Zunanji minister ZDA je izrazil spoštovanje do dejavnosti nevladnih organizacij, ki so zadnje čase tarče niza inšpekcij, ki jih izvajajo ruske oblasti. Foto: Reuters
Zunanji minister ZDA je izrazil spoštovanje do dejavnosti nevladnih organizacij, ki so zadnje čase tarče niza inšpekcij, ki jih izvajajo ruske oblasti. Foto: Reuters
Vladislav Surkov in Dmitrij Medvedjev
V Rusiji danes odmeva tudi odstop Vladislava Surkova, namestnika ruskega premierja ter enega najvplivnejših politikov v Kremlju in snovalca kremeljske politike strogega nadzora. Foto: EPA

Kerry, ki je na prvem uradnem obisku v Rusiji, je v rezidenci ameriškega veleposlanika v Moskvi med drugim tako sprejel 86-letno borko za človekove pravice Ljudmilo Aleksejevo, Ivana Blokova iz ruskega Greenpeacea, aktivista Aleksandra Čerkasova iz skupine Memorial, odvetnika za človekove pravice Pavla Čikova in Tatjano Lokšino iz ruskega Human Rights Watcha.

Zunanji minister ZDA je izrazil spoštovanje do dejavnosti nevladnih organizacij, ki so zadnje čase tarče niza inšpekcij, ki jih izvajajo ruske oblasti. Nadzor je posledica konec lanskega leta uveljavljenega zakona, ki nevladne organizacije, ki prejemajo tudi sredstva iz tujine in so dejavne v politiki, opredeljuje za "tuje agente".

Kerry pohvalil napredek pri sirskem vprašanju
Kot je novinarjem dejal Kerry, se je na srečanjih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom pogovarjal tudi o nadzoru nevladnih organizacij in zakonu, ki ameriškim državljanom prepoveduje posvojitve ruskih otrok. A v očitnih prizadevanjih za pomiritev več mesecev trajajočih napetosti med državama je Kerry dodal, da tovrstni spori ne bi smeli skaliti odnosov in škoditi "širšim interesom obeh držav".

"Rusija je zapletena, to vemo vsi, a zelo pomembna," je ob zaključku dvodnevnega obiska dejal Kerry, ki je izrazil predvsem zadovoljstvo, da mu je v okviru obiska uspelo doseči napredek pri vprašanju Sirije. Z Lavrovom se je namreč dogovoril, da bosta ZDA in Rusija tako sirski režim kot upornike spodbujali k iskanju politične rešitve konflikta, organizirali pa bosta tudi mednarodno mirovno konferenco.

Odstopil namestnik Medvedjeva
V Rusiji danes odmeva tudi odstop Vladislava Surkova, namestnika ruskega premierja in enega najvplivnejših politikov v Kremlju ter snovalca kremeljske politike strogega nadzora. Surkov je veljal za ideologa domače politične strategije predsednika Vladimirja Putina, ki sloni na strogem nadzoru političnih strank, volilnih kampanj in medijev. Na položaj namestnika premierja je prišel po tem, ko je v kadrovskih menjavah decembra 2011 po 12 letih zapustil položaj prvega namestnika vodje urada ruskega predsednika.

Današnji odstop Surkova, ki je bil zadnje leto zadolžen za modernizacijo ruskega gospodarstva, se je zgodil ob odmevni preiskavi o poslovanju visokotehnološkega sklada Skolkovo, kjer je Surkov v nadzornem svetu. Aprila je namreč izredno vpliven preiskovalni odbor, ruska različica ameriškega FBI-ja, enega izmed glavnih direktorjev sklada obtožil, da je dal nekemu opozicijskemu poslancu 750.000 dolarjev, Surkov pa je skladu javno stopil v bran.

Iz Kremlja so sporočili le, da je položaj zapustil prostovoljno, zanikali pa, da bi bil odstop Surkova povezan s skladom Skolkovo. Odstopil naj bi namreč, kot je za radio Komersant zatrdil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, zaradi nezadostnega izpolnjevanja Putinovih predvolilnih obljub od vlade.