V glavnem mestu Sirije Damasku so Sirci predsedniku Asadu še pred nekaj dnevi izkazovali podporo. Foto: EPA
V glavnem mestu Sirije Damasku so Sirci predsedniku Asadu še pred nekaj dnevi izkazovali podporo. Foto: EPA
Bašar al Asad
Asad je zatrdil, da se ne bo uklonil pritiskom iz tujine. Foto: EPA

O dogodku so poročali aktivisti in prebivalci Damaska, saj je delo (predvsem) tujih novinarjev močno oteženo. Ker nimajo dovoljenja za svobodno gibanje po državi, je preverjanje informacij skoraj nemogoče. Očividci še poročajo, da so sirske varnostne sile zaprle dostop do trga, na katerem stoji zgradba stranke Baat, zgradba naj bi gorela, gasita pa dve gasilski enoti.

Napad naj bi se zgodil tik pred zoro, ko je bila zgradba skoraj prazna, je za Reuters povedal očividec. "Dostop do zgradbe je zaprt, toda videl sem dim in gasilske avtomobile," je dejal in napad označil kot "sporočilo vladajočemu režimu."

Odgovornost za napad je prevzela Sirska svobodna vojska, ki jo sestavljajo prebežniki iz vojske in in deluje iz sosednje Turčije.

Sirija hoče znižati število članov misije
Napad se je zgodil nekaj ur zatem, ko je potekel ultimat Arabske lige režimu predsednika Bašarja Al Asada, naj konča nasilno zatrtje protestov, v nasprotnem primeru je zagrozila z gospodarskimi sankcijami.

Arabska liga je nekaj ur po izteku roka zavrnila zahtevo Sirije po spremembi mirovnega načrta. Sirija je zahtevala spremembo predloga o 500-članski opazovalni misiji, ki naj bi jo poslali v državo. "Strinjali smo se, da dopolnila, ki jih je predlaga sirska stran, zadevajo jedro dokumenta in bi radikalno spremenili naravo misije, ki naj bi nadzorovala uveljavljanje arabskega načrta za končanje krize v Siriji in zaščitila sirsko prebivalstvo," je sporočila organizacija s sedežem v Kairu. Sirija naj bi zahtevala znižanje števila članov misije s 500 na 40.

Sirski zunanji minister Valid al Mualem je v nedeljo dejal, da Sirija misli, da pri pogajanjih z ligo šteje vsebina, ne pa časovni rok in si prizadeva za dogovor z Arabsko ligo. Al Mualem se je napovedal, da bo Sirija od organizacije zahtevala dodatna pojasnila glede načrta napotitve opazovalcev v državo. Sirija si namreč želi zagotovila, da zaradi misije opazovalcev pod vprašaj ne bo postavljena njena državna suverenost, je poudaril al Mualem v nedeljo na novinarski konferenci v Damasku.

Al Asad pripravljen tudi umreti
Asad je v pogovoru za britanski časnik Sunday Times zatrdil, da se njegova država "ne bo uklonila pred pritiskom mednarodnega vojaškega posega". Asad je dejal, da se je pripravljen bojevati do konca in tudi umreti, če se bo treba spopasti s tujimi silami. Zatrdil je, da obžaluje "vsako kapljo krvi, ki je bila prelita v državi", a da se mora režim postaviti zoper oborožene skupine in zagotoviti spoštovanje zakonov.

Sirski predsednik je Arabsko ligo obtožil, da skuša najti povod za mednarodno posredovanje proti Siriji, ki bi po njegovih besedah "povzročilo potres v regiji". Dodal je, da bodo šli Sirci lahko na volitve februarja ali marca, ko bodo odločali o tem, ali naj parlament na novo napiše ustavo oziroma v njej določi način izvolitve predsednika.