Abdul Fatah Al Sisi je prisegel kot novi egiptovski predsednik. Foto: Reuters
Abdul Fatah Al Sisi je prisegel kot novi egiptovski predsednik. Foto: Reuters
Egipt
V Kairu so se zbrali številni privrženci novega egiptovskega predsednika, ki vanj polagajo velike upe. Foto: Reuters
Al Sisi in Mohamed Ibrahim - Egipt
Popackan plakat z novim predsednikom in vrhovnim poveljnikom vojske Abdelom Al Sisijem in notranjim ministrom Mohamedom Ibrahimom. Foto: Reuters
Al Sisi prisegel kot novi predsednik Egipta

59-letni Al Sisi je prisegel za štiriletni mandat, slovesnost, ki je na vrhovnem ustavnem sodišču v Kairu potekala precej skromno in brez vidnejše mednarodne udeležbe, pa so prenašali v neposrednem televizijskem prenosu. Namestnik vodje sodišča Maher Sami je pred prisego dejal, da Al Sisijev prevzem oblasti ni bil državni udar, ampak gre za jasno izraženo voljo ljudstva.

"Napočil je čas za izgradnjo stabilnejše prihodnosti. Zdaj moramo delati za vzpostavitev vrednot pravičnosti in miru," je v nagovoru državljanom izpostavil Al Sisi, ki pa ga čaka težko delo, saj Muslimanska bratovščina kljub izgubi oblasti ostaja največja, čeprav podtalna, politična sila v najpomembnejši arabski državi.

"Skozi vso dolgo zgodovino več tisoč let, naša dežela ni bila nikdar priča demokratičnemu in mirnemu prenosu oblasti kot zdaj," se je Al Sisi neupravičeno pohvalil, saj je z vojsko odstavil na volitvah izvoljeno Muslimansko bratovščino in predsednika Mohameda Mursija.

Uradno kar 96,9-odstotna podpora
V pripravah na slovesnost so oblasti ukazale okrepitev varnostnih sil, ki so jih razporedile po vseh ključnih točkah v mestu. Prisege so se namreč udeležili številni ljudje z vseh koncev države, ki naj bi se v največjem številu zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir.

Nekdanji poveljnik egiptovske vojske Al Sisi je na volitvah prejel kar 96,9 odstotka glasov, njegov edini izzivalec, predstavnik opozicije Hamden Sabahi, pa je prejel 3,1 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 46-odstotna. Volitve je bojkotirala Muslimanska bratovščina, k neudeležbi na volitvah pa so pozvala tudi nekatera druga liberalna in sekularna gibanja in aktivisti.

Al Sisi prevzema utrujeno in razdeljeno državo
Nekdanjega vojaškega poveljnika zdaj čaka težka naloga, saj prevzema državo, ki je razdeljena in izčrpana od vseh političnih pretresov v zadnjih letih, poleg tega pa bo moral okrepiti gospodarstvo, zmanjšati revščino in preprečiti nadaljnje politične pretrese. Obljubil je tudi, da bo okrepil varnost v državi, kjer so islamistični uporniki v zadnjem letu izvedli kar nekaj napadov.

Številni ljudje Al Sisija vidijo kot človeka trde roke, ki bo znal znova vzpostaviti stabilnost v tej najbolj poseljeni arabski državi, potem ko je strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka sledilo nemirno in kaotično obdobje, a opozarjajo, da se lahko, če se v letu ali dveh ne bo izkazal, ponovijo množični protesti. Njegovi kritiki opozarjajo, da novi egiptovski predsednik ne bo strpen do opozicije in da bo v državo znova vpeljal vojaško vladavino.

Al Sisi je odgovoren za lansko nasilno odstavitev prejšnjega egiptovskega predsednika, zakonito izvoljenega Mohameda Mursija, nato pa je nasilno zatrl proteste njegove Muslimanske bratovščine, ki so jo pozneje razglasili za teroristično organizacijo in jo prepovedali.

Al Sisi: Zdaj je čas za delo
V televizijskem nagovoru po razglasitvi zmage je Al Sisi dejal, da si želi zgraditi svobodno in socialno državo, ter tako obudil geslo revolucije leta 2011. Povedal je, da je zdaj čas za delo, in dodal: "Samo naše sodelovanje in skupna prizadevanja bodo vodila k blaginji in razkošju."

Al Sisi prisegel kot novi predsednik Egipta