Rusi se ne morejo upreti vodki in če te ni pri roki, pridejo prav tudi druge tekočine, ki vsebujejo alkohol. Foto: EPA
Rusi se ne morejo upreti vodki in če te ni pri roki, pridejo prav tudi druge tekočine, ki vsebujejo alkohol. Foto: EPA
Rus ob pitju vodke
Ruski moški v aktivnem obdobju svojega življenja ima trikrat več možnosti za smrt kot moški v Veliki Britaniji. Foto: EPA

V Rusiji zaradi pretiranega uživanja alkohola umre še več moških, kot so mislili do zdaj, je pokazala študija britanskih raziskovalcev. Ti so proučevali smrt 1.750 moških v mestu Izevsk na Uralu med letoma 2003 in 2005 in ugotovili, da je bil alkohol vzrok smrti 43 odstotkov moških, starih med 25 in 54 let. Če bi podatke prenesli na vso Rusijo, bi to pomenilo, da je alkohol vzrok za 170.000 smrti letno.

Vodka, vodice, čistila, ...
Moški se najbolj spravljajo v nevarnost s čezmernim pitjem vodke, piva in drugih alkoholnih pijač kot tudi z uživanjem drugih tekočin, ki vsebujejo visok odstotek alkohola, kot so vodice po britju, čistilna sredstva, medicinske tinkture, ki so lahko dostopne v lekarnah.

Veliki težavi sta lahka dostopnosti in nizka cena kolonjskih vodic in podobnih tekočin, ki vsebujejo tudi do 97 odstotkov alkohola, kar je veliko več kot npr. vodka, ki ima 43 odstotkov. Tudi stanejo znatno manj kot vodka in jih je možno kupiti tudi v uličnih kioskih.

Moški v Bangladešu živijo dlje
Alkohol nedvomno v veliki meri prispeva k temu, da je povprečna starost moškega v Rusiji le 58 let, kar je celo manj kot v Bangladešu, ki se nahaja v tretjem svetu, pravi profesor David Leon, glavni avtor študije, ki je objavljena v britanskem medicinskem zborniku Lancet. Ruski moški, ki čezmerno pije alkohol ali njegove nadomestke, ima šestkrat več možnosti, da umre, kot pa zmerni pivci ali tisti, ki sploh ne pijejo alkohola.

Rusko odvisnost od alkohola je skušal zmanjšati že nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov s kampanjami proti alkoholu sredi 80. let in celo dosegel zmanjšanje uživanja alkohola, ki pa je znova naraslo po razpadu Sovjetske zveze. Strokovnjaki menijo, da bi se bilo treba proti temu boriti z višjimi davki za alkohol in s strogo zakonodajo glede alkohola, ki ni namenjen uživanju.

G. V.