Pozivi k odstopu al Asada so vse glasnejši. Foto: EPA
Pozivi k odstopu al Asada so vse glasnejši. Foto: EPA
Srečanje je potekalo v Kairu. Foto: EPA
Sirski begunci

Ministri so se na srečanju v Kairu dogovorili, "da bodo odprli vse komunikacijske kanale s sirsko opozicijo in ji ponudili vso potrebno politično in materialno podporo ter jo pozvali, naj se poenoti", piše v sporočilu. Dogovorili so se tudi, da bodo končali opazovalno misijo v Siriji in "povabili Varnostni svet ZN-a, naj sprejme resolucijo o oblikovanje mirovne misije Arabske lige in ZN-a, ki bi nadzirala izvajanje prekinitve ognja".

Po nedavnem propadu resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN-a je sicer generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi ZN prosil za pojasnilo, ali bi lahko v Sirijo poslali svoje opazovalce, ki bi se na terenu pridružili opazovalcem lige. Slednji so svojo misijo začeli decembra, a niso dosegli niti konca nasilja niti izpustitve političnih zapornikov, zato je liga zahtevala njihov umik.

Poleg tega je Arabska liga vse države članice pozvala, naj ukinejo "vse oblike diplomatskega sodelovanja s predstavniki sirskega režima". Od vsake posamezne države je zdaj odvisno, ali bo ta poziv spoštovala. Pozvali so tudi k "uvedbi gospodarskih sankcij in prekinitvi trgovinskih transakcij s sirskim režimom, z izjemo področij, ki bi neposredno prizadela sirsko ljudstvo".
Na srečanju so poleg tega pozdravili predlog Tunizije, da 24. februarja organizira srečanje skupine "Prijateljev Sirije", ki vključuje ZDA, evropske in arabske države.
Odstop opazovalca
Arabski ligi je medtem danes svoj odstop podal sudanski general Mohamed Mustafa Al Dabi, vodja opazovalne misije Arabske lige v Siriji. Odstop Al Dabija, ki je bil tarča številnih kritik, predvsem od sirske opozicije, saj naj bi po njihovih navedbah predvsem lobiral za režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, je generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi že sprejel in na položaj Al Dabija predlagal nekdanjega jordanskega zunanjega ministra Abdulilaha Al Hatiba.

Razburjenje med nasprotniki sirskega režima je sicer povzročilo že samo imenovanje Al Dabija za vodjo misije 20. decembra lani. Ta sudanski general namreč velja za zaveznika sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, za katerim je bil izdan mednarodni zaporni nalog zaradi vojnih zločinov v sudanskem Darfurju.

Sirski opoziciji pa je danes izrazil podporo tudi vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman Al Zavahiri, kar bi lahko na Zahodu in drugih arabskih državah, ki si prizadevajo za odhod sirskega predsednika Al Asada z oblasti, povzročilo strah in zaskrbljenost.

Sirski begunci