Fronta Nusra se je razvila v drugo najmočnejšo uporniško skupino v Siriji za Islamsko državo. Foto: Reuters
Fronta Nusra se je razvila v drugo najmočnejšo uporniško skupino v Siriji za Islamsko državo. Foto: Reuters
Pripadnik Fronte Nusra
Tako kot Islamska država ima tudi Fronta Nusra zastavo črne barve. Foto: Reuters

Katarska televizija je v sredo predvajala pogovor z Mohamedom Al Golanijem, ki je na čelu skrajne sirske islamske uporniške skupine Fronta Nusra. Al Golani je povedal, da je njihov cilj zavzetje sirske prestolnice Damask in strmoglavljenje predsednika Bašarja Al Asada, ne pa zahodne tarče.

Sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Al Džafari meni, da je bil televizijski pogovor namenjen promociji terorizma in grožnjam sirski vladi ter sirskemu ljudstvu.

"Jasno je, da skuša Katar s tem intervjujem z vodjo skupine, ki je na terorističnem seznamu Varnostnega sveta ZN-a, očistiti podobo Fronte Nusra," je dejal Džafari.

V pogovoru je Al Golani dejal, da bi se morali pripadniki alavitske manjšine, ki so na oblasti v Siriji in jim pripada tudi Asad, odpovedati sirskemu predsedniku in položiti orožje. Poleg tega bi morali za svojo varnost tudi zavreči svoja prepričanja in se vrniti k islamu.

Alaviti pripadajo šiitski veji islama, ki pa je sunitski skrajneži ne priznavajo in jo postavljajo ob bok nevernikom. Po besedah Golanija so alaviti del sekte, ki je zapustila Alaha in islam.

Ločitev od Al Kaide?
Golani, čigar obraz na posnetku ni bil viden, je še dejal, da Fronta Nusra ni v vojni s kristjani, zanikal pa je tudi, da bi se financirali s pomočjo tujih držav.

Fronta Nusra je poleg Islamske države najmočnejša uporniška skupina v Siriji, ki se bojuje proti silam predsednika Asada. Na skupino letijo očitki, da jo finančno podpirajo nekatere zalivske države, predvsem Katar in Savdska Arabija.

Na začetku letošnjega leta so se pojavila poročila, da se namerava skupina ločiti od Al Kaide, k čemur naj bi jo nagovarjal prav Katar, ki želi tako skupini pridobiti večjo podporo sunitskih držav ob Perzijskem zalivu.

Tudi Fronta Nusra tarča zračnih napadov
Golani se je dotaknil tudi libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki se bojuje na strani Asada. Po njegovem mnenju se Hezbolah zaveda, da je njegova usoda povezana s sirskim predsednikom, a so njegovi poskusi, da ga zavaruje, obsojeni na propad.

Koalicijski zračni napadi pod vodstvom ZDA, v katerih od lani avgusta napadajo položaje Islamske države v Iraku in Siriji, so imeli že nekajkrat za tarčo tudi pripadnike Fronte Nusra in posebne z Al Kaido povezane frakcije - "skupine Korasan" -, a kot je dejal Golani, taka skupina v Siriji sploh ne obstaja.

V zadnjih mesecih je Fronta Nusra dosegla več uspehov na sirskih bojiščih, še posebej na severozahodu države, kjer so zasedli nekaj mest in se približali območjem pod nadzorom vladnih sil. Njeni pripadniki so se že večkrat spopadli s skrajneži Islamske države.