Prevladujoča tema ameriško-ruskih pogovorov v Moskvi je Sirija. Foto: EPA
Prevladujoča tema ameriško-ruskih pogovorov v Moskvi je Sirija. Foto: EPA

"ZDA resnično verjamejo, da si delimo nekaj zelo pomembnih skupnih interesov glede Sirije," je ob začetku pogovorov v Kremlju Putinu dejal Kerry. Pri tem je izpostavil "stabilnost v regiji" in preprečitev skrajnežem, da "ustvarijo težave v regiji in drugje". "Upam, da se bomo danes lotili tega in ugotovili, ali lahko najdemo stične točke," je dejal Kerry.

Washington in Moskva, najmočnejša zaveznica sirskega predsednika Bašarja Al Asada, imata sicer občutno različna stališča. Ameriški predsednik Barack Obama je tako nedavno izjavil, da ZDA razmišljajo o oboroževanju sirskih upornikov, čemur Rusija odločno nasprotuje.

Predsednik Putin v uvodnem nagovoru ni izrecno omenil razlik med obema državama glede konflikta v Siriji, dejal pa je, da Kremelj pripravlja odgovor na sporočilo o dvostranskih odnosih, ki ga je aprila poslal ameriški predsednik Barack Obama. "Mislim, da je zelo pomembno, da naša ključna ministrstva in institucije, vključno z zunanjim ministrstvom, sodelujejo pri iskanju rešitev za najaktualnejša in pomembna vprašanja dneva," je Kerryju dejal Putin. Kerry se je sicer srečal tudi s svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Tako Rusija kot ZDA so lani junija sprejele načrt za politično rešitev konflikta v Siriji, vendar se niso strinjale glede njegovega izvajanja. Putin je sicer napovedal pogovore z Obamo na štiri oči na vrhu G8 na Severnem Irskem 16. in 17. junija.

Sirija ni edino nesoglasje
A Sirija ni edina vroča točka ameriško-ruskih odnosov. Obe državi tako še nista našli soglasja glede postavitve sistemov protiraketne obrambe, lani pa sta odmevali tudi odločitvi Moskve, da Američanom prepove posvojitve ruskih otrok ter omeji delovanje nevladnih organizacij, ki prejemajo sredstva iz tujine.

Rusija in ZDA so poleg tega nedavno objavile seznama oseb, proti katerim so zaradi kršitev človekovih pravic uvedli sankcije. Američani so svoj seznam poimenovali po novembra 2009 ubitem ruskem odvetniku Sergeju Magnickem, na njem pa se je znašlo 18 Rusov. Na ruskem seznamu pa je 18 Američanov, med drugim povezanih tudi s kršitvami človekovih pravic v zaporu Guantanamo.