Islama, ki je dolgo veljal za očetovega naslednika na čelu države, je ICC junija izdal zaporni nalog zaradi zločinov proti človečnosti, saj naj bi igral ključno vlogo pri sistematičnih napadih na civiliste v številnih libijskih mestih, ki so jih na začetku upora februarja izvajale Gadafijeve varnostne sile.

Pobeg s pomočjo plačancev
Po podatkih, s katerimi tudi razpolaga ICC, skušajo plačanci Al Islama prepeljati v eno izmed prijateljskih afriških držav, največkrat pa se omenja, da bi lahko šlo za Zimbabve, katerega predsednik Robert Mugabe je bil tesen zaveznik Gadafija.

Al Islama je ICC opozoril, da bi lahko prestregli letalo, s katerim bi skušal pobegniti iz skrivališča v Sahari na varno v katero drugo državo.

ICC je pojasnil, da se z Al Islamom ne pogajajo, ampak so mu prek posrednikov pojasnili, da mora stopiti pred sodišče, saj je obtožen vojnih zločinov.

Al Islam naj bi se skrival nekje v Sahari, verjetno v bližini meje z Alžirijo ali Nigrom, kjer mu zatočišče nudijo Tuaregi, ki so v preteklosti uživali podporo Gadafija in mu v zameno nudili lojalnost.

Skupaj z njim naj bi bila skupina afriških plačancev, med njimi tudi iz Južnoafriške republike, ki naj bi ga skušali prepeljati iz Libije nekam na varno.