Pogled na oblegani Homs, ki je središče upora proti režimu Bašarja al Asada. Foto: EPA
Pogled na oblegani Homs, ki je središče upora proti režimu Bašarja al Asada. Foto: EPA
Protestniki proti Bašarju al Asadu
Po svetu se vrstijo številni protesti pred sirskimi veleposlaništvi. Slika je iz Bejruta, kjer so se tokrat zbrali sirski Kurdi. Foto: EPA
Arabski opazovalci v uporniškem Homsu

Opazovalci Arabske lige so s pogovori v mestu Homs v osrednji Siriji začeli opazovalno misijo, v okviru katere naj bi preverili izvajanje dogovora o končanju nasilja v Siriji.

Po navedbah aktivistov so sirske sile pred prihodom opazovalcev iz Homsa umaknile svoje tanke, kar so izkoristili nezadovoljni meščani in se odpravili na ulice. V središču Homsa se je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu protestno zbralo okoli 70.000 nasprotnikov režima. Sirske sile so proti demonstrantom uporabile solzivec, slišati je bilo tudi strele.
Delegacija Arabske lige pod vodstvom pripadnika sudanske vojaške obveščevalne službe, generala Mohameda Mustafe Al Dabija, se je sešla z guvernerjem pokrajine Homs Gasanom Abdelom Alom. Al Dabi je po prvih pogovorih povedal, da so oblasti izrazile pripravljenost na sodelovanje.

Opazovalci naj bi v okviru misije obiskali še dve žarišči protirežimskih protestov, mesti Hama in Idlib, vendar še ni znano, kdaj.

V 24 urah 60 smrtnih žrtev
Kot je povedal vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rhaman, so sirske sile davi iz četrti Baba Amr umaknile več kot deset tankov.

V pokrajini Homs, ki velja za eno izmed žarišč protirežimskih protestov, je bilo po navedbah dpa v zadnjih 24 urah ubitih 60 ljudi. AFP medtem poroča o 34 ubitih v tem času samo v mestu Homs.

Opazovalci Arabske lige naj bi v Siriji nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je zahtevalo že več kot 5.000 življenj. Sirska opozicija, zbrana v sirskem narodnem svetu, je v nedeljo od Arabske lige zahtevala, da svoje prve opazovalce takoj pošlje v oblegani Homs. Tamkajšnji sunitski četrti Baba Amr, ki je že dneve tarča obstreljevanja, naj bi namreč grozil vdor kakih 4000 vojakov.

Opazovalna misija je del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.

Arabski opazovalci v uporniškem Homsu