Emmanuel Macron pred tovarno Whirlpoola v Amiensu, kjer so ga delavci izžvižgali in podprli Marine Le Pen. Foto: Reuters
Emmanuel Macron pred tovarno Whirlpoola v Amiensu, kjer so ga delavci izžvižgali in podprli Marine Le Pen. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je kot večina francoske politične elite podprl Emmanuela Macrona. Foto: Reuters

Kandidatka skrajne desnice na volitvah v Franciji Marine Le Pen je z obiskom tovarne v Amiensu zasenčila sredinskega protikandidata Emmanuela Macrona v njegovem rodnem mestu. Tudi on je namreč prav tam želel pridobiti podporo delavcev, a ga je Le Penova, ki jo je dočakal navdušen sprejem, prehitela. Macrona so delavci pozdravili z žvižgi.

Macron se je namenil obiskati delavce v tovarni Whirlpoola v svojem rodnem mestu Amiens na severu Francije, a medtem ko je bil on na srečanju s predstavniki sindikata v lokalni trgovski zbornici, se je na napovedanem obisku med zaposlenimi že pojavila Le Penova.

"Ko sem slišala, da sem prihaja Emmanuel Macron in se ne namerava srečati z delavci, se mi je to zdelo znamenje prezira do delavcev Whirlpoola, da sem se odločila sama priti k vam," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Le Penova.

Na Twitterju je objavila več fotografij, na katerih je skupaj z delavci na parkirišču tovarne. "V Amiensu, kamor sem se šla srečat in podpret zaposlene v Whirlpoolu. Z mano se vaša tovarna ne bo zaprla," je pripisala.

Macron je udaril nazaj in Le Penovi očital, da je z delavci preživela 10 minut pred kamerami, medtem ko je bil on uro in pol brez medijev na sestanku s sindikati. Le Penovo je tudi obtožil, da je za politične namene izkoristila razmere v tovarni, ki naj bi jo preselili na Poljsko. "Ko pride 7. maj, bo vsak sprejel svojo odločitev," je zapisal na Twitterju.

V veliki gneči pred tovarno so nato Macrona delavci pričakali z žvižgi in vzkliki "Marine, predsednica". A Macron je delavcem med drugim dejal: "Pomembno je, da ne gojimo jeze, temveč da izpolnimo pričakovanja."

Sarkozy podprl Macrona
Medtem je nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy napovedal, da bo v drugem krogu predsedniških volitev glasoval za Emmanuela Macrona, saj meni, da bi imela izvolitev njegove protikandidatke Marine Le Pen zelo hude posledice za Francijo.

"Menim, da bi izvolitev Marine Le Pen in uresničitev njenega programa imela zelo hude posledice za našo državo in za Francoze," je na Facebook zapisal Sarkozy. Prav zaradi tega bo v drugem krogu glasoval za Macrona, je dodal in pojasnil, da gre za "odgovorno odločitev, ki ne pomeni podpore njegovemu programu," povzema francoski časnik Le Figaro.

Glas za Macrona je napovedal tudi predsednik Francois Hollande.

Prav tako je svoj glas Macronu obljubil tudi tretjeuvrščeni na predsedniških volitvah Francois Fillon, ki je dobil 20 odstotkov glasov. "Ekstremizem lahko Franciji prinese samo nesrečo. Zato nimam druge izbire, kot da 7. maja oddam svoj glas proti skrajni desnici," je dejal.

Medtem pa četrtouvrščeni kandidat, levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5-odstotno podporo na volitvah, ni podprl nobenega od kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog. Dejal je, da bo v prihodnjih dneh svoje privržence vprašal, koga naj podpre.

Macron je v nedeljskem prvem krogu osvojil 24 odstotkov glasov, voditeljica skrajne desnice Le Penova pa 21 odstotkov.

Macronu napovedujejo zmago
Po zadnji javnomnenjski anketi agencije Ifop Fiducial bi v drugem krogu Emmanuel Macron dobil 60,5 odstotka glasov, Marine Le Pen pa 39,5 odstotka. Drugi krog volitev za francoskega predsednika bo potekal 7. maja.