O smrti Al Masrija so poročali že večkrat, tokrat pa je prvič to potrdila tudi Al Kaida. Foto: Reuters
O smrti Al Masrija so poročali že večkrat, tokrat pa je prvič to potrdila tudi Al Kaida. Foto: Reuters

Po poročanju ameriških uradnikov je bil šejk Said Al Masri, znan tudi kot Mustafa Abu Al Jazid, ubit v začetku maja v napadu brezpilotnega letala v odročnem predelu Pakistana ob meji z Afganistanom, kjer je ameriška obveščevalna agencija Cia v zadnjem času okrepila svoje napade na pripadnike Al Kaide in talibanov.

Al Masri naj bi bil povezan z vodjem teroristične mreže Osamo bin Ladnom, ki naj bi se po ameriških ocenah prav tako skrival nekje v Pakistanu. Kot glavni operativec Al Kaide naj bi bil Al Masri zadolžen tako za financiranje operacij kot tudi za njihovo načrtovanje.

Ubiti tudi člani družine
Ameriška spletna stran SITE, ki spremlja spletne strani islamskih skrajnežev, je v ponedeljek poročala, da je Al Kaida na spletu objavila sporočilo o smrti Al Masrija. V sporočilu še navajajo, da so bili v ameriškem napadu ubiti tudi njegova žena, tri hčerke, vnukinja ter še drugi moški, ženske in otroci.

Po navedbah SITE-ja je bil Al Masri po rodu Egipčan in se je nazadnje javil 4. maja, ko se je s hvalnico poklonil ubitima voditeljema iraških skrajnežev. ZDA so sporočile samo, da je bil ubit v začetku maja, vendar niso navedle točnega datuma.

Direktor Cie Leon Panetta je prepričan, da so ameriški napadi na odročnih območjih Pakistana bin Ladna in druge voditelje Al Kaide pregnali v še globlja skrivališča, kar po njegovem mnenju pomeni, da organizacija ni več sposobna načrtovanja sofisticiranih napadov.