Fadli je bil na čelu skupine Korosan. Foto: Reuters
Fadli je bil na čelu skupine Korosan. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Pentagona, je bil Fadli ubit v napadu pred dvema tednoma, ko se je vozil v bližini mesta Sarmada na severozahodu Sirije.

Fadli je bil pripadnik skupine Korasan, o kateri se še vedno ne ve veliko in je bila že tarča ameriških zračnih napadov v Siriji. Skupina je nastala iz pripadnikov Al Kaide iz Afganistana in Pakistana, ki so v Sirijo prišli med državljansko vojno, in naj bi delovala skupaj s Fronto Nusra, ki velja za sirsko izpostavo mednarodne teroristične mreže.

Ameriški obveščevalci so prepričani, da so bili skrajneži poslani v Sirijo po navodilih vodje Al Kaide Ajmana Al Zavahirija, da bi v svoje vrste novačili džihadiste s potnimi listi zahodnih držav.

Po navedbah predstavnikov ameriških oblasti je bil Fadli vpleten v napad na ameriške marince v Kuvajtu oktobra leta 2002 in v napad na francosko vojaško ladjo Limburg. Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je povedal, da je eden izmed redkih visokih članov Al Kaide, ki je bil predhodno seznanjen z načrti za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001.

Fadli je bil rojen v Kuvajtu in je bil že lani septembra tarča ameriškega zračnega napada v Siriji. Ameriške oblasti so za informacije o njem ponujale sedem milijonov dolarjev nagrade.

Aretacije v Italiji
Italijanska policija je v okviru mednarodne protiteroristične operacije v Brescii v Lombardiji prijela tunizijskega in pakistanskega državljana. Oba naj bi bila domnevna borca skrajne sunitske Islamske države in sta prek svetovnega spleta grozila z napadi na italijanske znamenitosti, kot sta rimski Kolosej in milanska katedrala.

Obema osumljencema, ki sta stara 35 in 27 let, očitajo tudi fundamentalistično propagando na svetovnem spletu. V okviru operacije je italijanska policija v Lombardiji preiskala več stanovanj.

Italija je zaostrila ukrepe proti islamističnemu terorizmu. V povezavi s tem so v zadnjih tednih iz države izgnali okoli 40 tujcev. Kot je pred kratkim zagotovil italijanski notranji minister Angelino Alfano, je italijanska vlada za preprečevanje napadov v državi zadolžila najboljše protiteroristične strokovnjake.