Čen, ki je pobegnil iz hišnega pripora, ostaja na Kitajskem. Foto: EPA
Čen, ki je pobegnil iz hišnega pripora, ostaja na Kitajskem. Foto: EPA
Veleposlaništvo ZDA
Čen je na ameriškem veleposlaništvu preživel šest dni. Foto: EPA
Čen s svojo družino
Čen trdi, da so njegovo družino mučili. Foto: EPA

Čena, ki se je po pobegu iz hišnega pripora zatekel na ameriško veleposlaništvo v kitajski prestolnici, je veleposlanik Gary Locke z avtomobilom odpeljal v bolnišnico. Veleposlaništvo, kjer je preživel šest dni, je zapustil po svoji volji. Bil naj bi slabega zdravja, saj so ga tako kot ženo in sina med hišnim priporom v provinci Šandong na vzhodu Kitajske pretepali.

Med vožnjo je Locke poklical novinarja ameriškega časopisa Washington Post in mu sporočil, da je v avtomobilu skupaj s Čenom. Novinar je na kratko govoril s kitajskim oporečnikom, ki mu je zatrdil, da je v redu in na poti v bolnišnico.

Kratko sporočilo kitajske državne tiskovne agencije Šinhua je prekinilo molk glede v tujini odmevnega primera. Pri agenciji so zapisali, da je Čen prišel na kliniko, kjer bo deležen zdravstvene oskrbe in se bo srečal s svojo družino.

Peking zahteva opravičilo Washingtona
Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo izjemno nezadovoljstvo nad tem, da je ameriško veleposlaništvo ponudilo zatočišče Čenu, in je ZDA obtožilo vmešavanja v notranje zadeve Kitajske, kar je nesprejemljivo.

"Kitajska od ZDA zahteva opravičilo, preiskavo primera, kaznovanje odgovornih in pričakuje zagotovila, da se taki incidenti v prihodnje ne bodo ponovili," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Samo nekaj ur pred Čenovim odhodom v bolnišnico je na obisk na Kitajsko prišla ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, pogovore na visoki ravni o nizu mednarodnih vprašanj pa bo Čenov primer nedvomno zasenčil.

Čen želel zapustiti Kitajsko
ZDA so se na zahtevo po opravičilu odzvale v zadržanem, a spravljivem tonu. Neimenovani ameriški diplomat je dejal, da se podobni incidenti "ne bodo več dogajali". Kitajske zahteve po opravičilu ni želel komentirati.

Kitajska je zagotovila, da bo Čenu omogočila umik na "varno" nekje na Kitajskem ter mu zagotovila humano obravnavo, je še dodal ameriški diplomat in poudaril, da Čen ni izrazil želje, da bi zapustil domovino.

Čenova prijateljica Dzeng Džinjan, tudi sama aktivistka, pa je opozorila, da se je oporečnik odločil ostati na Kitajskem le zato, ker so mu zagrozili, da bodo v nasprotnem primeru do smrti pretepli njegovo ženo.

Čen naj bi Dzengovi to povedal sam po prihodu z ameriške ambasade. Dodala je, da si je Čen želel zapustiti državo, a je bil prisiljen sprejeti dogovor, po katerem bo ostal na Kitajskem in obiskoval pravno fakulteto, da bi zaščitil družino.

Razkril prisilne splave in končal v zaporu
Samoizučeni odvetnik je v nemilost kitajskih oblasti padel, potem ko je leta 2005 razkril program prisilnih splavov in sterilizacije žensk v rodni pokrajini Šandong, ki so ga oblasti izvajale v skladu s politiko enega otroka.

Obsodili so ga na štiri leta zapora "zaradi oviranja prometa in poškodovanja lastnine". Potem ko so ga leta 2010 izpustili iz zapora, je bil prisiljen živeti v hišnem priporu, kjer so ga po lastnih trditvah mučili tako kot tudi njegovo družino.

Prejšnji teden je Čen preplezal zid svoje hiše in pobegnil, pri čemer se nekaj časa ni vedelo, kje je. Pojavile so se govorice, da je na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu, kar pa ZDA niso potrdile do danes, ko so se govorice izkazale za resnične.