Varnostne sile v Afganistanu so v stanju pripravljenosti. Foto: EPA
Varnostne sile v Afganistanu so v stanju pripravljenosti. Foto: EPA
Smrtnih žrtev strelskega pohoda je bilo 16. Foto: EPA

Predstavniki ZDA so ob tem sporočili, da bodo pravne postopke proti neimenovanemu naredniku izpeljali v drugi državi, poroča BBC.

Ravno v tem času se sicer v Afganistanu na uradnem obisku mudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki so ga pričakali izgredi in protesti proti ameriškim silam v državi.
Njegov prihod je pospremil tudi incident, ko je na pristajalno stezo z veliko hitrostjo zapeljal poltovornjak, ki pa je nazadnje pristal v jarku in zagorel. Afganistanca, ki je bil za volanom, so opečenega prepeljali v bolnišnico in aretirali.

Namen Panettovega obiska Helmlanda je bil nagovoriti ameriške vojake, saj so vse večji strahovi, da bi vojaki lahko postali tarča povračilnih ukrepov razbesnjenih Afganistancev. Ti ostro nasprotujejo nadaljnji prisotnosti oboroženih sil ZDA, še posebej po zadnjem dogodku.

Strelski pohod
Naj spomnimo: v nedeljo je ameriški vojak odšel iz svojega oporišča v provinci Kandahar in v okoliških domovih ubil 16 civilistov, devet pa jih je ranil.
Vojak naj bi pred napadom doživel živčni zlom in nato okoli tretje ure ponoči zapustil oporišče ter v okoli pol kilometra oddaljeni vasi Alkozaj vstopil v tri hiše in začel streljati. Samo v prvi hiši je ubil 11 ljudi.

Storilca je ameriška vojska do srede zvečer imela pod svojim nadzorom v Kandaharju, nato pa so ga na podlagi "pravnega priporočila" premestili iz države. Predstavnik Pentagona John Kirby je pojasnil, da v Afganistanu nimajo primernih zaporniških ustanov.

Več afganistanskih poslancev je sicer zahtevalo, da bi se vojaku sodilo v njihovi državi, a po besedah analitikov se to ne bi nikdar zgodilo. ZDA so namreč vedno vztrajale, da se njenim vojakom sodi znotraj ameriškega vojaškega pravnega sistema.